Βραβευμένος με Nobel Ιατρική καθηγητής, δέχθηκε επίθεση από ακροαριστερούς φασίστες την ώρα της ομιλίας!
Ένας από αυτούς επιχείρησε να επιτεθεί με τσαμπουκά και καλά στον 83χρονο καθηγητή, αλλά μόλις εμφανίστηκαν οι φοιτητές, έγινε λούης με μοναδικούς -του το αναγνωρίζουμε- ελιγμούς. Ανέβηκε πριν λίγο και βίντεο...
Αναστάτωση επικράτησε νωρίτερα στο πανεπιστήμιο Πατρών, όταν ομάδα νεαρών εισέβαλε στο χώρο που πραγματοποιείται το 12ο συνέδριο χημείας και ένας νεαρός φορώντας κουκούλα στο πρόσωπο ανέβηκε στο πόντιουμ την ώρα που μιλούσε ο βραβευμένος με Nobel Ιατρικής και Φυσιολογίας καθηγητής James D. Watson, κρατώντας ένα κοντάρι.
Ο νεαρός προσπάθησε να επιτεθεί στον καθηγητή, ενώ στην προσπάθειά τους να τον εμποδίσουν...
δυο καθηγητές του πανεπιστημίου τραυματίστηκαν ελαφρά στο χέρι και το κεφάλι.
δυο καθηγητές του πανεπιστημίου τραυματίστηκαν ελαφρά στο χέρι και το κεφάλι.
Την ίδια στιγμή οι υπόλοιποι φασίστες-κουκουλοφόροι παρέμεναν στην είσοδο του χώρου. Το επεισόδιο έληξε λίγο αργότερα μετά την αποχώρηση των φαστιστών. Λίγο αργότερα στο σημείο κατέφθανε και κλιμάκιο της Ασφάλειας Πάτρας με επικεφαλής τον ίδιο τον Διευθυντή της υπηρεσίας Αριστείδη Ανδρικόπουλο ο οποίος ενημερώθηκε προσωπικά για το συμβάν απο τον πρύτανη του πανεπιστημίου. Το θέμα πάντως θα διερευνηθεί και πειθαρχικά από την πρυτανική αρχή του Πανεπιστημίου, που ζήτησε συγγνώμη για το συμβάν από τον κ. Watson.
Οι φασίστες-παρακρατικοί αντιεξουσιαστές προχώρησαν στην παραπάνω ενέργεια, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, καθώς ο διακεκριμένος νομπελίστας, στο παρελθόν, έχει κατηγορηθεί για ρατσιστικές θέσεις, καθώς έχει θεωρηθεί ότι διατύπωσε την άποψη (βάσει της γενετικής), ότι οι μαύροι άνθρωποι είναι λιγότερο ευφυείς από τους λευκούς. Η συγκεκριμένη θέση του κ. Watson, την οποία εύκολα μπορεί να βρει κάποιος στο Διαδίκτυο, φαίνεται ότι αποτέλεσε το "κόκκινο πανί" για την επεισοδιακή επέμβαση των φασιστών "αντιεξουσιαστών":
Έχουν πραγματοποιηθεί μελέτες που δείχνουν ότι ο μέσος όρος IQ για τους λευκούς είναι 110 και για τους μαύρους 85. Αυτή η εικόνα είναι αποτέλεσμα στατιστικής. Ο Γουότσον ως Γενετιστής κοιτάει να δει αν αυτό το γεγονός οφείλεται στη Γενετική δλδ αν τα γονίδιά μας επηρρεάζουν το IQ μας. Τα παραπάνω στο βιβλίο: (Σ.Αλαχιώτης/Εισαγωγή στη Γενετική/σελ645)
Ο διακεκριμένος επιστήμονας βρέθηκε σήμερα στην Πάτρα για να μιλήσει στο πλαίσιο του 12ου συνεδρίου ιατρικής χημείας που διοργανώνει το Διατμηματικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Ιατρική Χημεία: Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Φαρμακευτικών Προϊόντων» των Τμημάτων Χημείας και Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών. Ο καθηγητής που βραβεύτηκε με Νobel το 1962 μίλησε για την Ανακάλυψη της Διπλής Έλικας του DNA.
Το Συνέδριο, αφιερωμένο στους Μεταπτυχιακούς Φοιτητές και στην Έρευνα για τον Καρκίνο, συνδιοργανώνεται με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και τον Δήμο Πατρέων και τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας.
Δηλώσεις μετά το συμβάν:
«Είμαι ευτυχής που η ομιλία μου άρεσε στην πλειονότητα των φοιτητών και είχε ανταπόκριση» δήλωσε αποκλειστικά στο «Βήμα» ο καθηγητής κ. Γουότσον. «Είναι ατυχές το γεγονός ότι μια εξαιρετικά μικρή μερίδα ατόμων τη διέκοψε. Ωστόσο χαίρομαι που μπόρεσα να την ολοκληρώσω και να έχω την άριστη επικοινωνία που είχε με τους φοιτητές που την παρακολούθησαν» συνέχισε.
«Εγκληματική επίθεση»
«Υποβάλλαμε μήνυση κατ' αγνώστων. Πρόκειται για εγκληματική επίθεση και ωμή παραβίαση του πανεπιστημιακού ασύλου» δήλωσε στο «Βήμα» ο πρύτανης του πανεπιστημίου Πατρών κ. Γ. Παναγιωτάκης. «Αν συμμετείχαν στο επεισόδιο και φοιτητές μας, θα έχουν και πειθαρχικές ποινές, αν και οφείλω να πω ότι εκείνοι που απώθησαν πρώτοι τους νεαρούς που επιτέθηκαν στον καθηγητή ήταν οι φοιτητές μας» πρόσθεσε.
«Η πράξη αυτή, σίγουρα πλήττει το κύρος του πανεπιστημίου μας χωρίς να φταίει το ίδιο το πανεπιστήμιο» κατέληξε ο κ. Παναγιωτάκης.=«Αποκρουστικό περιστατικό που δημιουργεί συναισθήματα ντροπής και παραβιάζει το ακαδημαϊκό άσυλο με απροκάλυπτο τρόπο» χαρακτήρισε το θέμα μιλώντας στο «Βήμα» και ο πρώην πρύτανης του Ιδρύματος κ. Στ. Κουμπιάς.
Η Διαμαντοπούλου για την επίθεση στον νομπελίστα
«O προπηλακισμός του νομπελίστα Ιατρικής και Φυσιολογίας Τζέιµς Γουότσον, στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Πατρών, πέρα από την αυτονόητη καταδίκη του, πρέπει να αποτελέσει έναυσμα αφύπνισης συνειδήσεων».
Αυτό επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η υπουργός Παιδείας Α. Διαμαντοπούλου, σχετικά με την επίθεση κουκουλοφόρου στον «πατέρα του DNA» που είχε κληθεί να μιλήσει στο Πανεπιστήμιο Πατρών.
Η υπουργός προσθέτει χαρακτηριστικά: «Απάντηση στον κουκουλοφόρο φασισμό, που απειλεί με ωμή βία την επιστημονική έκφραση και θεμελιώδεις ακαδημαϊκές ελευθερίες, είναι η ενεργοποίηση όλων και η συνειδητή ενεργός δράση για την αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα ελληνικά Πανεπιστήμια. Οι περιστάσεις απαιτούν έμπρακτη και ευρεία συναίνεση για ριζικές και εκ βάθρων αλλαγές».
Θύελλα για την επίθεση στον νομπελίστα
Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Γιώργος Παναγιωτάκης κατέθεσε μήνυση κατά παντός υπευθύνου και ζήτησε δημόσια συγγνώμη από τον διακεκριμένο καθηγητή για το επεισόδιο. Παράλληλα έκανε λόγο για κατάφωρη παραβίαση του ασύλου από την ομάδα των αντιεξουσιαστών.
«Ευτυχώς που δεν επιτέθηκαν στον Watson να γίνουμε θέαμα σε όλο το κόσμο» τόνισε ο πρύτανης, ενώ μετά την ολοκλήρωση της εκδήλωσης δήλωσε: «Ορισμένοι θεωρούν πως τα φαινόμενα παραβατικότητας πρέπει να τα συνδέουν με το πανεπιστημιακό άσυλο. Ως πρυτανική αρχή είμαστε αποφασισμένοι να ασκήσουμε όλα τα μέσα και εάν διαπιστώσουμε πως κάποια από αυτά τα άτομα είναι φοιτητές, θα περάσουν από πειθαρχικό».
Μετά τη μήνυση που κατατέθηκε ξεκίνησαν και οι έρευνες από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Πατρών, με σκοπό να εντοπιστούν τα άτομα που προκάλεσαν τα επεισόδια.
Αντιδράσεις
Τη δυσφορία του για τα όσα συνέβησαν εξέφρασε και ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας σημειώνοντας: «Τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν κατά τη διάρκεια της διάλεξης στο Πανεπιστήμιο Πατρών προκαλούν σε όλους μας θλίψη και αποτροπιασμό. Η απόπειρα να διακοπεί η διάλεξη, η προσπάθεια να προπηλακιστεί ο καθηγητής και τα επεισόδια που ακολούθησαν πλήττουν βάναυσα τις θεμελιώδεις αρχές της ελευθερίας του λόγου, το δικαίωμα του συναθροίζεσθαι αλλά και τον πυρήνα της ύπαρξης του πανεπιστημίου, που είναι η ελεύθερη διακίνηση ιδεών. Αυτά τα δικαιώματα και αυτές οι ελευθερίες αποτελούν συστατικά στοιχεία της δημοκρατίας και κατακτήθηκαν από προηγούμενες γενιές με σκληρούς αγώνες. Είμαστε υποχρεωμένοι να τα υπερασπιστούμε αποδοκιμάζοντας κατηγορηματικά όσους τα απειλούν, οι οποίοι, εν τέλει απειλούν την ίδια τη δημοκρατία».
Τη θλίψη του για το περιστατικό που εκθέτει τη χώρα εξέφρασε με επιστολή του και ο βουλευτής Αχαΐας του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Τριανταφυλλόπουλος.
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΩΜΕΝΙΔΗΣ ~ Υπάρχει κίνδυνος να οδηγηθούμε σύντομα στο χάος
«Αυτό το οποίο είναι αναμφισβήτητο πια είναι ότι σήμερα σοβούν ανάμεσά μας ακήρυχτοι εμφύλιοι. Εμφύλιοι μεταξύ των δημοσίων υπαλλήλων και των υπόλοιπων εργαζομένων, εμφύλιοι μεταξύ ανθρώπων που θεωρούνται δικαίως ή αδίκως προνομιούχοι και ανθρώπων που θεωρούν τους εαυτούς τους, εκτός των τειχών. Η κατάσταση αυτή παροξύνεται μέρα με τη μέρα και προφανώς αγνοεί όχι μόνο τα αναφαίρετα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και τους στοιχειώδεις κανόνες καλής συμπεριφοράς. Το πιο στενόχωρο είναι ότι τέτοιες ενέργειες εκπορεύονται πλέον όχι μόνο από τη φασιστική δεξιά αλλά και από τη βαυκαλιζόμενη ως επαναστατική ή έστω ριζοσπαστική Αριστερά. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αν δεν επικρατήσει η δημοκρατική αντίληψη θα οδηγηθούμε σύντομα στο χάος. Γιατί αυτό που συμβαίνει δεν είναι θέμα λογικής μόνο, αλλά πάνω από όλα θέμα δημοκρατίας. Τόσα χρόνια, σχεδόν τρεις γενιές από τη μεταπολίτευση έως σήμερα, κάτι δεν κάναμε καλά. Φτιάξαμε μια κρούστα η οποία είναι τόσο λεπτή, ώστε τώρα με την κρίση έχει θρυμματιστεί τελείως...».
Ο Χρήστος Χωμενίδης είναι συγγραφέας
ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΜΗΤΣΟΣ ~ Τρομάζει η πλήρης ανομία
«Δεν μπορούμε να συζητάμε για ελληνικό πανεπιστήμιο όταν δεν είναι δυνατόν να προσκληθεί ένας τόσο μεγάλος επιστήμονας όπως ο James Watson για να μιλήσει.
Μια τόσο απαράδεκτη συμπεριφορά δείχνει ότι είμαστε πάρα πολύ μακριά από τη δυνατότητα να παρέχουμε τις ιδανικές συνθήκες για μια ομιλία.
Πρέπει επιτέλους όλοι να καταλάβουν ότι ο καθένας έχει τον ρόλο του. Δεν μπορούν να παρεμβαίνουν με έναν τόσο απαράδεκτο τρόπο στην παρουσίαση ενός προσκεκλημένου και μάλιστα αυτού του βεληνεκούς σε περίπτωση που διαφωνούν με τη θέση και τις απόψεις του. Δεν μπορούν να τον εμποδίσουν να εκφραστεί.
Αυτό δεν ήταν μία απλή αντίδραση γιατί μια αντίδραση σε ένα μέτρο σε δημοκρατικό πλαίσιο και μέχρι ενός ορίου καλό είναι και θεμιτό να υπάρχει. Αλλά το περιστατικό στην Πάτρα μόνο δημοκρατικό δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί. Αυτό δεν ήταν μόνο βία, είναι ο καθένας κάνει ό,τι θέλει επειδή απλά δεν συμφωνεί με τα όσα ακούει, είναι η πλήρης ανομία που πρέπει να μας τρομάζει. Δεν υπάρχουν δικαιώματα και υποχρεώσεις που να τηρούνται από όλους. Λογικά, θα έπρεπε οι φοιτητές να μπορούν να ελέγχουν ανάλογα περιστατικά και να μην τα επιτρέπουν.
Η παρεμπόδιση στην έκφραση κάποιου άλλου δεν περιλαμβάνεται στα δικαιώματα κανενός. Η δημοκρατία οφείλει να δίνει τον λόγο ακόμα και σε αυτούς που επαγγέλλονται την κατάργησή της».
Ο Αχιλλέας Μητσός είναι καθηγητής Πανεπιστημίου
ΚΩΣΤΑΣ ΧΡΥΣΟΓΟΝΟΣ ~ Χρειαζόμαστε ειδική πανεπιστημιακή αστυνομία
«Στην Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες έχει αρχίσει να δημιουργείται ένα κλίμα ανοχής στην ανομία και την παραβατικότητα με κύρια ευθύνη της ίδιας της κρατικής εξουσίας. Το πιο χαρακτηριστικό ίσως παράδειγμα ήταν το κράτος εν κράτει που αποκαλύφθηκε ότι ευδοκιμούσε επί σειρά ετών στην ορεινή περιοχή Μυλοποτάμου Ρεθύμνου με αφορμή τη δολοφονική επίθεση εναντίον του άτυχου ειδικού φρουρού.
Γενικότερα άλλωστε, είναι γνωστό σε όλους ότι τμήματα ολόκληρα της θεωρητικά ισχύουσας νομοθεσίας, όπως π.χ. η φορολογική, η πολεοδομική, ο ΚΟΚ και άλλα, περισσότερο παραβιάζονται παρά τηρούνται. Η εξέλιξη της ΄΄απλής΄΄ παραβατικότητας σε βίαιη παραβατικότητα ήταν απλώς θέμα χρόνου.
Ιδιαίτερα ενισχυμένη εμφανίζεται η ανομία στους πανεπιστημιακούς χώρους με την κατά σύστημα διαστροφή της έννοιας του ασύλου. Το πρόσφατο κρούσμα βίας στον Πανεπιστήμιο της Πάτρας εντάσσεται στην αρρωστημένη αυτή κατάσταση. Προσωπική μου άποψη είναι ότι η περιφρούρηση των πανεπιστημιακών χώρων θα πρέπει να γίνεται κατά τρόπο οργανωμένο από ειδικό πανεπιστημιακό αστυνομικό Σώμα, το οποίο θα υπάγεται στις πρυτανικές Αρχές (και όχι στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη) προκειμένου να περιφρουρείται τόσο η πανεπιστημιακή αυτοδιοίκηση όσο και η ομαλότητα της πανεπιστημιακής ζωής».
Ο Κώστας Χρυσόγονος είναι καθηγητής Νομικής Σχολής ΑΠΘ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΟΥΣΗΣ ~ Αποδειχθήκαμε αδύναμοι να διαχειριστούμε την αδυναμία μας
«Η σημερινή έκρηξη βίας είναι κάτι που θα έπρεπε να αναμένουμε. Είναι παιδί της ανομίας και της έλλειψης οριοθετήσεων. Το χειρότερο είναι πως αυτός που ασκεί τη βία εναντίον κάποιου υπουργού ή ενός νομπελίστα δεν έχει συνείδηση της εγκληματικής του πράξης, αλλά θεωρεί πως αυτό που κάνει είναι άσκηση δικαιώματος. Και αυτή είναι η μεγάλη στρέβλωση της δημοκρατίας από τη μεταπολίτευση και εξής. Μετά τη μεταπολίτευση θεωρήσαμε -εκ του πονηρού ή εξ αμελείας- πως υπάρχει δημοκρατία, ελευθερία και κοινωνία χωρίς όρια. Πολλοί θεωρούν πως έχουν μόνο δικαιώματα, πως μπορούν με τον δικό τους τρόπο να βρουν το δίκιο τους, χωρίς να αναγνωρίζουν κοινωνικά συμβόλαια, πολιτική συναίνεση ή δημοκρατικούς θεσμούς. Αρα νόμος είναι το δίκιο του εργάτη, του φοιτητή, του αγρότη. Την έλλειψη ορίων έρχεται να συνδράμει η γενικευμένη ανομία.
Δυστυχώς δεν μπορούμε να βγούμε από αυτόν τον φαύλο κύκλο, καθώς δεν πρόκειται για τον παροξυσμό ή την αγανάκτηση ενός ή μερικών ατόμων αλλά για μια κουλτούρα που έχει οικοδομηθεί τα τελευταία 37 χρόνια. Η βία δοξολογήθηκε ακόμη και από τους πολιτικούς. Το αποτέλεσμα ήταν να μπει η βία στον τρόπο που οδηγούμε, στον τρόπο που μιλάμε πάντα με συνείδηση δικαίου. Αποδειχτήκαμε αδύναμοι να διαχειριστούμε την ελευθερία μας. Και φτάσαμε στα άκρα, αν και θεωρώ πως θα δούμε χειρότερα φαινόμενα στο μέλλον. Προφάσεις και αιτιολογίες υπάρχουν πάντοτε. Αν θέλεις να στραφείς, όμως, κατά του πολιτικού συστήματος δεν δέρνεις όποιον βρεις στον δρόμο. Αυτό είναι παράκρουση και τυφλή βία. Είναι ιδεολογική σύγχυση και ένας φαύλος κύκλος. Το πολιτικό σύστημα προσπαθεί να ενοχοποιήσει τους άλλους και οι άλλοι το σύστημα».
Ο Γιάννης Πανούσης είνaι καθηγητής Εγκληματολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών
ΞΕΝΟΦΩΝ ΚΟΝΤΙΑΔΗΣ ~ Η δημοκρατία δεν φοβάται τους εχθρούς της
«To επεισόδιο βίας στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας αποτελεί αφορμή προβληματισμού σε τρία επίπεδα: κατ' αρχάς ποια είναι τα όρια της ελευθερίας του λόγου, δεύτερον αν η άσκηση βίας αποτελεί θεμιτό μέσο αντίδρασης, ακόμη και απέναντι στον ρατσιστικό λόγο, και τρίτον ποια είναι η σημασία και η λειτουργία του πανεπιστημιακού ασύλου.
Η γνώμη μου είναι ότι στις σύγχρονες πλουραλιστικές δημοκρατίες πρέπει να είναι ανεκτές ακόμα και απόψεις που διατυπώνονται εναντίον της δημοκρατίας. Η δημοκρατία δεν φοβάται τους εχθρούς της. Η αντίδραση στον κακό λόγο είναι ο περισσότερος λόγος. Η διολίσθηση της ελληνικής κοινωνίας σε εκρήξεις βίας και ανομίας είναι μεν εξηγήσιμη στο πλαίσιο της διόγκωσης των κοινωνικών ανισοτήτων και της κρίσης των πολιτικών θεσμών, όμως δε μπορεί να θεωρηθεί συμβατή με τις αρχές ενός δημοκρατικού και κοινωνικού κράτους δικαίου. Οι προπηλακισμοί υπουργών, βουλευτών ή προσκεκλημένων σε πανεπιστημιακούς χώρους είναι εξίσου καταδικαστέοι, αφού η αντίδραση στο να μιλήσει οποιοσδήποτε συνιστά θεμιτή πράξη, όχι όμως και η άσκηση βίας. Ολα αυτά ισχύουν ακόμη περισσότερο όσον αφορά τον θεσμό του ασύλου, όπου τα φαινόμενα, ακραίας ενίοτε, βίας αλλοιώνουν και υπονομεύουν τον σκοπό του».
Ο Ξενοφών Κοντιάδης είναι καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, πρόεδρος του Ιδρύματος Τσάτσου
ΑΝΤΩΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ ~ Δεν είναι άλλοθι η κρίση
«Ολα αυτά είναι απαράδεκτα περιστατικά βίας. Τα καταδικάζουμε και θα έπρεπε να μπορούμε να τα αποτρέπουμε. Κάθε πανεπιστήμιο επιβάλλεται να φροντίζει να διαφυλάσσει τους προσκεκλημένους ομιλητές και να προσπαθεί να μη διοχετεύονται τα όποια προβλήματα αντιμετωπίζει η κοινωνία σε ζητήματα βίας. Δεν είναι δυνατόν να λύνουμε όλα τα θέματά μας με τη βία. Το γεγονός ότι διάγουμε μια ιδιαίτερα τεταμένη περίοδο λόγω της οικονομικής κρίσης δεν συνεπάγεται ότι θα οδηγούμαστε σε ακραίες αντιδράσεις οι οποίες ενίοτε μπορούν να απειλήσουν ακόμα και τη σωματική ακεραιότητα κάποιου. Καλό θα ήταν το συγκεκριμένο περιστατικό αντίδρασης και βίας να μην επαναληφθεί ποτέ σε ελληνικό πανεπιστήμιο».
Ο Αντώνης Λιάκος είναι ιστορικός
Αφού επέζησε από τους ακροαριστερούς, ο Νομπελίστας καθηγητής θα παρουσιάσει νέες λύσεις για την καταπολέμηση ασθενειών.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου