Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

183.000 λουκέτα μέχρι το καλοκαίρι


Περίπου 183.000 λουκέτα και απώλεια 250.000 θέσεων εργασίας αναμένονται μέχρι το καλοκαίρι του 2012. Σε αυτήν την εφιαλτική πρόβλεψη προχώρησε χτες η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων, η οποία βασίζει τη συγκεκριμένη εκτίμηση στα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, σύμφωνα με τα οποία σε ένα χρόνο (Ιούλιος 2010 – Ιούνιος 2011) οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 213.241 άτομα, φτάνοντας στα 820.276.


Οπως σημειώνει σε σχετική ανακοίνωση η ΓΣΕΒΕΕ, αυτή η αύξηση της ανεργίας κατά 35% μέσα σε διάστημα 12 μηνών καταδεικνύει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο το βάθος της ύφεσης στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική οικονομία. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι ούτε η εποχική απασχόληση των καλοκαιρινών μηνών μπόρεσε να αναστρέψει αυτήν την καθοδική πορεία, αφού μέσα σε ένα μήνα (Ιούνιος – Ιούλιος 2011) προστέθηκαν στο απόθεμα των ανέργων 26.500 άτομα.

Οπως αναφέρει η συνομοσπονδία, το πιο σοβαρό στοιχείο που καταγράφεται στην έρευνα εργατικού δυναμικού της ΕΛΣΤΑΤ είναι η μείωση των θέσεων απασχόλησης. Πιο συγκεκριμένα, μέσα σε ένα έτος (Ιούλιος 2010 – Ιούλιος 2011) καταστράφηκαν 300.000 θέσεις απασχόλησης. Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι το ποσοστό ανεργίας, το απόθεμα δηλαδή των ανέργων, σχηματίζεται κατά τα 2/3 από την απώλεια θέσεων απασχόλησης και κατά το 1/3 από τα νεοεισερχόμενα άτομα.

Σύμφωνα με τη ΓΣΕΒΕΕ, είναι προφανές ότι περνάμε σε μια νέα φάση κατά την οποία το πρόβλημα της ελληνικής δομής απασχόλησης δεν είναι πλέον η περιορισμένη απορρόφηση των νεοεισερχόμενων ατόμων σε θέσεις απασχόλησης -φαινόμενο που χαρακτήριζε τις προηγούμενες δεκαετίες-, αλλά η καταστροφή των ήδη υφιστάμενων θέσεων απασχόλησης. Η τάση αυτή αποτυπώνεται και στην κατανομή του ποσοστού ανεργίας κατά ομάδες ηλικιών. Ετσι, εκτός από το ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό ανεργίας (42,4%) για την ηλικιακή ομάδα 15-24 ετών, στην οποία κυρίως ανήκουν οι νεοεισερχόμενοι άνεργοι, τα ποσοστά ανεργίας για τις λοιπές ηλικιακές ομάδες φαίνεται να έχουν αυξηθεί μέσα σε ένα χρόνο κατά ένα ποσοστό που κυμαίνεται από το 60% έως το 100%.

Λαμβάνοντας όλα αυτά τα στοιχεία υπόψη, η ΓΣΕΒΕΕ εκτιμά ότι, εάν δεν αντιστραφεί η υφεσιακή πορεία της οικονομίας με κάθε διαθέσιμο μέσο πολιτικής, η δημοσιονομική σταθερότητα, αλλά και ο επιθυμητός στόχος της βιωσιμότητας του δημόσιου (και ιδιωτικού) χρέους θα παραμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα άπιαστος. Αλλωστε, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του Ινστιτούτου Μελετών ΓΣΕΒΕΕ (Αύγουστος 2011), οι προβλέψεις των πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων τόσο για τη γενικότερη πορεία τους όσο και για κάθε επιμέρους μέγεθος (τζίρος, ρευστότητα, επενδύσεις κ.λπ.) παραμένουν ιδιαίτερα απαισιόδοξες.


5 συν 11 προβλήματα

Στο μεταξύ, οι συνεχείς αλλαγές και η έλλειψη ενός σταθερού φορολογικού, εργασιακού και ασφαλιστικού καθεστώτος, σε συνδυασμό με τους υψηλούς σχετικούς συντελεστές, αποτελούν το υπ' αριθμόν 1 πρόβλημα που εμποδίζει την επιχειρηματικότητα, σύμφωνα με ποσοτική έρευνα που πραγματοποίησε το ΚΕΜΕ – Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ), μέσω της ιστοσελίδας www.acci.gr.

Κατά την αξιολόγηση των συμμετεχόντων, τα πλέον σημαντικά προβλήματα που εμποδίζουν την επιχειρηματικότητα είναι τα εξής:

1. Οι συνεχείς αλλαγές και η έλλειψη σταθερότητας στο φορολογικό, εργασιακό και ασφαλιστικό καθεστώς, που το 80% των συμμετεχόντων εκτιμά ως πρόβλημα ύψιστης βαρύτητας.

2. Η ψυχολογία της αγοράς, που το 78% θεωρεί επίσης ύψιστης βαρύτητας πρόβλημα.

3. Το ύψος των φορολογικών συντελεστών και των άλλων τελών που διαμορφώνουν το κόστος λειτουργίας μιας επιχείρησης, που το 62% θεωρεί επίσης πάρα πολύ σημαντικό πρόβλημα.

4. Η γραφειοκρατία στις συναλλαγές με το Δημόσιο, που το 57% θεωρεί πρόβλημα μείζονος σημασίας.

5. Η αδυναμία πάταξης του παρεμπορίου και της παραοικονομίας, που επίσης το 57% θεωρεί πάρα πολύ σημαντικό πρόβλημα για την επιχειρηματικότητα.


Σημειώνεται ακόμη ότι οι μετέχοντες στην έρευνα στάθηκαν στα ακόλουθα 11 σημεία:

• Το ύψος του μισθολογικού κόστους χαρακτηρίζεται μετρίως σημαντικό πρόβλημα από την πλειοψηφία των συμμετεχόντων.

• Το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών χαρακτηρίζεται πάρα πολύ σημαντικό πρόβλημα (σε ποσοστό 41%).

• Το ύψος του ενοικίου χαρακτηρίζεται λίγο (24%) έως μετρίως (26%) σημαντικό.

• Η δυσκολία πρόσβασης στο τραπεζικό σύστημα για χρηματοδότηση χαρακτηρίζεται πάρα πολύ σημαντικό πρόβλημα (49%).

• Η δυσκολία πρόσβασης στα τοπικά, εθνικά και κοινοτικά προγράμματα χαρακτηρίζεται πολύ (25%) έως και πάρα πολύ σημαντικό (37%) πρόβλημα.

• Η αδυναμία πάταξης της φοροδιαφυγής χαρακτηρίζεται πάρα πολύ σημαντικό πρόβλημα (55%).

• Οι διαδηλώσεις και οι πορείες χαρακτηρίζονται λίγο (24%) έως μετρίως (25%) σημαντικό πρόβλημα.

• Η μείωση της αγοραστικής δύναμης εργαζομένων και συνταξιούχων εξαιτίας της μείωσης μισθών και συντάξεων χαρακτηρίζεται πάρα πολύ σημαντικό πρόβλημα (51%).

• Η διαφθορά στις συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων και Δημοσίου χαρακτηρίζεται έως πάρα πολύ σημαντικό πρόβλημα (52%).

• Ο μεγάλος δημόσιος τομέας χαρακτηρίζεται ως πολύ (18%) και πάρα πολύ σημαντικό (45%) πρόβλημα.

• Η καθυστέρηση στις αποκρατικοποιήσεις και στο άνοιγμα των επαγγελμάτων χαρακτηρίζεται ως μετρίως (33%) και πολύ (17%) σημαντικό πρόβλημα.

agelioforos.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου