Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011

Προκλητικό αφιέρωμα του CNN στα Σκόπια +Βίντεο



Όποιος δεν έχει ιστορία την χτίζει, με τις ευλογίες των αμερικανών

«Όταν η Μακεδονία γιόρτασε την 20η επέτειο από την ανεξαρτησία της από την πρώην Γιουγκοσλαβία τον περασμένο μήνα, το έκανε σε μια πρωτεύουσα που έχει αλλάξει ριζικά τα τελευταία δύο χρόνια», αναφέρει προκλητικά το CNN σε αποθεωτικό αφιέρωμά του για τα Σκόπια!


Ο όρος «Μακεδονία», γραμμένος θρασσύτατα στην επίσημη ιστοσελίδα του αμερικανικού δικτύου, ακούγεται δεκάδες φορές στο βίντεο - παρωδία, αλλά στην Ελλάδα ουδείς ασχολείται!

Το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ δεν είναι μία παραγωγή της Σκοπιανής τηλεόρασης -οπότε να χαρακτηριστεί προκλητικό μεν, γραφικό δε- αλλά φιλοξενείται από τους «φίλους μας Αμερικανούς», που συχνά πυκνά ευχαριστούμε για την... βοήθειά τους προς την Ελλάδα!

Πρόκειται για ένα προκλητικότατο αφιέρωμα στο πρόγραμμα «Σκόπια 2014» που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και δύο χρόνια στην πρωτεύουσα της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, με το οποίο οι Σκοπιανοί προσπαθούν να χτίσουν την ιστορία που ΔΕΝ έχουν και να αποκτήσουν την «εθνική ταυτότητα» που θα ήθελαν να έχουν!

Το συγκεκριμένο εγχείρημα- όραμα του Νίκολα Γκρούεφσκι, αποτελεί ένα άνευ προηγουμένου πολυδάπανο «πυροτέχνημα», σε µια από τις πιο φτωχές χώρες της Ευρώπης. Ο στόχος, να δημιουργηθεί μία «Μακεδονία» που θυμίζει περισσότερο Ντίσνεϊλαντ με βασικό σημείο αναφοράς το 20 μέτρων άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου περιστοιχισμένο από λιοντάρια και «μακεδόνες» στρατιώτες!
Αυτό το τσίρκο προβάλλει το CNN, κάνοντας λόγο για «προσπάθεια των Μακεδόνων να ανασκευάσουν την πραγματική εικόνα της πόλης τους που είχε πληγεί από σεισμό» και για έργο που «θα αναδείξει ιστορικά θέµατα». Η μόνη διαφωνία του αμερικανικού δικτύου έχει να κάνει με το... αισθητικό κομμάτι της υπόθεσης και τον προβληματισμό αν τελικά κάτι τόσο υπερβολικό μετατρέψει το κέντρο των Σκοπίων σε ένα θεματικό πάρκο!

Όσο για τη δική μας... πολιτική Ντίσνεϊλαντ, προφανώς είναι πολύ απασχολημένη με σοβαρότερα θέματα από ένα αφιέρωμα του CNN στη «Μακεδονία»!

Κ. Χαρδαβέλας ~ newsbomb.gr

 
 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου