Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

Νεκρός ο Καντάφι! ~ Βανδαλισμοί στο πτώμα του (Βίντεο)


Αυτήν την ώρα το Αλ Τζαζίρα μεταδίδει ότι ο Μουαμάρ Καντάφι έπεσε νεκρός μετά από ανταλλαγή πυρών κοντά στην Σύρτη.

Το τέλος του Μουαμάρ Καντάφι σφραγίστηκε μαζί με την πτώση της γενέτειράς του, Σύρτης, στα χέρια της νέας ηγεσίας της Λιβύης. «Ο Καντάφι σκοτώθηκε στα χέρια της επανάστασης» δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου, δίνοντας τέλος...
 στο «θρίλερ» που εκτυλίχθηκε με τις πληροφορίες περί τραυματισμού και σύλληψής του. Ο συνταγματάρχης επιχείρησε να διαφύγει από τη Σύρτη με κονβόι που χτυπήθηκε από μαχητικά του ΝΑΤΟ. Άνδρες της μεταβατικής ηγεσίας τον εντόπισαν αργότερα κρυμμένο σε αγωγούς αποχέτευσης και η τελευταία του κραυγή ήταν, σύμφωνα με μαρτυρίες, «μην πυροβολείτε».





Στις μάχες που σημειώθηκαν με τις δυνάμεις του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου φέρεται να έπεσε νεκρός και ο επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων του Καντάφι, Αμπού Μπακρ Γιουνούς Τζαμπρ. Ζωντανοί συνελήφθησαν στη Σύρτη ο γιος του Μοτασίμ και ο πρώην εκπρόσωπος του κανταφικού καθεστώτος Ιμπραήμ Μούσα. Ο γιος και «φωνή» του Καντάφι, Σαΐφ αλ Ισλάμ, πιστεύεται ότι διαφεύγει.

Διάγγελμα προς το λιβυκό λαό θα απευθύνει προσεχώς ο επικεφαλής του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου της Λιβύης Μουσταφά Αμπντέλ Τζαλίλ, όπως μετέδωσε η λιβυκή τηλεόραση.

Φωτογραφία που απεικονίζει τον Μουαμάρ Καντάφι με μισάνοιχτα μάτια και αίμα στο πρόσωπο μεταδίδεται διεθνώς, με αξιωματούχο του Μεταβατικού Συμβουλίου να επιβεβαιώνει πως όντως πρόκειται για τον Λίβυο συνταγματάρχη.

Αξιωματούχοι της νέας ηγεσίας δήλωσαν επίσης από την Τρίπολη ότι η σορός του Καντάφι μεταφέρθηκε σε μυστική τοποθεσία για λόγους ασφαλείας. Το Al Arabiya μετέδωσε ότι η σορός του Καντάφι έχει μεταφερθεί ήδη στη Μιζουράτα και θα επιτραπεί στο δίκτυο η κινηματογράφηση.

Το «θρίλερ» με την τύχη του Καντάφι ξεκίνησε το μεσημέρι της Πέμπτης με τον στρατιωτικό διοικητή του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου Αμπντέλ Ματζίντ να δηλώνει στο πρακτορείο Reuters ότι ο Καντάφι συνελήφθη και τραυματίστηκε κοντά στη Σύρτη το πρωί της Πέμπτης.

Ενώ η γενέτειρεά του έπεφτε στα χέρια των δυνάμεων του Εθνικού Συμβουλίου, ο Λίβυος συνταγματάρχης επιχείρησε να διαφύγει από την πόλη με κονβόι που δέχθηκε επίθεση από μαχητικά αεροσκάφη του ΝΑΤΟ.

Μαχητής του Συμβουλίου δήλωσε ότι ήταν μπροστά κατά τη σύλληψή του Καντάφι. Ανέφερε ότι κρυβόταν σε λαγούμι και η τελευταία του κραυγή ήταν «μην πυροβολείτε».

Το ΝΑΤΟ επιβεβαίωσε ότι αεροσκάφη του χτύπησαν αυτοκινητοπομπή κανταφικών το πρωί της Πέμπτης κοντά στη Σύρτη. Από το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο επισημαίνεται ότι ο Καντάφι πέθανε στα χέρια των στρατιωτών του και όχι από το ΝΑΤΟ, όπως αναφέρει το Al Arabiya.

Λίγο αργότερα και ενώ η είδηση της σύλληψης έκανε το γύρο του κόσμου, ο Αμπντέλ Μαζίντ δήλωσε στο Reuters ότι ο Μουαμάρ Καντάφι υπέκυψε στα τραύματα που υπέστη κατά την ανταλλαγή πυρών που σημειώθηκε κατά την επιχείρηση σύλληψης. Ανέφερε ότι ο συνταγματάρχης τραυματίστηκε στα δύο πόδια και στο κεφάλι.

Ανακοίνωση για το θάνατο του Μουαμάρ Καντάφι μετέδωσε εν συνεχεία η λιβυκή τηλεόραση.

Νεκρός έπεσε κατά την ανταλλαγή πυρών και ο επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων του Λίβυου συνταγματάρχη, Αμπού Μπακρ Γιουνούς Τζαμπρ. Το δίκτυο Al Jazeera μετέδωσε φωτογραφία ενός άνδρα που ανέφερε ότι είναι ο Αμπού Μπακρ Γιουνούς· είναι ένας άνδρας με γένια και μία τρύπα από σφαίρα στο στήθος.

Το ΝΑΤΟ είχε δηλώσει νωρίτερα διά αξιωματούχου του ότι ελέγχει τις πληροφορίες για τη σύλληψη του Μουαμάρ Καντάφι, επισημαίνοντας ότι η «επιβεβαίωση θα χρειαστεί χρόνο». «Σαφώς αυτές είναι πολύ σημαντικές εξελίξεις, που θα χρειαστεί χρόνο για να επιβεβαιωθούν. Εάν είναι αλήθεια, τότε αυτή είναι μία ιστορική ημέρα» ανέφερε ο αξιωματούχος της Συμμαχίας.

Ούτε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει επιβεβαιώσει επίσημα τις πληροφορίες για τη σύλληψη ή το θάνατο του Καντάφι. «Γνωρίζουμε τις πληροφορίες των μέσων ενημέρωσης, αλλά δεν μπορούμε να τις επιβεβαιώσουμε» ανέφερε εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο είχε εκδώσει ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Μουαμάρ Καντάφι για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
Μετά τις πρώτες πληροφορίες περί σύλληψης του Καντάφι ο Ρώσος πρόεδρος Ντιμίτρι Μεντβέντεφ είχε δηλώσει ότι ο λιβυκός λαός θα πρέπει να αποφασίσει την τύχη του Καντάφι.





0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου