Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

Το θαύμα των 3 ημερών ~ Εντελώς ξαφνικά βρέθηκαν χρήματα



«Λίφτινγκ» των εγκαταστάσεων του κέντρου κράτησης λαθρομεταναστών στο Φυλάκιο του Εβρου πραγματοποιήθηκε σε χρόνο ρεκόρ την περασμένη εβδομάδα, με αφορμή επίσκεψη κλιμακίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως αναφέρουν συνοριοφύλακες σε ανακοίνωσή τους:


Είναι χαρακτηριστικό πως το κέντρο στο Φυλάκιο ασφυκτιούσε από λαθρομετανάστες και... προβλήματα, ωστόσο εν όψει ενός ευρωπαϊκού ελέγχου το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη φαίνεται πως βρήκε τα χρήματα για να προβεί σε μία σειρά από απαραίτητες εργασίες. Οπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν συνοριοφύλακες του Εβρου, μέσα σε μόλις τρεις ημέρες έγιναν επισκευές οι οποίες ζητούνταν από τις τοπικές αρχές εδώ και χρόνια.


Χρόνια προβλήματα

Οπως τονίζεται σε ανακοίνωση της Ενωσης Συνοριοφυλάκων Εβρου, μέχρι πρόσφατα στο κέντρο κράτησης στο Φυλάκιο βρίσκονταν σε καθημερινή βάση 500 με 600 λαθρομετανάστες, τη στιγμή που η χωρητικότητά του είναι για περίπου 350 άτομα. Επιπλέον, οι ίδιοι κάνουν λόγο για κατεστραμμένες εγκαταστάσεις (τζάμια, τοίχοι, κάγκελα και συστήματα εξαερισμού) τόσο εξαιτίας της χρήσης όσο και από επανειλημμένες προσπάθειες απόδρασης των μεταναστών αλλά και εξεγέρσεις. Ωστόσο, τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονταν στα υδραυλικά και στο σύστημα αποχέτευσης, που είχαν ως συνέπεια πολλές φορές οι βόθροι να υπερχειλίζουν και τα λύματα να κατακλύζουν τα κελιά και την αυλή.

Επισκευές σε χρόνο ρεκόρ

«Ξαφνικά πριν από μερικές ημέρες έφτασαν στην περιοχή συνεργεία και αναγκαστήκαμε να βγάλουμε τους λαθρομετανάστες στην αυλή για να ξεκινήσουν οι εργασίες. Πράγματι μέσα σε τρεις μέρες έγιναν κάποιες εργασίες, όχι βέβαια όσες απαιτούνται, αλλά τουλάχιστον λύθηκαν κάποια σοβαρά προβλήματα», εξηγεί χαρακτηριστικά συνοριοφύλακας. Αργότερα, όπως λέει ο ίδιος, ενημερώθηκαν πως επρόκειτο να τους επισκεφτεί κλιμάκιο από την Ευρωπαϊκή Ενωση, κάτι που έγινε τελικά πριν από μερικές μέρες και αναμένεται η σχετική έκθεση.

Μάλιστα, αυτό που έκανε εντύπωση στους συνοριοφύλακες είναι το γεγονός πως μαζί με κάποια από τα προβλήματα «εξαφανίστηκαν» και οι λαθρομετανάστες. «Μέχρι σήμερα το Φυλάκιο έχει σχεδόν σε καθημερινή βάση από 400 μέχρι και 600 άτομα. Ωστόσο, όταν μας επισκέφτηκε το κλιμάκιο από την Ευρωπαϊκή Ενωση στο κέντρο βρίσκονταν μόλις 170 λαθρομετανάστες. Στους υπόλοιπους είχαν δοθεί υπηρεσιακά σημειώματα και είχαν φύγει», εξηγεί συνοριοφύλακας της περιοχής.

«Εντελώς ξαφνικά και τα χρήματα βρέθηκαν και ο αριθμός των κρατουμένων μειώθηκε. Μέσα σε τρεις μέρες οι εγκαταστάσεις βάφτηκαν, τα υδραυλικά φτιάχτηκαν και τα φύλλα απολύσεως σε κρατουμένους δόθηκαν απλόχερα. Γιατί δεν τα άφησαν όπως τα βιώνουμε εμείς καθημερινά;», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ενωσης Συνοριοφυλάκων Εβρου. Οι ίδιοι πάντως τονίζουν πως κάθε βελτίωση είναι θετική, ωστόσο με τον τρόπο αυτό δόθηκε στην επιτροπή που έφτασε στην περιοχή μία ψεύτικη εικόνα, που δεν έχει καμία σχέση με τα προβλήματα που παρατηρούνται σε καθημερινή βάση.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΑΓΟΡΑΣΤΟΥ ~ agelioforos.gr
 
 

Υπό την πίεση της επίσκεψης κλιμακίου της ΕΕ, στο κέντρο κράτησης κρατουμένων στο Φυλάκιο Εβρου, σε χρόνο ρεκόρ πραγματοποιήθηκαν εργασίες συντήρησης των εγκαταστάσεων

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου