Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

20 «κίτρινες κάρτες» από την Κομισιόν



Η Κομισιόν αναγνωρίζει σημαντική πρόοδο σε πολλούς τομείς, είναι ενδεικτικό όμως ότι όλα τα προβλήματα εντοπίζονται σε πεδία, πρώτον, που χαρακτηρίζονται από υψηλό πολιτικό κόστος -όπως το πλήρες άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και αρκετές αποκρατικοποιήσεις- και δεύτερον, που απαιτούν ενεργοποίηση της ελληνικής δημόσιας διοίκησης, κυρίως αυτή να λειτουργήσει αποτελεσματικά.


Σωρεία καθυστερήσεων στη μακρά λίστα μεταρρυθμίσεων και παρεμβάσεων με την οποία δεσμεύει η τρόικα την ελληνική κυβέρνηση εντοπίζει η Κομισιόν, υψώνοντας τουλάχιστον 20 «κίτρινες κάρτες» για μέτρα που είτε δεν έχουν καν υλοποιηθεί εντός χρονοδιαγράμματος είτε προχωρούν αργά με σημαντικές εκκρεμότητες. Από την αδυναμία εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου -και τη μη συσσώρευση νέων- τη μη τήρηση του κανόνα μια πρόσληψη ανά δέκα αποχωρήσεις στο Δημόσιο, την καθυστέρηση στην απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και άλλων κρίσιμων κλάδων της οικονομίας, έως την αδυναμία επίσπευσης των δικαστικών αποφάσεων και της αναμόρφωσης των εφοριών ανά τη χώρα, η λίστα των «εκκρεμοτήτων» δεν είναι αμελητέα. Βεβαίως η Κομισιόν αναγνωρίζει σημαντική πρόοδο σε πολλούς τομείς. Είναι ενδεικτικό όμως ότι όλα τα προβλήματα εντοπίζονται σε πεδία, πρώτον που χαρακτηρίζονται από υψηλό πολιτικό κόστος - όπως το πλήρες άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και αρκετές αποκρατικοποιήσεις- και δεύτερον που απαιτούν ενεργοποίηση της ελληνικής δημόσιας διοίκησης, κυρίως όμως αυτή να λειτουργήσει αποτελεσματικά. Ειδικότερα, μεταξύ των καθυστερήσεων που διαπιστώνει η Κομισιόν είναι:



1 Δεν έγινε σεβαστός ο κανόνας της μιας πρόσληψης για κάθε δέκα αποχωρήσεις από το Δημόσιο: Με δεδομένο ότι αποχώρησαν 53.336 άτομα από το Δημόσιο, ο κανόνας της μίας πρόσληψης ανά δέκα αποχωρήσεις θα επέτρεπε 5.333 προσλήψεις. Ωστόσο, στο πρώτο εξάμηνο του 2011 οι προσλήψεις εκτιμώνται σε 10.862. Παράλληλα, η τρόικα επισημαίνει πως δεν έχουν ακόμη προετοιμαστεί τα σχέδια με τα οποία θα γίνουν οι μετατάξεις στο Δημόσιο σε θέσεις που χρίζουν ενίσχυσης.

2 Δεν κατέστη δυνατή η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών έως το τέλος του 2011, ούτε όμως έγινε σεβαστή η δέσμευση ότι δεν θα συσσωρευτούν νέες οφειλές από το τρίτο τρίμηνο του 2011 και μετά. Έως το τέλος Αυγούστου οι οφειλές ανήλθαν σε 6,5 δισ. ευρώ, ενώ μόνον οι οφειλές των νοσοκομείων αυξήθηκαν κατά 1,2 δισ. ευρώ.

3 Η γενική γραμματεία για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, βασικού πυλώνα του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων της κυβέρνησης, παραμένει στα χαρτιά.

4 Με καθυστερήσεις προχωρά η μεταρρύθμιση του συστήματος της ελληνικής δημόσιας διοίκησης.

5 Ελλιπής παραμένει η εφαρμογή του μητρώου δεσμεύσεων στο σύνολο της γενικής κυβέρνησης, δηλαδή την παρακολούθηση των εξόδων - δαπανών σε τακτική βάση, ενώ προβλήματα εξακολουθούν να εντοπίζονται στην ποιότητα των στατιστικών στοιχείων.

6 Δεν έχει ακόμη θεσμοθετηθεί το νομικό πλαίσιο για τις χρήσεις γης και την επίσπευση της καταχώρισης τίτλων ιδιοκτησίας.

7 Εκκρεμούν οι συγχωνεύσεις ΔΟΥ και κλείσιμο 200 εφοριών, ενώ η νέα φορολογική μεταρρύθμιση δεν θα πρέπει να αναμένεται πριν από το τέλος του έτους.

8 Δεν έχουν ακόμη μειωθεί τα μπόνους των τραπεζικών στελεχών.

9 Δεν έχει ακόμη νομοθετηθεί η υπαγωγή όλων των τραπεζοϋπαλλήλων σε καθεστώς εργασίας και αμοιβών ιδιωτικού τομέα, ανεξαρτήτως ιδιοκτησίας της τράπεζας.

10 Σωρεία καθυστερήσεων εντοπίζονται στον κρίσιμο τομέα της απελευθέρωσης των κλειστών επαγγελμάτων, με ειδικές αναφορές να γίνονται στα κρίσιμα ζητήματα των αμοιβών δικηγόρων, συμβολαιογράφων και μηχανικών.

11 Αναμένεται ακόμη, ίσως είναι έτοιμη στο τέλος του μήνα, η λίστα με τα βαρέα και ανθυγιεινά, που υπενθυμίζεται ότι? εξαγγέλλεται επί σειρά ετών.

Η Κομισιόν αναγνωρίζει σημαντική πρόοδο σε πολλούς τομείς, είναι ενδεικτικό όμως ότι όλα τα προβλήματα εντοπίζονται σε πεδία, πρώτον, που χαρακτηρίζονται από υψηλό πολιτικό κόστος -όπως το πλήρες άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και αρκετές αποκρατικοποιήσεις- και δεύτερον, που απαιτούν ενεργοποίηση της ελληνικής δημόσιας διοίκησης, κυρίως αυτή να λειτουργήσει αποτελεσματικά

12 Ακόμη δεν έχει καταρτιστεί έκθεση - μελέτη για τον τουρισμό και την επίπτωσή του στην αγορά εργασίας και την ανάπτυξη με στόχο την άρση εμποδίων, ώστε να αναπτυχθεί ο κλάδος στην πλήρη του δυναμική. Σε εκκρεμότητα είναι αντίστοιχη μελέτη και για το λιανικό εμπόριο. Δύο δηλαδή κλάδους καθοριστικής σημασίας υπό το βάρος της παρατεταμένης ύφεσης στη χώρα και της πιεστικής ανάγκης για εκμετάλλευση όλων των δυνατοτήτων ώστε να ανακάμψει η οικονομία, το συντομότερο δυνατό.

13 Εκκρεμεί νομοθεσία για το κόστος αλλά και το χρόνο έκδοσης άδειας τουριστικών λεωφορείων, σε διάστημα που δεν θα υπερβαίνει τις 20 μέρες.

14 Δεν υπάρχει καν έκθεση για την προγραμματισμένη για φέτος, απελευθέρωση των ΚΤΕΛ.

15 Καθυστερήσεις εντοπίζονται στη διαδικασία ιδιωτικοποίησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η οποία πλέον θεωρείται απίθανο να γίνει φέτος.

16 Δεν έχει ακόμη καταρτιστεί η μελέτη για το πώς μπορούν να καταστούν βιώσιμα τα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας, ώστε να ιδιωτικοποιηθούν στη συνέχεια.

17 Δεν προχωρεί με ικανοποιητικό ρυθμό το σχέδιο της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας. Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, ακόμη δεν έχει διασφαλιστεί η πρόσβαση τρίτων στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω λιγνιτικών μονάδων.

18 Αντίστοιχες καθυστερήσεις εντοπίζονται και στη διαχείριση των υδάτινων πόρων καθώς, ακόμη, δεν έχει περάσει με νόμο η διαχείριση των υδάτινων πόρων σε ανεξάρτητο φορέα, όπως προέβλεπε το μνημόνιο για φέτος.

19 Δεν έχει ακόμη υπάρξει νομοθεσία, για να μειωθούν οι προθεσμίες και η απλοποίηση διαδικασιών για απαλλοτριώσεις γης.

20 Μεγάλες καθυστερήσεις εντοπίζονται στη διαδικασία απλοποίησης των δικαστικών διαδικασιών και της επίσπευσης απονομής δικαιοσύνης, στην οποία βρίσκονται «κολλημένες» πολλές υποθέσεις, ενώ τα προβλήματα στον συγκεκριμένο κλάδο δρουν ανασταλτικά και για την επιχειρηματική δραστηριότητα.


Τα «φάουλ» που είδε η Κομισιόν

Προσλήψεις - Αποχωρήσεις

Ο κανόνας της μιας πρόσληψης για κάθε δέκα αποχωρήσεις από το Δημόσιο δεν εφαρμόζεται: Από το Δημόσιο αποχώρησαν 53.336 άτομα και θα έπρεπε να προσληφθούν έως 5.333 άτομα. Ωστόσο, στο πρώτο εξάμηνο του 2011 οι προσλήψεις εκτιμώνται σε 10.862.


Ακίνητα δημοσίου

Η γ.γ. για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, βασικού πυλώνα του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων της κυβέρνησης, παραμένει στα χαρτιά, ενώ με καθυστερήσεις προχωρεί η μεταρρύθμιση του συστήματος της ελληνικής δημόσιας διοίκησης.


Φορολογική μεταρρύθμιση

Εκκρεμούν οι συγχωνεύσεις των ΔΟΥ και το κλείσιμο 200 εφοριών, ενώ η νέα φορολογική μεταρρύθμιση δεν θα πρέπει να αναμένεται πριν από το τέλος του έτους.


Κλειστά επαγγέλματα

Σωρεία καθυστερήσεων εντοπίζονται στον κρίσιμο τομέα της απελευθέρωσης των κλειστών επαγγελμάτων, με ειδικές αναφορές να γίνονται στα κρίσιμα ζητήματα των αμοιβών δικηγόρων, συμβολαιογράφων και μηχανικών.


Αγορά ενέργειας

Δεν προχωρεί με ικανοποιητικό ρυθμό το σχέδιο της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας. Οπως επισημαίνεται στην έκθεση, ακόμη δεν έχει διασφαλιστεί η πρόσβαση τρίτων στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω λιγνιτικών μονάδων.



Της Ελευθερίας Αρλαπάνου

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου