Ο Συνεταιρισμός αποφάσισε την εμπορική αξιοποίησή του και ήδη δύο εργαστήρια ζαχαροπλαστικής - αρτοποιημάτων σε Κοζάνη και Καστοριά έχουν πάρει τη συνταγή και το απαραίτητο ροδόνερο για την παρασκευή του. «Πρόκειται για τη γνωστή γλυκιά μπουγάτσα με κρέμα, με την προσθήκη ροδόνερου που της δίνει ένα ιδιαίτερο άρωμα. Φαίνεται πως η συνταγή πέτυχε και το προϊόν μπορεί να προχωρήσει σε όλη την Ελλάδα», ανέφερε ο κ. Ξανθόπουλος.
Τα ιδρυτικά μέλη του Συνεταιρισμού Αρωματικών Φυτών Βοΐου Κοζάνης έχουν κάθε λόγο να περηφανεύονται για ό,τι τόλμησαν έξι χρόνια νωρίτερα:...
να απαγκιστρωθούν από την επιδοματική καλλιέργεια καπνού ή σιτηρών και να πειραματιστούν με κάτι καινούργιο και άγνωστο, φυτεύοντας στα χωράφια τους ροζ τριαντάφυλλα.
Εξι χρόνια μετά έχουν δικαιωθεί και βλέπουν πολλούς άλλους να ακολουθούν το παράδειγμά τους. Σήμερα οι παραγωγοί τριαντάφυλλου έχουν φτάσει τους 18 και τα καλλιεργούμενα στρέμματα έχουν ξεπεράσει τα 100, ενώ αναμένεται να δεκαπλασιαστούν μέσα στον επόμενο χρόνο.
Το πολύτιμο απόσταγμα των ρόδων, το ροδέλαιο, περιζήτητο σε αρωματοποιίες και φαρμακευτικές εταιρείες, διατίθεται στη χονδρική αγορά σε τιμή που ξεπερνά τα 6.000 ευρώ/λίτρο, ενώ στη λιανική φτάνει στα 15 ευρώ/γραμμάριο.
Για την παρασκευή μόλις ενός λίτρου ροδέλαιου απαιτούνται 3,5 έως 4 τόνοι τριαντάφυλλων, οι οποίοι συγκομίζονται από 4 έως 5 στρέμματα ροδοκαλλιέργειας.
«Το ενδιαφέρον συνεχώς αυξάνεται. Η παραγωγή δίνει στρεμματική απόδοση πενταπλάσια από αυτήν των σιτηρών ή του καπνού, ενώ το τελικό προϊόν είναι από τα καλύτερα του κόσμου», είπε στο «Εθνος» ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Ν. Ξανθόπουλος, ο οποίος προβλέπει ότι τον επόμενο χρόνο η συνολικά καλλιεργημένη με ροζ τριαντάφυλλα έκταση θα φτάνει τα 1.000 στρέμματα, από 100 που είναι σήμερα.
Αποστακτήριο
Ο συνεταιρισμός έχει αποκτήσει το δικό του αποστακτήριο, δυναμικής ενός τόνου την ημέρα, για την παραγωγή του «υγρού χρυσού», αλλά και του ροδόνερου που χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική. Η ποικιλία βιομηχανικού τριαντάφυλλου που εισήχθη στην Κοζάνη είναι η «ρόζα η δαμασκηνή», ίδια με αυτήν που καλλιεργείται σε μεγάλες εκτάσεις στη Βουλγαρία, την Τουρκία, την Ινδία, την Κίνα και τη Ρωσία.
Ευδοκιμεί σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές και η ανθοφορία της αρχίζει έναν χρόνο μετά τη φύτευση, την περίοδο Μαΐου - Ιουνίου. Η πλήρης ανθοφορία επιτυγχάνεται τον τέταρτο χρόνο και κρατά περίπου 20 χρόνια.
www.ethnos.gr/
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου