Σκληρά μέτρα λιτότητας - Επιμήκυνση χρέους και ήπια δημοσιονομική πολιτική - Αναδιάρθρωση χρέους με προαπαιτήσεις και επιπτώσεις. Το μείζον ζήτημα του ιδιωτικού χρέους. Μείωση του βιοτικού επιπέδου κατά 35%-40% το αντίτιμο
δεν διαφαίνεται ξεκάθαρα ΕΑΝ, ΠΟΤΕ και υπό ΠΟΙΕΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ η χώρα θα εξέλθει.
Το πιο τραγικό, ωστόσο, που δημιουργεί από μόνο του απαισιοδοξία και αρνητικές προσδοκίες είναι ότι, παρά τα σκληρά μέτρα που επιβλήθηκαν και τα οποία περιόρισαν την αγοραστική δύναμη, μείωσαν τα εισοδήματα και βύθισαν την οικονομία σε ύφεση, το έλλειμμα μειώθηκε από το 15,4% περίπου στο 10% το 2010!
- Υπό την έννοια αυτή, διερωτάται κανείς, ΠΩΣ άραγε θα έχουμε πρωτογενή πλεονάσματα ή τουλάχιστον το έλλειμμα θα μειωθεί στο 3% του ΑΕΠ, ούτως ώστε να μπορέσουμε κάποια στιγμή να βγούμε στις αγορές; Επειδή στην οικονομία δεν υπάρχουν παρθενογενέσεις, στην πραγματικότητα την ώρα τούτη έχουμε μπροστά μας ΜΟΝΟ 3 ΕΠΙΛΟΓΕΣ ως προς την οικονομική πολιτική που θα ηδύνατο να εφαρμοσθεί, υπό την προϋπόθεση ότι παράλληλα θα ασκηθούν πολιτικές πιέσεις ή θα χρησιμοποιηθούν διαπραγματευτικά ατού προς τους εταίρους μας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
- ΕΠΙΛΟΓΗ ΠΡΩΤΗ: ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΜΕΤΡΑ ΣΚΛΗΡΗΣ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ ΙΣΟΔΥΝΑΜΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ
- Πιο βαθιά ύφεση, δεν μπαίνεις σε ανάκαμψη!
Εάν συνεκτιμήσουμε ότι μετά τα εξαιρετικά σκληρά μέτρα περιοριστικής πολιτικής που εφαρμόσθηκαν από την κυβέρνηση, δηλαδή μείωση δαπανών, μείωση μισθών και αύξηση των φόρων, που είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση της αγοραστικής δύναμης του κοινού και τη βύθιση της οικονομίας σε ύφεση, το έλλειμμα μειώθηκε μόλις κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες και ότι για να μπορέσουμε να βγούμε προς δανεισμό στις αγορές απαιτείται τουλάχιστον μία περαιτέρω μείωση του ΑΕΠ κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες, καθίσταται αντιληπτό ότι θα πρέπει να εφαρμοσθούν ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΜΕΤΡΑ ΣΚΛΗΡΗΣ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ, τα οποία θα έχουν τουλάχιστον ΙΣΟΔΥΝΑΜΗ ΑΠΟΔΟΣΗ με αυτά που εφαρμόσθηκαν τον τελευταίο χρόνο.
Ωστόσο, γίνεται άμεσα αντιληπτό ότι στην περίπτωση που επιλεγεί αυτού του είδους η περιοριστική πολιτική, τα εισοδήματα θα μειωθούν ακόμη περισσότερο, η αγοραστική δύναμη θα εξασθενήσει πλήρως, με αποτέλεσμα η οικονομία να μπει ακόμη περισσότερο σε ύφεση, χωρίς να διαφαίνεται έστω αχτίδα φωτός ανάκαμψης.
Επιπροσθέτως, όλα τούτα θα προκαλέσουν περαιτέρω αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης του ΑΕΠ, μείωση της παραγωγικότητας με ΕΠΙΠΤΩΣΗ στην ίδια τη ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΒΑΣΗ, γεγονός που θα έχει ως παρενέργεια την αδυναμία συγκέντρωσης των φόρων που θα προβλέπονται στον προϋπολογισμό, άρα θα πέσει έξω το σκέλος των εσόδων σε δεύτερη φάση. Με απλά λόγια, η λήψη πρόσθετων μέτρων λιτότητας θα οδηγήσει την οικονομία σε έναν ΦΑΥΛΟ ΚΥΚΛΟ, από τον οποίο είναι εξαιρετικά αβέβαιο ΕΑΝ και ΠΟΤΕ θα εξέλθει και υπό ποίες προϋποθέσεις για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.
- ΕΠΙΛΟΓΗ ΔΕΥΤΕΡΗ: ΕΠΙΜΗΚΥΝΣΗ ΧΡΕΟΥΣ ΓΙΑ 25-30 ΧΡΟΝΙΑ, ΜΕ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΠΙΩΝ ΜΕΤΡΩΝ
- Η λιγότερο οδυνηρή λύση που αφήνει ελπίδες για ανάκαμψη
Στην κατάσταση που την ώρα τούτη βρισκόμαστε, μια επιμήκυνση του ΣΥΝΟΛΟΥ του δημοσίου χρέους κατά 25-30 χρόνια θα έδινε μια βαθιά ανάσα στην οικονομία, δεδομένου ότι η αποπληρωμή του χρέους θα γινόταν σε πολύ μικρότερες δόσεις και μολονότι το ποσόν σε βάθος του χρόνου θα ήταν μεγαλύτερο, ωστόσο θα μπορούσε να εξυπηρετηθεί.
Η επιλογή αυτή φαντάζει την ώρα τούτη ως ιδανική, καθώς δύναται να συνδυασθεί με ΠΙΟ ΗΠΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ, υπό την έννοια ότι τα μέτρα που θα εφαρμοσθούν δεν θα είναι τόσο σκληρά όσο στην πρώτη περίπτωση και άρα δεν θα επηρεάσουν στον ίδιο βαθμό τα εισοδήματα, την αγοραστική δύναμη και εν τέλει τη ζήτηση.
Στην εκδοχή αυτή η οικονομία εισέρχεται λιγότερο σε ύφεση και παρέχεται η δυνατότητα να ελπίζεις σε ΑΝΑΚΑΜΨΗ.
Πρόκειται επομένως για τη ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΟΔΥΝΗΡΗ ΛΥΣΗ, η οποία, σε συνδυασμό με ΑΜΕΣΟ ΕΞΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟ των ΔΑΠΑΝΩΝ του ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ενδεχομένως θα είχε αποτέλεσμα.
- ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΡΙΤΗ: ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΧΡΕΟΥΣ (HAIR CUT 25%-30%)
- Μια λύση που ισοδυναμεί με… ΠΤΩΧΕΥΣΗ! Πώς θα βγεις μετά στις αγορές;
Τις τελευταίες ημέρες ακούγεται όλο και πιο πολύ ως μόνη λύση η αναδιάρθρωση του χρέους υπό την έννοια του hair cut των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου που έχουν στην κατοχή τους επενδυτές, τράπεζες (εγχώριες και ξένες), ασφαλιστικά ταμεία!
Πέραν των σοβαρών προβλημάτων που θα προκληθούν στους κατόχους των ελληνικών ομολόγων, η αναδιάρθρωση του χρέους, για να μην κοροϊδευόμαστε, ΠΡΟΫΠΟΘΕΤΕΙ την ΠΡΩΤΗ ΕΠΙΛΟΓΗ! Για να αποδεχθούν οι δανειστές μας, η Ε.Ε., η ΕΚΤ και το ΔΝΤ μια τέτοια λύση, θα πρέπει πρώτα να παράσχουμε τα ΕΧΕΓΓΥΑ, που δεν είναι άλλα από μια ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΚΛΗΡΗΣ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ με την εφαρμογή ΠΡΟΣΘΕΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ. Διαφορετικά, δεν θα συναινέσουν, διότι θα μας θεωρήσουν "λαμόγια" που μέσα από το hair cut πάμε να απεμπλακούμε από τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις μας προς τρίτους και να μεταθέσουμε τις επιπτώσεις στους άλλους…
Αρα, για να μπορέσουμε να αιτηθούμε hair cut, θα πρέπει πρώτα να λάβουμε μέτρα περιοριστικής πολιτικής…
Αλλά και πέραν αυτού, για να μη γελιόμαστε, ένα hair cut του χρέους ισοδυναμεί με ΠΤΩΧΕΥΣΗ. Πώς λοιπόν μετά από πτώχευση θα απευθυνθούμε στις αγορές; Ποιος θα μας δανείσει τότε; Είναι, με απλά λόγια, σαν να ζητάς νέο δάνειο από τράπεζα της οποίας δεν αποπλήρωσες τον προηγούμενο δανεισμό! Θέλω να πω, δηλαδή, για να μη θεωρηθεί ότι κινδυνολογώ, πως δεν είναι βέβαιο ότι μετά το hair cut οι αγορές θα ανοίξουν για την Ελλάδα…
ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ
- Τα μέτρα, οι επισφάλειες και η σύνδεση με το τραπεζικό σύστημα
Εκείνο πάντως την ώρα τούτη που οφείλει να συνεκτιμήσει κανείς είναι ότι, πέραν του δημοσίου χρέους, ως μείζον ζήτημα για την οικονομία εξελίσσεται το ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΧΡΕΟΣ, το οποίο εκτινάσσεται! Ετσι, μετά την αδυναμία πληρωμών από το ΔΗΜΟΣΙΟ έχει αρχίσει να λαμβάνει τη μορφή χιονοστιβάδας η αδυναμία πληρωμών από ΙΔΙΩΤΕΣ, γεγονός που σχετίζεται και με την ΑΔΥΝΑΜΙΑ των ΤΡΑΠΕΖΩΝ να παράσχουν ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
- Το ζήτημα αυτό θα λάβει ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ εάν η κυβέρνηση προχωρήσει στην ΠΡΩΤΗ ΕΠΙΛΟΓΗ, δηλαδή την εφαρμογή πρόσθετων μέτρων λιτότητας. Στο πρώτο σενάριο η συρρίκνωση των εισοδημάτων, η μείωση της ζήτησης και η βαθιά ύφεση θα προκαλέσουν ΕΠΙΣΦΑΛΕΙΕΣ στις τράπεζες, αλλά και ανάγκη πρόσθετου δανεισμού για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, για τον οποίο θα ζητούνται ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ που ενδεχομένως δεν θα υπάρχουν. Οπως πιθανόν να μην υπάρχει και η δυνατότητα παροχής ρευστότητας εάν συνεκτιμηθούν οι απώλειες των τραπεζών λόγω εκροής καταθέσεων, αλλά και γιατί θα πρέπει να επιστρέψουν στην ΕΚΤ τη ρευστότητα που τους είχε παράσχει.
Συμπερασματικά, για να φθάσουμε σε πρωτογενή πλεονάσματα, ούτως ώστε να έχουμε τη δυνατότητα να δανειστούμε από τις αγορές και να αποπληρώνουμε το δημόσιο χρέος, πολύ φοβάμαι ότι το αντίτιμο θα είναι η ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΒΙΟΤΙΚΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ κατά 35%-40%, μέσα από περικοπές μισθών, οριζόντιες μειώσεις, απολύσεις, χρεοκοπίες επιχειρήσεων…
Και το περίεργο την ώρα τούτη είναι ότι, μεσούσης της κρίσης, κανείς δεν δέχεται εύκολα να αναπροσαρμόσει το βιοτικό του επίπεδο και τον τρόπο ζωής…
Ίσως γιατί, όπως η ίδια η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ αναφέρει, "τα νοικοκυριά αντιδρούν ούτως ώστε να προστατεύσουν το υφιστάμενο καταναλωτικό τους επίπεδο και τα καταναλωτικά πρότυπα", γεγονός που ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ την περαιτέρω έκταση της ύφεσης…
http://www.axiaplus.gr/
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου