Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2011

Πως θα είναι οι πυλώνες ηλεκτρισμού στο μέλλον; (Φωτό)


Οι ηλεκτρικοί πυλώνες απέκτησαν την παρούσα μορφή τους κατά τη δεκαετία του 1920, ένα σχέδιο που έκτοτε έχει επικρατήσει παγκοσμίως.

Οι φωτογραφίες που ακολουθούν είναι από το διαγωνισμό του Βασιλικού Ινστιτούτου Βρετανικής Αρχιτεκτονικής (RIBA) για ένα νέου πυλώνα ηλεκτρισμού...
 υπό την αιγίδα του υπουργείου Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής της χώρας, αλλά και του βρετανικού ΔΕΣΜΗΕ.
Στόχος είναι ο σχεδιασμός ενός πυλώνα που αφενός θα ανταποκριθεί στις ενεργειακές απαιτήσεις των επερχόμενων γενεών και αφετέρου θα αντικατοπτρίσει τη σχέση μεταξύ των σύγχρονων ενεργειακών υποδομών και της προστασίας του περιβάλλοντος.

Το ευρύ κοινό θα έχει τη δυνατότητα να καταθέσει την άποψή του και να σχολιάσει τα σχέδια που θα παρουσιαστούν μέσα από μια ειδικά κατασκευασμένη για το συγκεκριμένο σκοπό ιστοσελίδα.

Ο πυλώνας που όλοι γνωρίζουμε πρωτοσχεδιάστηκε από τον Σερ Ρέτζιναλντ Μπλούμφιλντ το 1927. Πρόκειται για έναν ψηλό μεταλλικό πύργο, πλατύ στη βάση και στενό στην κορυφή, που στηρίζεται σε τέσσερα “πόδια”. Έχει κατασκευαστεί ως πλέγμα για αντιανεμική προστασία, αλλά και για να μην κρύβει από το βλέμμα τον περιβάλλοντα χώρο.

Ο σχεδιασμός αυτός επιτρέπει διαφοροποιήσεις στο ύψος, το πλάτος κλπ, σε συνάρτηση με τη γεωμορφολογία της περιοχής και τον φόρτο εργασίας για τον οποίο προορίζεται ο πυλώνας.

Αντίστοιχη πρωτοβουλία επανασχεδιασμού των πυλώνων ηλεκτρισμού είχε λάβει χώρα το 2010 στην Ισλανδία. Οι πυλώνες που σχεδιάστηκαν έμοιαζαν με γίγαντες που κρατούσαν στα χέρια τους καλώδια υψηλής τάσης, ενώ στην Ιταλία σχεδιάστηκαν πυλώνες σε σχήμα Y, εμπνευσμένοι από το φυσικό τοπίο.

Άρθρο: econews. Φωτογραφίες ~ BBC














0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου