Σάββατο 2 Απριλίου 2011

"Παραχωρούν" για 49 χρόνια τα γλυπτά του Παρθενώνα (!)


Βόμβα μεγατόνων που θα κάνει το γύρο του κόσμου και αναμένεται να ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, αποτελεί η απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού να "αξιοποιήσει" τα Γλυπτά του Παρθενώνα... παραχωρώντας τα αριστουργήματα που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο, για 49 χρόνια, με τίμημα που αγγίζει τα...
 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ!

Αν και η είδηση δεν επιβεβαιώνεται επισήμως από την κυβέρνηση, είναι διασταυρωμένη από την πλέον έγκυρη πηγή πληροφοριών που μπορεί να υπάρξει: Μέσα από το στενό περιβάλλον του παραλήπτη της ελληνικής "προσφοράς", που δεν είναι άλλος από το Βρετανικό Μουσείο.

Αυτό που για τους πολλούς μοιάζει με κεραυνός εν αιθρία, για τους καλά γνωρίζοντες ήταν αναμενόμενο, μετά τις αποτυχημένες προσπάθειες της κυβέρνησης να περιορίσει το δημόσιο χρέος και να συγκεντρώσει παράλληλα τα 50 δισεκατομμύρια από "εκποίηση" δημόσιας περιουσίας. Το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ οδηγεί στην πραγματοποίηση του πιο εφιαλτικού σεναρίου.


Μυστικό

Το σχέδιο "ξεπούλημα του Παρθενώνα" κρατήθηκε ως επτασφράγιστο μυστικό μεταξύ των Γιώργου Παπακωνσταντίνου και Παύλου Γερουλάνου και φυσικα του ίδιου του πρωθυπουργού, οποίος είχε άλλωστε και τον τελευταίο λόγο.

Η αποκάλυψη του Ε.Τ. έρχεται δύο μόλις ημέρες μετά την... πανηγυρική επίσκεψη των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στο Μουσείο της Ακρόπολης και τις θετικές δηλώσεις του Μάρτιν Σούλτς, που διαφημίστηκε από την κυβέρνηση ως μία ακόμα επιτυχία της.

Η προετοιμασία του εδάφους είχε αρχίσει εδώ και καιρό σε δύο επίπεδα: Πρώτον, στην αναζήτηση νομικής φορμουλας, η οποία τελικά βρέθηκε με τη συνδρομή κορυφαίου Αμερικανού νομικού και, δεύτερον, στην ανίχνευση των διαθέσεων του πανίσχυρου διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου, Νιλ Μακ Γκρέγκορ. Η συγκατάνευση εκ μέρους του για την έναρξη των διαπραγματεύσεων ήταν σχεδόν δεδομένη. Δεν θα μπορούσε άλλωστε να αρνηθεί μια τέτοια συμφωνία, η οποία μόνο ως τεράστια προσωπική του νίκη μπορούσε να εκληφθεί.

Ο άνθρωπος που αντιστάθηκε λυσσαλέα τόσα χρόνια στις πιέσεις των προηγούμενων ελληνικών κυβερνήσεων αλλά και της διεθνούς κοινότητας για τον επαναπατρισμό των Γλυπτών στην Ελλάδα, βλέπει τώρα να τον παρακαλούν για το αντίθετο...


Η δήλωση

Δεν είναι τυχαία, μάλιστα, πρόσφατη δήλωσή του στην εφημερίδα "Τhe Sydney Morning Herald", σύμφωνα με την οποία "τα συγκεκριμένα αντικείμενα έχουν νόημα μόνο όταν εκτίθενται στο σύνολό τους, ως αφηγητής όλης της ανθρώπινης Ιστορίας, συνεπώς είναι απαραίτητο να βρεθεί ο καλύτερος δυνατός τρόπος, ώστε όλος ο κόσμος να τα επισκεφθεί, εφόσον δεν μπορούν να ενσωματωθούν στον Παρθενώνα". Και φυσικά εννοούσε το Βρετανικό Μουσείο και όχι το Μουσείο της Ακρόπολης...

Οι συζητήσεις μέχρι στιγμής είναι προφορικές, και, αν ευοδωθούν, είναι θέμα χρόνου να υπάρξουν και γραπτά συμφωνητικά, στα οποία καίριο λόγο θα έχει και η UNESCO, καθώς ο Παρθενώνας είναι κορυφαίο Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς που προστατεύεται από διεθνείς συμβάσεις και είναι το σύμβολο του διεθνούς οργανισμού.

Πηγή: Eλεύθερος Τύπος 1-4-2011 Πρωταπριλιάτικο ψέμα μήπως; Το άρθρο ήταν ανυπόγραφο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου