Το ιδανικό σενάριο θα ήταν το PSI+ να πετύχει εθελοντικά, αλλά με βάση τα τωρινά δεδομένα το πιθανότερο σενάριο πλέον είναι να ενεργοποιηθούν τα CACs οι ρήτρες συλλογικής δράσης με στόχο να επιτευχθεί καθολική συμμετοχή.
Η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους αποτελεί μια ακραία, ιστορικών διαστάσεων στρέβλωση των αγορών:
Η Ελλάδα δανείσθηκε πολλά αλλά δεν μπορεί να εξυπηρετήσει το χρέος της.
Η εθελοντική υποχρέωση της συμμετοχής όπως αποδεικνύεται αποτελεί μια ακραία και ωμή παρέμβαση στους κανόνες των αγορών.
Οι μηχανισμοί αντιστάθμισης κινδύνων πρέπει να ενεργοποιηθούν για δύο λόγους 1)γιατί απλά πρέπει να δουλεύουν οι αγορές και 2)για να ισοφαρίσουν ζημίες από τα ελληνικά ομόλογα επενδυτές.
Όλοι αναφέρονται στα γυμνά CDS αλλά λησμονούν ότι υπάρχουν πολλοί επενδυτές που κατέχουν και ελληνικά ομόλογα και CDS τα οποία τα αγόρασαν με στόχο να αντισταθμίσουν κινδύνους.
Η πραγματικότητα είναι απλή. Η αναδιάρθρωση χρέους της Ελλάδος δεν ευνοεί τους δανειστές αλλά ευνοεί την Ελλάδα.
Όμως πρέπει να υπάρξει μέριμνα ώστε οι δανειστές να αποζημιωθούν και με δεδομένο ότι το ελληνικό κράτος δεν μπορεί να τους αποζημιώσει η μόνη διέξοδος είναι τα CDS.
Η συμμετοχή θα προσεγγίσει το 76,6% με βάση τελευταίες πληροφορίες από πηγές στο ελληνικό δημόσιο. H αυριανή και τελευταία μέρα θα είναι καθοριστική και θα διαμορφώσει προφανώς το τελικό ποσοστό συμμετοχής. Η διαδικασία θα μετεξελιχθεί από εθελοντική σε υποχρεωτική μετά βεβαιότητας πλέον και θα υπάρξει credit event από την ISDA ενώ θα πληρωθούν και τα CDS.
Ποια η διαδικασία του PSI+
Σήμερα στις 4 ώρα Κεντρικής Ευρώπης, η Ελλάδα έχει την τελευταία διορία να παρατείνει την διαδικασία του PSI.
Αν παρέλθει ο χρόνος και δεν ενεργοποιηθεί αυτό το δικαίωμα η διαδικασία υποβολής προσφορών στο PSI+ θα ολοκληρωθεί αύριο στις 9 ώρα Κεντρικής Ευρώπης.
Όσον αφορά την συμμετοχή όσο πιο κοντά στο 75% είναι η συμμετοχή τόσο πιθανότερη είναι η ενεργοποίηση των CACs και όσο πιο κοντά στο 90% είναι η συμμετοχή τόσο πιο απίθανη θα είναι η ενεργοποίηση των CACs.
Με βάση πληροφορίες του www.bankingnews.gr από τα 177,4 δις ευρώ που είναι τα ISIN GR φαίνεται ότι θα συγκεντρωθούν τα 135 - 136 δις ευρώ δηλαδή 76,6%.
Από τα 18 δις ευρώ που είναι τα ομόλογα με κωδικό XS ύψους 18 δις ευρώ θα καλυφθούν τα 13,5-14 δις ευρώ ή συμμετοχή 77%.
Από τα 7,9 δις ευρώ που είναι τα δάνεια προς τον δημόσιο τομέα περίπου τα 6 ή 7 δις θα συμμετάσχουν στην προσφορά ή συμμετοχή 88,6%.
Το άθροισμα αυτών 156 δις ευρώ 76% του συνόλου των ομολόγων που εντάχθηκαν ως επιλέξιμοι τίτλοι στην διαδικασία αναδιάταξης του χρέους.
Τα φυσικά πρόσωπα που κατέχουν 3,2 δις ευρώ εντός και εκτός Ελλάδος δεν συμμετέχουν στην διαδικασία, απέχουν ή αρνούνται...
Σε νέο ιστορικό υψηλό το CDS 79% και η απόδοση του Μαρτίου 2012 11.517%!!!!!
Σε νέο ιστορικό υψηλό διαμορφώνονται τα ελληνικά CDS στο 79% στην 5ετία που είναι και η περίοδος αναφοράς.
Ανοδικά κινούνται και τα CDS των άλλων ευρωπαϊκών χωρών στην Πορτογαλία 36% στην Ιρλανδία 640 μ.β. στην Ισπανία 410 μ.β. στην Ιταλία 385 μ.β. στην Γαλλία 187 μ.β. και στην Γερμανία 83 μ.β.
Οι αποδόσεις των ομολόγων στην 10ετία επίσης ανοδικά.
Στην Ιταλία 5,09%, στην Ισπανία 4,97%, στην Γαλλία 2,88%, στην Πορτογαλία 13,53% και στην Ιρλανδία 6,79%.
Η απόδοση του ελληνικού ομολόγου που λήγει στις 20 Μαρτίου 2012 εμφανίζει ετησιοποιημένη απόδοση 11571% ρεκόρ προφανώς. Να σημειωθεί ότι στο συγκεκριμένο ομόλογο δεν γίνονται πλέον πράξεις.
http://www.bankingnews.gr/
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου