Αν υπολογίσει κανείς και τα έκτακτα διαρθρωτικά μέτρα ύψους 4 δις ευρώ ,τα οποία θα παρθούν για την κάλυψη της υστέρησης των εσόδων του φετινού προϋπολογισμού, η προσαρμογή μέχρι το 2015, θα διαμορφωθεί στα 27 δισ. Ευρώ. Από τα μέτρα των 23 δις ευρώ, τα 14 δις θα προέρχονται από την περικοπή δαπανών και τα 9 από την αύξηση εσόδων...
Για την κυβέρνηση, απώτερος στόχος είναι η μείωση του ελλείμματος στο 1% ή 3 δισ. ευρώ το 2015. Όλα τα παραπάνω συμπεριλαμβάνονται στο Μεσοπρόθεσμο Στρατηγικό Σχέδιο 2012 - 2015, το οποίο θα παρουσιαστεί σήμερα και θα κατατεθεί στη Βουλή στις 16 Μαΐου με τη μορφή πολυνομοσχεδίου με σκοπό να ψηφισθεί τον Ιούνιο.
Το…βαρύ φορτίο ως το 2015
Όσο, για τα μέτρα του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, που έχουν ήδη προσυμφωνηθεί με την τρόικα, είναι:
-Το νέο μισθολόγιο του Δημοσίου, συμπεριλαμβανομένων διορθωτικών ενεργειών για το μέγεθος της απασχόλησης, δηλαδή εφαρμογή της αναλογίας προσλήψεων αποχωρήσεων 1 προς 5 ή και μεγαλύτερης. Η εφαρμογή των αλλαγών θα αρχίσει από την 1η Ιουλίου 2011 και θα αποδώσουν περίπου 4,6 δισ. ευρώ, στην προσεχή τετραετία, που σημαίνει μείωση της δαπάνης για μισθούς κατά τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ το χρόνο, μέσω των μειώσεων επιδομάτων κυρίως των υψηλόμισθων υπαλλήλων.
- Η αναθεώρηση των κοινωνικών επιδομάτων με στόχο την περικοπή τους από τους «υψηλόμισθους». Από τη μείωση των κοινωνικών επιδομάτων μπορεί να εξοικονομηθεί ποσό ύψους 1% - 2% του ΑΕΠ ήτοι 2,3 - 4,6 δισ. ευρώ.
-Η κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών για τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα. Πρόκειται περίπου για περίπου 980 απαλλαγές, που θα αποδώσουν στα δημόσια ταμεία περίπου από 4,6 έως και 9 δισ. ευρώ.
-Η ολοκλήρωση της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης το 2011, με την πλήρη υλοποίηση των προβλεπόμενων εξοικονομήσεων.
-Η φορολογική μεταρρύθμιση για την απλούστευση και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και της φορολογικής διοίκησης. Η σχετική νομοθεσία θα τεθεί σε ισχύ μέχρι το τέλος του 2011.
-Το κλείσιμο των μη αναγκαίων φορέων του δημόσιου τομέα από το δεύτερο τρίμηνο του 2011.
-Η αναδιοργάνωση των ΔΕΚΟ. Το νομοσχέδιο ήδη ψηφίστηκε και εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου, αλλά η τρόικα θέλει και αποτελέσματα. Τον Απρίλιο θα αξιολογηθεί η πρώτη φάση εφαρμογής του. Από τις αλλαγές στην προσεχή τετραετία θα εξοικονομηθεί ποσό ύψους 1% του ΑΕΠ ήτοι 2,3 δισ. ευρώ.
-Η μείωση των στρατιωτικών δαπανών
-Η ενίσχυση του ελέγχου των δαπανών, με το διορισμό οικονομικών επιθεωρητών.
Τα…έκτακτα του 2011
Την ίδια ώρα, στο υπουργείο Οικονομικών αναζητούνται λύσεις που θα οδηγήσουν στην κάλυψη της νέας «τρύπας» των 4 δισ. ευρώ από τη νέα αναθεώρηση του ελλείμματος και την υστέρηση των εσόδων. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι επιτελείς του υπουργείου προσανατολίζονται στις εξής αλλαγές:
-Να προχωρήσει η μετάταξη βασικών αγαθών και υπηρεσιών από το χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 13% στον υψηλό συντελεστή 23%, αλλά και η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ που ισχύουν σε νησιωτικές περιοχές της χώρας, με στόχο την είσπραξη 300 εκατ. ευρώ.
-Να προχωρήσει από εφέτος η μείωση κοινωνικών επιδομάτων, όπως π. χ. επιδόματα ανεργίας, πολυτεκνικό επίδομα, επίδομα ΟΓΑ μέσω της θέσπισης εισοδηματικών κριτηρίων, ώστε να εξοικονομηθούν περί τα 500 εκατ. ευρώ.
-Να διευρυνθεί η περαίωση και στους υπόχρεους που δεν μπορούσαν να κλείσουν τις «εκκρεμότητες» επειδή είχαν ακίνητη περιουσία άνω των 400.000 ευρώ.
-νέες αυξήσεις στους ΕΦΚ σε καύσιμα, ποτά και τσιγάρα,
-αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων κατά μέσο όρο 30% σε δύο δόσεις, φέτος και το 2012, με στόχο την είσπραξη 600 εκατ. ευρώ,
- επιβολή φόρου στα αναψυκτικά, για να εισπραχθούν 300 εκατ. ευρώ,
-επιβολή "πράσινου" φόρου που "κοστίζει" τουλάχιστον 150 εκατ. ευρώ,
-επιβολή ειδικού τέλους στα αυθαίρετα κτίσματα, με στόχο την είσπραξη 100 εκατ. ευρώ,
Του Γιάννη Αγουρίδη axiaplus.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου