Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά, καθώς πέρυσι ακυρώθηκαν 625.000 (!) ραντεβού σε υποκαταστήματα του ΙΚΑ στην περιφέρεια Αττικής και 410.000 ραντεβού στην υπόλοιπη χώρα. Τα ραντεβού αυτά δεν πραγματοποιήθηκαν λόγω άδειας των γιατρών και δεν έχουν υπολογιστεί στα στοιχεία αυτά οι «επισκέψεις» στο Ταμείο, που ακυρώθηκαν από τους ίδιους τους ασφαλισμένους.
Η έκταση που έχει πάρει η ματαίωση των ραντεβού έχει ως αποτέλεσμα να...
διενεργείται έλεγχος για να διαπιστωθούν τα ακριβή αίτια αυτού του φαινομένου.
Είναι φανερό πως ο αριθμός αυτών των ακυρώσεων δεν μπορεί να είναι αποτέλεσμα της άδειας που παίρνουν οι γιατροί. Αλλωστε οι περισσότερες ακυρώσεις δεν σημειώνονται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, οπότε και παραδοσιακά χορηγούνται οι άδειες στη χώρα μας. Πέρυσι τα περισσότερα ραντεβού στο ΙΚΑ ακυρώθηκαν τον μήνα Δεκέμβριο (120.000 προγραμματισμένα ραντεβού δεν έγιναν ποτέ), ενώ υψηλά ποσοστά ματαιώσεων καταγράφονται και τον Απρίλιο (συγκεκριμένα 104.000 ραντεβού? χάθηκαν μέσα σε έναν μήνα).
Από τους πρώτους ελέγχους φαίνεται πως ορισμένοι γιατροί εξασφαλίζουν περισσότερο? ελεύθερο χρόνο στην εργασία τους, μέσα από το κλείσιμο εικονικών ραντεβού. Δηλαδή στα χαρτιά εμφανίζονται ραντεβού με ασφαλισμένους, τα οποία δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Μεγάλη ταλαιπωρία
Αυτό, βέβαια, έχει ως αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των ασφαλισμένων, οι οποίοι αρκετές φορές πρέπει να έχουν μεγάλη υπομονή για να εξεταστούν από τους γιατρούς του Ταμείου. Ωστόσο υπάρχουν και πιο ακραίες περιπτώσεις, όπου οι γιατροί? αξιοποιούν την πρωινή τους εργασία στο Ταμείο για να εξασφαλίζουν δουλειά τα απογεύματα.
Ετσι σε ορισμένες περιπτώσεις φαίνεται πως οι γιατροί? ενθαρρύνουν τους ασφαλισμένους να «αντικαταστήσουν» την επίσκεψη στο Ταμείο με ένα ραντεβού στο ιδιωτικό τους ιατρείο (η οποία, φυσικά, γίνεται με το αζημίωτο).
Σε μια προσπάθεια να μπει τάξη σε αυτή την κατάσταση, το ΙΚΑ προχωρά στη δημιουργία ειδικών γραφείων σε κάθε υποκατάστημα, τα οποία θα ρυθμίζουν τα ραντεβού. Με τον τρόπο αυτό θα είναι καλύτερη η εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων και παράλληλα θα υπάρχει μια αναλυτική εικόνα για το πόσα ραντεβού ακυρώνονται και από ποιους γιατρούς.
Οριστική λύση στο πρόβλημα των «εικονικών» ραντεβού θα δώσει η εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στο ΙΚΑ. Το νέο σύστημα θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε ορισμένα υποκαταστήματα του Ταμείου μέσα στον μήνα.
Με βάση τον προγραμματισμό, σε πλήρη εφαρμογή θα τεθεί στο ΙΚΑ μέσα στον Ιανουάριο, προκειμένου να υπάρχει μια ξεκάθαρη εικόνα των ραντεβού που πραγματοποιεί ο κάθε γιατρός. Κατ΄ επέκταση θα υπάρχουν στοιχεία και των ραντεβού που ακυρώνονται από τους ίδιους τους γιατρούς.
Σημειώνεται πως το μέτρο της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης έχει τεθεί από τον Οκτώβριο σε ισχύ στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Είναι χαρακτηριστικό πως μέσα σε έναν μήνα καταγράφεται μείωση 46% της φαρμακευτικής δαπάνης του ασφαλιστικού Ταμείου.
Τη «σκυτάλη» θα πάρει ο Οργανισμός Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου (ΟΠΑΔ) τον Μάρτιο, ενώ ο ΟΓΑ και το ΝΑΤ θα ακολουθήσουν τον Απρίλιο.
ΔΑΠΑΝΕΣ
Γλιτώνουν 2 δισ. ευρώ τα Ταμεία
Η εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης σε συνδυασμό με ένα ευρύτερο πακέτο μέτρων αναμένεται να οδηγήσει σε σημαντική μείωση των δαπανών των Ταμείων. Τα πρώτα αποτελέσματα είναι ήδη ορατά, καθώς φέτος η περικοπή στη φαρμακευτική και ιατρική δαπάνη φτάνει τα 850 εκατ. ευρώ. Την επόμενη χρονιά τα οφέλη αναμένεται να ξεπεράσουν τα 2 δισ. ευρώ. Σημειώνεται πως το υπουργείο Εργασίας προχωρά στη δημιουργία ενιαίου συστήματος συλλογής και δημοσίευσης στοιχείων δαπανών υγείας σε μηνιαία βάση ανά ασφαλιστικό τομέα. Η δημιουργία του συστήματος θα είναι σταδιακή από τον Ιανουάριο για τα τέσσερα μεγαλύτερα Ταμεία (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΟΠΑΔ) και από τον Απρίλιο για τα υπόλοιπα. ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου