Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011

Τελικά μήπως το καλό πρωινό παχαίνει;


Μύθος είναι, σύμφωνα με γερμανούς επιστήμονες, ότι ένα καλό πρωινό κρατά το στομάχι γεμάτο και βοηθά στη μείωση πρόσληψης θερμίδων την υπόλοιπη ημέρα.

Αποτέλεσμα: το «καλό» πρωινό παχαίνει. Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μονάχου αναφέρουν σε μελέτη τους στην επιθεώρηση Nutrition Journal ότι αν απολαύσετε ένα πλούσιο και εύγευστο πρωινό, θα φάτε εξίσου πολύ και το μεσημέρι και το βράδυ και το όνειρο της δίαιτας θα μείνει όνειρο.
 Μάλιστα, οι Γερμανοί ερευνητές πιστεύουν ότι η μείωση των θερμίδων του προγεύματος πιθανώς να συμβάλει στην απώλεια σωματικού βάρους. Εν ολίγοις, η καλή δίαιτα από το πρωί φαίνεται.


Έτσι, οι επιστήμονες συστήνουν τη μείωση θερμίδων του πρωινού, σε όσους δυσκολεύονται να χάσουν βάρος.

Η ομάδα ειδικών από το Πανεπιστήμιο του Μονάχο παρακολούθησε περίπου 400 άτομα για δύο εβδομάδες.

Οι συμμετέχοντες κρατούσαν αναλυτικό ημερολόγιο για το τι έτρωγαν, τι ώρα και σε τι ποσότητα.

Κάποιοι έτρωγαν «γενναίο» πρωινό, κάποιοι λίγο και κάποιοι άλλοι δεν έτρωγαν καθόλου.

Τα άτομα που κατανάλωναν «γενναία» πρωινά, δηλαδή με 400 θερμίδες περισσότερες από αυτούς που έτρωγαν τα λίγο, προσλάμβαναν καθημερινά περίπου 400 θερμίδες περισσότερες.

«Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν πως τα άτομα κατανάλωναν τις ίδιες ποσότητες μεσημεριανού και βραδινού, ασχέτως της ποσότητας του πρωινού», αναφέρει ο δρ Volker Schusdziarra, υπεύθυνος της μελέτης.

Οι ειδικοί αναφέρουν πως αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να καταργηθεί το πρωινό, καθώς όσοι το αποφεύγουν, τείνουν να «τσιμπούν» διάφορα σνακς κατά τη διάρκεια της ημέρας, συνήθεια άκρως παχυντική και ανθυγιεινή.

Τέλος, η Βρετανική Εταιρεία Διατροφολόγων επισημαίνει ότι το καλό πρωινό αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο για τη σωστή, ισορροπημένη διατροφή και ότι ακριβώς το πλούσιο πρωινό είναι ένα καλό πρώτο βήμα για να κάνουμε δίαιτα.


Πηγή: BBC

3 σχόλια:

Summertime Blues είπε...

ωραία. δηλαδή είναι καλύτερα από τις εννιά, δέκα το βράδυ να τρώμε ξανά στις δύο, τρεις την άλλη μέρα! θα πέσουμε απ' τα πόδια μας.
αλλά μάλλον, όπως λέει και στην ανάρτηση, θα πεινάσουμε και θα 'τσιμπήσουμε' κάτι απ' έξω που θα είναι πολύ πιο παχυντικό, πιο κοντά στο μεσημεριανό, και υγιεινό; ποιος ξέρει!
η αλήθεια είναι ότι αυτή ήταν και η διαπίστωση μιας φίλης μου, που ανήκε στην κατηγορία των ανθρώπων που θεωρούν πως για να κάνουν δίαιτα πρέπει να λιμοκτονήσουν, κάθε σφάλμα είναι ασυγχώρητο! έλεγε λοιπόν τότε πως αν ξεκινήσει με πρωινό αποκλείεται να σταματήσει να τρώει όλη μέρα. εμ βέβαια με την πείνα που είχε μαζέψει μετά από τόσες δίαιτες αστραπή...

Κρασοπατήρ είπε...

Εγώ πάντως απορώ με αυτούς που χλαπακιάζουν πρωί πρωί.

Αν δεν πιείς 2-3 σκέτα καφεδάκια μέχρι το μεσημέρι, πως θα έχεις όρεξη να τρως και να πίνεις κρασιά και τσίπουρα από το μεσημέρι μέχρι το βράδυ;

Summertime Blues είπε...

καφέ; τί καφέ είπαμε;

Δημοσίευση σχολίου