Σάββατο 10 Μαρτίου 2012

Δημόσιοι υπάλληλοι με καταθέσεις εκατομμυρίων ευρώ!


Έπρεπε να φτάσουμε στα μνημόνια και τις τροΐκες για να αρχίσουνε να τους πιάνουνε;

Σύμφωνα με έγγραφο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης υπάλληλος υπουργείου είχε αδικαιολόγητες καταθέσεις» ύψους 8,9 εκατομμύρια ευρώ, δικαστική υπάλληλος 7,9 εκατομμύρια ευρώ και αρκετοί προϊστάμενοι πολεοδομικών και δασικών υπηρεσιών ποσά που ξεπερνούσαν το ένα εκατομμύριο ευρώ.

Κατά του πολυεκατομμυριούχου υπάλληλου, ο οποίος έχει συνταξιοδοτηθεί,...
 ασκήθηκε ποινική δίωξη, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες «φέρεται αυτές οι καταθέσεις να αποτελούσαν επιχορηγήσεις Συνδικαλιστικών Σωματείων που ο υπάλληλος εκπροσωπούσε» χωρίς όμως να είναι γνωστό ακόμα «το μέρος των χρημάτων που καταχράστηκε».

Εντύπωση προκάλεσαν στους ελεγκτές δημόσιας διοίκησης και οι καταθέσεις δικαστικής υπαλλήλου η οποία σύμφωνα με πληροφορίες υπηρετεί στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τους ελέγχους «εντοπίστηκαν στους οικογενειακούς τραπεζικούς λογαριασμούς της, καταθέσεις εκτός μισθοδοσίας και τόκων, ύψους 7.965.236,64 ευρώ, κατοχή από την ίδια ή και με τον σύζυγο του συνόλου των μετοχών ανώνυμης εταιρείας και συμμετοχή της στη διοίκηση της ως άνω εταιρείας».

Να σημειωθεί ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει παραγγείλει την άσκηση πειθαρχικής δίωξης της υπαλλήλου ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο, ενώ η αρμόδια ΔΟΥ στην οποία διαβιβάστηκε η σχετική έκθεση προκειμένου να διερευνήσει τυχόν φορολογικές παραβάσεις απάντησε ότι «αδυνατεί λόγω έλλειψης προσωπικού να ολοκληρώσει τις ενέργειές της εντός διμήνου από την γνωστοποίηση της έκθεσης και ζήτησε να της χορηγηθεί παράταση προθεσμίας»!

Άλλη περίπτωση είναι αυτή τελωνειακού υπαλλήλου, στον τραπεζικό λογαριασμό του οποίου εντοπίστηκαν μετά από τους ελέγχους των επιθεωρητών, καταθέσεις ύψους 923.554,67 ευρώ, που κρίθηκαν «αδικαιολόγητες».

Ο υπάλληλος παραπέμφθηκε στο αρμόδιο πειθαρχικό συμβούλιο για το παράπτωμα της «χαρακτηριστικώς αναξιοπρεπούς ή ανάξιας για υπάλληλο διαγωγής εντός ή εκτός υπηρεσίας» και ποινή «προστίμου 10 ημερών»!.

Επιπλέον το εφετείο πλημμελημάτων Αθηνών τον καταδίκασε σε ποινή φυλάκισης 10 μηνών με αναστολή ενώ από την αρμόδια ΔΟΥ κρίθηκε ότι «ο ελεγχόμενος δεν υπέχει καμία άλλη φορολογική υποχρέωση». Με τον τρόπο αυτό, φαίνεται ότι δεν έχει δημευτεί κανένα περιουσιακό στοιχείο από τον συγκεκριμένο υπάλληλο ο οποίος εξακολουθεί να κυκλοφορεί ελεύθερος και να απολαμβάνει τους «κόπους της εργασίας του».

Το αρνητικό ρεκόρ με τους περισσότερους «διεφθαρμένους» υπαλλήλους ανήκει στην υπηρεσία Πολεοδομίας. Συγκεκριμένα, πέντε περιπτώσεις από τις δεκατρείς στις οποίες αναφέρεται το έγγραφο του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης αφορούν σε προϊστάμενους πολεοδομικών υπηρεσιών όλης της χώρας σε λογαριασμούς των οποίων εντοπίστηκαν περισσότερα από 4 εκατομμύρια ευρώ δίχως να δικαιολογούνται.

Πολυεκατομμυριούχος φαίνεται ότι έχει γίνει πρώην δασάρχης και σε νησί του Σαρωνικού, ο οποίος σύμφωνα με το έγγραφο «το συνολικό ποσό αδικαιολόγητων καταθέσεων, που προσδιορίστηκε από τον έλεγχο στην περίπτωση αυτή ανήλθε στο ποσό των 1.014.701,4 ευρώ από σύνολο καταθέσεων 4.109.449,8 ευρώ».

Αν και σε βάρος του έχει ασκηθεί ποινική δίωξη από την δικαιοσύνη, το αρμόδιο πειθαρχικό όργανο τον απάλλαξε για το συγκεκριμένο αδίκημα για να τον απολύσει πρόσφατα λόγω καταδίκης επειδή έδωσε άδεια τοποθέτησης κεραίας κινητής τηλεφωνίας μέσα σε δασική περιοχή και σε αρχαιολογικό χώρο! Επιπροσθέτως, σε δεύτερο πρώην προϊστάμενο δασικής υπηρεσίας νησιωτικού νομού εντοπίστηκαν 88.200 ευρώ τα οποία χαρακτηρίστηκαν αδικαιολόγητα.

Τέλος, σε πρώην διευθυντή τεχνικών υπηρεσιών στην Δυτική Ελλάδα ο οποίος έχει τραπεζικές καταθέσεις ύψους 600.000 ευρώ ασκήθηκε ποινή οριστικής παύσης.

Πάντως, όπως προκύπτει από την απάντηση του υπουργείου, το σύνολο σχεδόν των 13 υπαλλήλων εξακολουθούν να κυκλοφορούν ελεύθεροι και να απολαμβάνουν τα όσα αδικαιολογήτως απέκτησαν. Οι μόνες ποινές που έως σήμερα έχουν ασκηθεί είναι οι πειθαρχικές, ενώ εξακολουθούν να εκκρεμούν οι τυχόν ποινικές διώξεις.



Τα ...λαβράκια των ελέγχων του ΣΔΟΕ το πρώτο δίμηνο του 2012


Η λίστα του μαύρου χρήματος υπερβαίνει τα 100 εκατομμύρια ευρώ και οι ύποπτοι θα πρέπει να αποδείξουν την προέλευση των καταθέσεων.


Κάποια από τα πιο κραυγαλέα παραδείγματα, που αποκαλύπτει η «Ημερησία», είναι τα εξής:


-Αγρότης από τη Θάσο με Φεράρι και Πόρσε που την τελευταία 10ετία είχε δηλώσει εισοδήματα 106.000 ευρώ, διατηρούσε έξι τραπεζικούς λογαριασμούς με 10,6 εκατ. ευρώ. Όπως προέκυψε από την έρευνα ο αγρότης είχε και δεύτερο «επάγγελμα», την τοκογλυφία.

-Πανεπιστημιακός γιατρός από την Αθήνα δεν μπορούσε να δικαιολογήσει καταθέσεις ύψους πάνω από 1,7 εκατ. ευρώ που βρέθηκαν σε λογαριασμό του.

-Γνωστός σχεδιαστής μόδας την περίοδο 2006-2011 έκρυψε έσοδα από πωλήσεις χωρίς να έχει κόψει αποδείξεις συνολικού ύψους 2.489.231 ευρώ. Του επιβλήθηκε πρόστιμο 2,2 εκατ. ευρώ.

-Σε λογαριασμό εταιρίας εμπορίας φαρμάκων της Θεσσαλονίκης φάνηκαν αδήλωτες συναλλαγές 29 εκατ. ευρώ τη διετία 2008-2009. Της επιβλήθηκε πρόστιμο μαμούθ 58,24 εκατ. ευρώ.

-Οδοντίατρος από τη Γλυφάδα είχε δηλώσει στην εφορία εισοδήματα 276.426 ευρώ για την περίοδο 2007-2010, ενώ το ίδιο διάστημα είχε καταθέσεις 610.535 ευρώ

-Εταιρεία αγοραπωλησίας χρυσού χωρίς να έχει κόψει ούτε ένα τιμολόγιο για 135 κιλά χρυσού «απέκρυψε» από την εφορία 4,55 εκατ. ευρώ που βρέθηκαν στον τραπεζικό της λογαριασμό.



Πηγή

2 σχόλια:

Summertime Blues είπε...

και μου λεγε η μανούλα μου "γίνε δημόσιος υπάλληλος παιδί μου"
αλλά πού μυαλά εγώ...
καλό ξημέρωμα.

Κρασοπατήρ είπε...

Αχ και να γινόμουν δημόσιος υπάλληλος :)

Tην βιλίτσα που έχτισε η υπάλληλος του ΙΚΑ με τα πάμπερς, την τσέκαρες;

Έχει μια ψησταριά όσο το σαλόνι μου...

Δημοσίευση σχολίου