Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

Χαράτσι ΔΕΗ ~ Στο ΑΤΜ ~ Στα Γκισέ ~ Στην Εφορία ~ Της Πόπης γίνεται... +Βίντεο



Στη σημερινή εκπομπή "Σκαϊ Τώρα" με... την Πόπη Τσαπανίδου, δόθηκαν (προσπάθησαν τέλως πάντων) να δώσουν οδηγίες στους καταναλωτές, για το τι συμβαίνει σε όσους πληρώνουν μέσω ΑΤΜ κλπ.

Πολύς ο χρόνος του ρεπορτάζ, οπότε ενσωματώνω όλη την εκπομπή. Καλεσμένος ο Κ. Στεργιώτης, διευθυντής επικοινωνίας ΔΕΗ, ενώ τα όσα λέγονται για τα νέα δεδομένα...

σχετικά με το χαράτσι, ξεκινούν στο 43ο λεπτό και τελειώνουν στο 80ό! -Ενδέχεται να υπάρξει διαφήμιση στην αρχή του βίντεο:







Με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ η είσπραξη του τέλους ακινήτων

Διευκρινιστική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών

«Το ειδικό τέλος ακινήτων συνεισπράττεται με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ από τη ΔΕΗ» ξεκαθαρίζει με ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με την υπάρχουσα νομοθεσία, όλες οι κατηγορίες νοικοκυριών και καταναλωτών που εξαιρούνται από την καταβολή του ειδικού τέλους ή εμπίπτουν σε ειδικές ρυθμίσεις πιστοποιούνται, εφόσον υποβληθεί σχετικό αίτημα, με απόφαση των αρμόδιων υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών. Εφόσον έχει υποβληθεί παρόμοιο αίτημα και εκκρεμεί η έκδοση της σχετικής απόφασης είναι λογικό ένας καταναλωτής να ζητά έναν διακανονισμό της πληρωμής του με τη ΔΕΗ προκειμένου να μην καταβάλει κάτι που τελικώς δεν οφείλει να καταβάλει.

Για τη συντριπτική, όμως, πλειονότητα των καταναλωτών που πρέπει να συγκαταβάλουν το λογαριασμό της ΔΕΗ και το ειδικό τέλος ακινήτων δεν έχει κανένα πρακτικό νόημα η μερική εξόφληση ενός λογαριασμού της ΔΕΗ γιατί στον επόμενο λογαριασμό εξοφλείται το τμήμα του λογαριασμού που δεν έχει καταβληθεί, δηλαδή αυτό που αφορά το ειδικό τέλος ακινήτων και όχι την κατανάλωση ρεύματος.

Όσοι, συνεπώς, έχουν την εντύπωση ότι εξοφλώντας εν μέρει τον λογαριασμό τους εξοφλούν το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας και όχι το ειδικό τέλος ακινήτων, έχουν εσφαλμένη εντύπωση, την οποία καλλιεργούν ενδεχομένως και ορισμένα στελέχη της ΔΕΗ κατά παράβαση του νόμου και των συμβατικών υποχρεώσεων της εταιρίας. Αυτό πρέπει να αποσαφηνιστεί για την προστασία του καταναλωτικού κοινού.

Από την άλλη πλευρά, είναι προφανές ότι δεν έχει διακοπεί σε κανέναν πολίτη, άξιο προστασίας που έχει πραγματική αδυναμία καταβολής του ειδικού τέλος ακινήτων, η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Αυτό διασφαλίζεται από τις ισχύουσες διατάξεις του νόμου, στις οποίες όποιος έχει δικαίωμα να υπαχθεί μπορεί να υπαχθεί με μια πάρα πολύ απλή διαδικασία.


Ταλαιπωρία και εντάσεις με το χαράτσι της ΔΕΗ

Ουρές, εντάσεις, εκνευρισμοί, φωνές και ταλαιπωρία ήταν για μία ακόμη μέρα η κατάσταση που επικράτησε στα υποκαταστήματα της ΔΕΗ. Από την μία οι καταναλωτές, οι οποίοι αρνούνται να καταβάλλουν το ειδικό τέλος ακινήτων, διαμαρτυρόμενοι πως θα πληρώσουν μόνο ότι αντιστοιχεί στην κατανάλωση ρεύματος και από την άλλη, οι υπάλληλοι της ΔΕΗ να τους εξηγούν ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει και το αλαλούμ να συνεχίζεται.

«Ο λογαριασμός μου είναι 1.000 ευρώ. Θα δώσω 600. Δεν έχω άλλα», λέει απεγνωσμένος ένας οικογενειάρχης καταναλωτής στον προϊστάμενο του τμήματος σε κεντρικό υποκατάστημα της ΔΕΗ. «Εδώ μέσα χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα», τονίζει ένας άλλος που αρνείται να πληρώσει το ειδικό τέλος σε ένα σπίτι το οποίο όπως ισχυρίζεται είναι κλειστό.

Η χθεσινή διευκρινιστική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών σχετικά με το τέλος ακινήτων, ήρθε να προσθέσει ένα ακόμη επεισόδιο στο σίριαλ με το λεγόμενο «χαράτσι» της ΔΕΗ. Όπως επισημαίνεται, όσοι καταναλωτές αφήνουν απλήρωτο το ειδικό τέλος ακινήτων και πληρώνουν μόνο την κατανάλωση ρεύματος, θα κληθούν να το πληρώσουν στον αμέσως επόμενο λογαριασμό.

«Ο κόσμος έρχεται και αρνείται να πληρώσει το χαράτσι. Και τους εξηγούμε ότι αυτό δεν γίνεται», δηλώνει ο προϊστάμενος υποκαταστήματος της ΔΕΗ. «Το λογισμικό πρόγραμμα της ΔΕΗ είναι έτσι φτιαγμένο για να αναγνωρίζει ένα ποσό και δεν μπορεί να διαχωρίσει την αξία της κατανάλωσης ρεύματος και το ειδικό τέλος ακινήτων».

Από την πλευρά του το υπουργείο, με ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι «όσοι, έχουν την εντύπωση ότι εξοφλώντας εν μέρει τον λογαριασμό τους εξοφλούν το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας και όχι το ειδικό τέλος ακινήτων, έχουν εσφαλμένη εντύπωση, την οποία καλλιεργούν ενδεχομένως και ορισμένα στελέχη της ΔΕΗ, κατά παράβαση του νόμου και των συμβατικών υποχρεώσεων της εταιρείας. Αυτό πρέπει να αποσαφηνιστεί για την προστασία του καταναλωτικού κοινού».

Τέλος, διευκρινίζει ότι δεν έχει γίνει καμία διακοπή ρεύματος σε κανέναν πολίτη, που έχει πραγματική αδυναμία καταβολής του ειδικού τέλος ακινήτων.



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου