Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2011

Σκληρό, αλλά πολύτιμο, καρύδι


Έχουν γεύση που χωράει παντού - σε σαλάτες, γλυκά, επιδόρπια -, αλλά στέκεται άνετα και μόνη της, χάρη στην υψηλή διατροφική αξία που τη συνοδεύει. Τα καρύδια έχουν αγαπηθεί τα τελευταία χρόνια και από τους ειδικούς, ως τροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, μέταλλα (μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, ασβέστιο, χαλκό) και βιταμίνες, όπως Β6 και Ε -γνωρίζατε ότι μία χούφτα καρύδια έχει τόση βιταμίνη Ε όση μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο;




Στον κατάλογο των πλεονεκτημάτων προστίθεται η αντιοξειδωτική δράση τους, καθώς τα καρύδια είναι πλούσια σε φυτικές στερόλες και περιέχουν υψηλές ποσότητες μονοακόρεστων, και πολυακόρεστων ω-3 (ωφελούν τα οστά, ενισχύουν τις εγκεφαλικές λειτουργίες) και ω-6 λιπαρών οξέων.

Οι λάτρεις των ξηρών καρπών οφείλουν βεβαίως να δείξουν αυτοσυγκράτηση: 30 γρ. καρύδια δίνουν περίπου 200 θερμίδες, γεγονός που σημαίνει ότι δεν πρέπει κανείς να υπερβαίνει σε κατανάλωση τις 1-2 μερίδες ημερησίως (30-60 γρ.).


Κοιμηθείτε σαν πουλάκι

Η μελατονίνη που υπάρχει στα καρύδια φαίνεται να αυξάνει τις συγκεντρώσεις της ορμόνης αυτής στο αίμα, χαρίζοντας ποιοτικά καλύτερο ύπνο.


Πέτρα στη χολή; Καρύδια!

Είναι κοινό μυστικό ότι η κατανάλωση τροφίμων πλουσίων σε μαγνήσιο, όπως τα καρύδια, προστατεύει από τις πέτρες στη χολή. Έρευνα που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Κεντάκι («American Journal of Epidemiology») έδειξε ότι οι άνδρες που κατανάλωναν 5 ή περισσότερες φορές την εβδομάδα τέτοιες τροφές παρουσίαζαν περίπου 30% μικρότερο κίνδυνο να αναπτύξουν χολολιθίαση. Αντίστοιχη έρευνα, ως προς τις γυναίκες, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η συχνή κατανάλωση ξηρών καρπών μειώνει τον κίνδυνο χολοκυστεκτομής.


Ασπίδα για τις αρτηρίες και την καρδιά

Έχετε απολαύσει ένα γεύμα υψηλής περιεκτικότητας ζωικού λίπους; Η κατανάλωση καρυδιών φαίνεται να προσφέρει μεγαλύτερη προστασία στις αρτηρίες (από τις βραχυπρόθεσμες βλάβες του ζωικού λίπους), σε σχέση με το ελαιόλαδο_ σύμφωνα τουλάχιστον με έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Journal of the American College of Cardiology».

Επιπλέον, η αργινίνη που περιέχουν αυξάνει την παραγωγή νιτρικού οξέος, το οποίο βοηθά στη διατήρηση της ευκαμψίας των αρτηριών, μειώνοντας την πιθανότητα παρουσίασης θρόμβων. Γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα τον περιορισμό του κινδύνου εγκεφαλικών επεισοδίων και εμφράγματος του μυοκαρδίου.


Κατά του καρκίνου

Tα καρύδια περιέχουν την ουσία IPP, που φαίνεται να συμβάλλει στην πρόληψη του καρκίνου. Η ουσία αυτή καταστέλλει τη δράση ενός ενζύμου που εμπλέκεται στη δημιουργία καρκίνων (π.χ. των πνευμόνων και των ωοθηκών), ενώ έχει τη διπλή ιδιότητα να καταστρέφει τους όγκους και να ενισχύει τη δράση των φαρμάκων της χημειοθεραπείας, που χρησιμοποιούνται εναντίον αυτών των μορφών καρκίνου. Σε αντίθεση μάλιστα με τα εν λόγω φάρμακα, η ουσία IPP δεν είναι τοξική.


Τι πρέπει να γνωρίζετε

Φυλάσσετέ τα σε μέρος ξηρό και δροσερό. Ακόμη καλύτερα διατηρείτε τα σε αεροστεγή δοχεία στο ψυγείο.

Το καβούρντισμα ή η προσθήκη αλατιού μειώνει την ευεργετική τους δράση.

Τα λιπαρά τους πρέπει να αντικαθιστούν τα λιπαρά ζωικής προέλευσης, διαφορετικά επιβαρύνουν τον οργανισμό με περιττές θερμίδες.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου