Τη μήνυση μάλιστα εναντίον της έχει υποβάλει η...
ΙΣΤ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων που έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη, ενώ η αρμοδιότητά της εκτείνεται στους νομούς Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής και Κιλκίς.
Τόσο τα μέλη του υπηρεσιακού συμβουλίου όσο και οι διοικητικές υπηρεσίες του υπουργείου βρέθηκαν σε πολύ δύσκολη θέση δεδομένου ότι η υπόθεση δεν έχει προχωρήσει δικαστικά. Η δίκη επρόκειτο να γίνει ακόμη σε πρώτο βαθμό και μετά από τέσσερα χρόνια που υποβλήθηκε η μήνυση, στο μονομελές Πλημμελειοδικείο Πολυγύρου στις 3 Δεκεμβρίου, αλλά αναβλήθηκε για τρίτη φορά. Η τρίτη αναβολή και παρά το γεγονός ότι υπήρξαν δύο προηγούμενες, δόθηκε με την επίκληση ότι απουσίαζε ο συνήγορος της κατηγορουμένης.
Ομως δεν έγινε το ίδιο με τον προϊστάμενο της Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων της Ηπείρου Σπύρο Πανταζή, που υπήρξε στο παρελθόν και πρώην αντιδήμαρχος της «γαλάζιας» δημοτικής αρχής του απερχόμενου δημάρχου Ιωαννίνων Νίκου Γκόντα. Ο Σ. Πανταζής «κόπηκε» από το υπηρεσιακό συμβούλιο του ΥΠΠΟ στην ίδια συνεδρίαση, γιατί είχε καταδίκες σε βάρος του, ενώ στο παρελθόν είχε γίνει και ΕΔΕ σε βάρος του και είχε τεθεί σε αργία γιατί τον ενέπλεκαν σε μια σειρά παράνομων ή παράτυπων ενεργειών που περιλάμβαναν ακόμη και κατεδαφίσεις διατηρητέων χωρίς την έγκριση των αρμόδιων Κεντρικών Συμβουλίων.
Να σημειωθεί ότι ο Σ. Πανταζής έχει καταδικαστεί και σε δεύτερο βαθμό για συκοφαντική δυσφήμηση του νεοεκλεγέντα δημάρχου Ιωαννίνων Φίλιππου Φίλιου, τον οποίο απειλούσε ότι «θα του ανοίξει τον πολιτικό του τάφο οριστικά και αμετάκλητα».
«Φταίει ο εργολάβος»
Η κατασκευή της εξοχικής κατοικίας της αναπληρώτριας προϊσταμένης της Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων ξεκίνησε πριν από τέσσερα χρόνια σε περιοχή της Αθύτου, που είναι γνωστή για την ύπαρξη αρχαιοτήτων από την κλασική περίοδο. Ετσι πολύ σύντομα ήρθαν στο φως κατά την εκσκαφή αρχαιολογικά οικοδομικά λείψανα και άλλα σημαντικά ευρήματα. Οι εργασίες σταμάτησαν υποχρεωτικά προκειμένου να ακολουθηθεί η προβλεπόμενη από τον νόμο διαδικασία που περιλαμβάνει αποτύπωση, αξιολόγησή τους κλπ. ώστε ή να υπάρξει κατάχωση ή αλλαγή της μελέτης.
Με το θέμα ασχολήθηκε το τοπικό αρχαιολογικό συμβούλιο, στο οποίο όμως συμμετείχε υπηρεσιακά και η αναπληρώτρια προϊσταμένη και άμεσα ενδιαφερόμενη ιδιοκτήτρια, χωρίς η ίδια να ζητήσει την εξαίρεσή της για λόγους δεοντολογίας.
Το συμβούλιο αποφάσισε την τροποποίηση της θεμελίωσης με μετακίνηση των θεμελίων προς τα πίσω και κατάχωση των αρχαίων. Και ενώ η όλη υπόθεση βρισκόταν στη διαδικασία τροποποίησης και υποβολής της νέας μελέτης, ώστε να εγκριθεί, ένα κλιμάκιο αρχαιολόγων της ΙΣΤ΄Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων που βρισκόταν στην Αθυτο για άλλη υπόθεση, εντελώς τυχαία διαπίστωσαν ότι γινόταν παράνομες εργασίες στο οικόπεδο. Οι αρχαιολόγοι του κλιμακίου άκουσαν τυχαία έναν θόρυβο μπουλντόζας και όταν έφτασαν επιτόπου στο οικόπεδο, την είδαν να εργάζεται μέσα στο σκάμμα προκαλώντας καταστροφές στα αρχαία οικοδομικά λείψανα και χωρίς να υπάρχει παρουσία αρχαιολόγου, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία. Μετά την εξέλιξη αυτή υπήρξε μήνυση για καταστροφή αρχαιοτήτων από την ΙΣΤ' Εφορεία κατά της αναπληρώτρια προϊσταμένης της Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων και ιδιοκτήτριας του οικοπέδου αλλά και όσων συμμετείχαν στις εργασίες.
Από την πλευρά της αναπληρώτριας προϊσταμένης της Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων υποστηρίζεται ότι οι εργασίες γίνονταν με πρωτοβουλία του εργολάβου χωρίς να έχει γνώση η ίδια.
Πάντως παρά την καταστροφή μέρους των αρχαιοτήτων, το τοπικό αρχαιολογικό συμβούλιο έκανε στη συνέχεια αποδεκτή τη νέα τροποποιημένη μελέτη με τις αλλαγές που είχε προτείνει για τη μετακίνηση της θεμελίωσης και την κατάχωση των αρχαίων, ώστε να κτιστεί τελικά η εξοχική κατοικία.
Η ΑΡΧΑΙΑ ΑΦΥΤΙΣ
Η Αθυτος απλώνεται στον ίδιο χώρο τουλάχιστον από το 3000 π.Χ. Η αρχαία Αφυτις υπήρξε σημαντική πόλη της Παλλήνης και μνημονεύεται από τους αρχαίους συγγραφείς (Ηρόδοτος, Θουκυδίδης, Ξενοφών, Αριστοτέλης, Παυσανίας, Στράβων κ.α.). Το ιερό του Διονύσου (8ου αιώνα π.Χ.) και ο ναός του Αμμωνος Διός (του 4ου αιώνα π.Χ.) συνέβαλαν ουσιαστικά στην εδραίωση της φήμης της κατά την αρχαιότητα. Ευημερούσα πόλη κατά τους αρχαϊκούς και κλασικούς χρόνους, έκοβε δικό της νόμισμα που έφερε την κεφαλή του προστάτη της, Αμμωνα Δία.
ΧΡΙΣΤΟΣ ΤΕΛΙΔΗΣ
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου