Μία παγκόσμια καινοτομία με την οποία δίνεται λύση στο πρόβλημα σύνδεσης των δεδομένων του νέου Διαδικτύου (Web 3) εξαιτίας του διαφορετικού γλωσσικού τους περιεχομένου, δημιούργησε ερευνητική ομάδα του τμήματος Μαθηματικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Όπως αναφέρει στο Βήμα Online ο κ. Ιωάννης Αντωνίου, επικεφαλής της ομάδας, «το Web3, είναι το λεγόμενο «έξυπνο» Διαδίκτυο νέας γενιάς που στήνεται σήμερα και στο οποίο η αναζήτηση και συλλογή πληροφοριών θα γίνεται με σημασιολογική και νοηματική επεξεργασία και όχι με λέξεις – κλειδιά όπως συμβαίνει σήμερα».
Με τον τρόπο αυτό ο υπολογιστής μπορεί να κατανοήσει ακριβώς αυτό που αναζητούμε - αντί απλά να αναγνωρίσει χαρακτήρες λέξεων - και να συνδυάσει δεδομένα, αποφεύγοντας να μας παρουσιάσει τις άχρηστες πληροφορίες του διαδικτύου.
Μέχρι σήμερα η πολυγλωσσία δεν επέτρεπε να συμπεριληφθούν στην αναζήτηση ή να συνδυαστούν δεδομένα από διευθύνσεις που χρησιμοποιούσαν γλώσσες με μη λατινικούς χαρακτήρες, ωστόσο η καινοτομία της ελληνικής ομάδας αντιμετώπισε με επιτυχία το πρόβλημα διεθνοποίησης του Web 3, ώστε να συμπεριλάβει όλες τις γλώσσες, καθώς οι αλγόριθμοι και το λογισμικό που αναπτύχθηκαν είναι συμβατοί με κάθε φυσική γλώσσα.
«Η δικιά μας καινοτομία βοηθάει το Web3 να «κατανοήσει» πληροφορίες σε όλες τις γλώσσες του κόσμου» λέει ο κ. Ιωάννου.
Η ερευνητική ομάδα του ΑΠΘ εφάρμοσε την καινοτομία στην DBpedia, την εξέλιξη της παγκόσμιας εγκυκλοπαίδειας του διαδικτύου Wikipedia, που χρησιμοποιείται ελεύθερα από τους χρήστες, και υποστηρίζεται πλέον από το Web3. Ετσι, με το νέο σύστημα η DBpedia, μπορεί να λειτουργεί πλέον σε όλες τις γλώσσες του κόσμου, και όχι μόνο στην αγγλική, ενώ ταυτόχρονα δημιουργήθηκε η Επιτροπή διεθνοποίησης της Dbpedia για την προώθηση του συστήματος.
Για την πρωτοποριακή αυτή καινοτομία, η ερευνητική ομάδα του ΑΠΘ έλαβε αναγνώριση από τη Διεθνή Επιτροπή DBpedia.
tovima.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου