Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2011

«Ψηφιακή διαθήκη» για τα e-δεδομένα



Πρόκειται για ένα σύστημα «ντουλαπιών» όπου, μετά θάνατον, θα αποθηκεύονται αγαπημένες μουσικές, ταινίες, βιβλία

Όλο και περισσότεροι Βρετανοί αποφασίζουν, μαζί με την συμβατική τους διαθήκη, να αφήσουν και την ψηφιακή τους μουσική, λογοτεχνική και κινηματογραφική κληρονομιά στις επόμενες γενιές.



Σύμφωνα με μια νέα έρευνα του Κέντρου Δημιουργικής και Κοινωνικής Τεχνολογίας (CΑST) του πανεπιστημίου του Λονδίνου, το 11% των βρετανών (σε σύνολο 2.000 ερωτηθέντων) προσανατολίζεται στο μέλλον στην δημιουργία ενός «συστήματος ντουλαπιών», το λεγόμενο και «cloud locker», μια υπηρεσία που επιτρέπει σε χρήστες να αποθηκεύουν ψηφιακά την αγαπημένη τους μουσική, τις ταινίες και τα βιβλία που αγαπούν, ως μια πολύτιμη πολιτιστική παρακαταθήκη για τα παιδιά και τα εγγόνια τους. Η τεχνολογία αυτή επιτρέπει στους χρήστες να δημιουργούν αντίγραφα ασφαλείας των τραγουδιών, των ταινιών ή των e-book τους σε απομακρυσμένους διακομιστές και μετά να τα απολαμβάνουν σε φορητές και μη συσκευές.

Η νέα αυτή μόδα έχει αρχίσει να γίνεται ιδιαιτέρως δημοφιλής στην Βρετανία, όπως υποστηριζουν οι δυο συντάκτες της έρευνας και συγγραφείς του βιβλίου «Cloud Generation» (Η Γενιά του Cloud), Κρις Μπάουερ και Τζένιφερ Μπαρθ.

«Θα είναι μια ψηφιακή διαθήκη που θα λειτουργεί στις επόμενες γενιές ως ενδεικτική του τί άνθρωπος υπήρξες και τι συγκεκριμένο σου άρεσε να ακούς, να διαβάζεις ή να βλέπεις», τονίζει ο κ. Μπάουερ, προσθέτοντας πως «η ιδέα μας προέκυψε όταν ρωτήσαμε ανθρώπους «τι θα σώζατε από το σπίτι σας αν αυτό καιγόταν;» κι εκείνοι μας απάντησαν «ό,τι έχω στο σκληρό δίσκο του κομπιούτερ μου!».

Το Μάιο ο ιστότοπος της Google είχε ανακοινώσει την cloud υπηρεσία του, ενώ τις τελευταίες εβδομάδες ετοιμάζει και ηλεκτρονικό μουσικό κατάστημα, πιθανότητα για να συναγωνιστεί τα αντίστοιχα της Amazon και της Apple. Το κατάστημα είναι πολύ πιθανό να συνδέεται άμεσα με την υπάρχουσα υπηρεσία cloud της Google, την Beta Music. Η Google, αν και έχει ξεκινήσει συνομιλίες με τις τέσσερις μεγάλες δισκογραφικές εταιρείες, θα ξεκινήσει την υπηρεσία ακόμα και πριν να έχει διευθετήσει το ζήτημα της απόκτησης δικαιωμάτων πώλησης τραγουδιών.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου