Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012

Γευστική Δοκιμή: "Αριστοκρατικά" κόκκινα κρασιά σε... δημοκρατικές τιμές


Αυτή τη φορά το θέμα μας είναι κάπως…περίεργο. Τον τελευταίο καιρό είχα την εντύπωση ότι τα ελληνικά κρασιά έχουν γίνει πλέον πολύ ανταγωνιστικά και στις η χαμηλότερες τιμές.

Θέλοντας λοιπόν να το επιβεβαιώσουμε επιλέξαμε ένα θέμα που ως κριτήριο συμμετοχής είναι αποκλειστικά την τιμή, η οποία δεν θα έπρεπε να είναι πάνω από 4€ (τιμή εξαγωγής από το οινοποιείο).

Οι υποψίες μου επιβεβαιώθηκαν.
 Πρώτον από τον μεγάλο αριθμό των δειγμάτων, που εν μέσω τρύγου κατέφτασαν στα γραφεία της New Line. Κοντά στα 40 κρασιά δοκιμάστηκαν. Δεύτερον, από την υψηλή ποιότητα, αλλά κυρίως τη σωστή οινοποίηση σχεδόν του συνόλου των κρασιών. Παρακάτω σας παρουσιάζουμε μόνο τα καλύτερα των κρασιών που δοκιμάστηκαν.

Η διαπίστωση αυτή είναι σημαντική κυρίως για έναν λόγο. Για χρόνια πολλοί άνθρωποι του ελληνικού κρασιού έλεγαν ότι τα ελληνικά κρασιά έχουν το εξής παράδοξο: τα φτηνά κρασιά ήταν πολύ ακριβά, ενώ τα καλά πολύ φθηνά. Σας μπέρδεψα? Να το εξηγήσω διαφορετικά, οι ποιότητες των φθηνών ελληνικών κρασιών δύσκολα μπορούσαν να ανταγωνιστούν τις αντίστοιχες άλλων χωρών, ή τουλάχιστον αυτά δεν ξεπερνούσαν κάποια κρίσιμη μάζα, ώστε να διαμορφώσουν εικόνα, ενώ τα καλά μας κρασιά αν και φθηνά σχετικά με τα αντίστοιχα «μεγάλα» ονόματα του εξωτερικού, ωστόσο η μικρή παραγωγή, αλλά και η έλλειψη εθνικού brand name δεν βοηθούσαν στην εδραίωση τους στο καταναλωτικό κοινό.

Είναι λοιπόν ευχάριστο να βλέπουμε όλο και περισσότερα «αριστοκρατικά κρασιά σε δημοκρατικές τιμές», όπως είναι και ο τίτλος της δοκιμής.

Τα κρασιά δοκιμάστηκαν από τους γευσιγνώστες Ανέστης Χαϊτίδη, Βασίλη Γαλανό, Πάυλο Κιλίτσο, Μαρία Μιτσικούδη, Παύλο Γκέκα και Στέφανο Κόγια στην κάβα Winehouse στη Θεσσαλονίκη.


Mosaic 2011, Κτήμα Χατζηβαρύτη, Ξινόμαυρο-Νεγκόσκα-Merlot-Cabernet S, ΠΓΕ Πλαγιές Πάικου, 12,5%vol, 4 μήνες βαρέλι

Ζωηρό κόκκινο χρώμα. Έντονα αρώματα βύσσινου, κόκκινων μούρων και νύξεις κανέλας. Εύγευστο αλλά με εξέχουσα οξύτητα, η οποία κυριαρχεί και στην επίγευση.

****
Vin de Crete 2011, Creta Olympias, Κοτσιφάλι-Μανδηλαριά, ΠΓΕ Κρήτη, 12,8%vol

Καλό κόκκινο χρώμα. Μέτριας έντασης αλλά ευχάριστη μύτη από κόκκινα ώριμα φρούτα και μαρμελάδα, όπου υπερισχύει το αλκοόλ. Μαλακό και ισορροπημένο στόμα.

****
Syrah 2011, Mediterra Winery, Syrah, ΠΓΕ Ηρακλείου, 13,3%vol

Έντονο πορφυρό-κόκκινο χρώμα. Πλούσιο φρέσκο φρούτο στη μύτη με νύξεις δέρματος και ταμπάκου. Ισορροπημένη γεύση, με γεμάτο, μαλακό και φρουτένιο στόμα.

****
Cabernet Merlot 2011, Cavino, Cabernet S- Merlot, ΠΓΕ Πελοπόννησος, 12,5%

Βαθύ ρουμπινί χρώμα. Δυνατή μύτη μούρων με μπαχαρικά και μαρμελάδα στο φόντο. Πολύ μαλακό, νόστιμο με εξέχουσα παρουσία του οινοπνεύματος.

***
Δύο Ροές 2011, Cavino, Μαύρο Καλαβρυτινό-Cabernet S, ΠΓΕ Πελοπόννησος, 13%vol

Βαθύ και ζωηρό κόκκινο χρώμα. Έντονο κόκκινο φρούτο στην ευχάριστη μύτη, η οποία διανθίζεται και από νύξεις γλυκόριζας και γαρίφαλου. Καλή ισορροπία, νόστιμο και κάπως γλυκό.

***
Πέλαγος 2011, Γιώργος Καρελάς, Merlot-Μαυροδάφνη, Επιτραπέζιος, 13,5%vol, 10 μήνες βαρέλι

Καλό και πλούσιο χρώμα. Στη μύτη το ξύλο σε πρώτο πλάνο, ενώ διακρίνονται έντονα φρούτα και νύξεις μάρζιπαν. Υπερώριμο, χωρίς «κρατήματα» αλλά εύγευστο στόμα.

***
Χρυσός Λέων Cabernet Sauvignon 2010, Νίκος Λαζαρίδης ΑΕ, Cabernet S, ΠΓΕ Μακεδονία, 13,5%vol

Πλούσιο βιολετί-κόκκινο χρώμα. Ευχάριστα πολυδιάστατη μύτη με ένταση από ώριμα φρούτα όπως φραγκοστάφυλο, καθώς και μπαχάρι. Γεμάτο και νόστιμο στη γεύση με κάπως κοντή επίγευση.

****
Ρήγας Κούπα 2010, Νίκος Λαζαρίδης ΑΕ, Cabernet S-Merlot, ΠΓΕ Μακεδονία, 13%vol

Υπέροχη μύτη με ώριμα φρούτα και μπαχαρικά. Χάνει στο στόμα, όπου παρουσιάζεται επίπεδο και χωρίς εντάσεις.

***
Μηλιά 2010, Τετράμυθος, Merlot-Cabernet S- Μαύρο Καλαβριτινό, ΠΓΕ Πελοπόννησος, 13,3%vol, 6 μήνες βαρέλι

Πλούσιο κόκκινο χρώμα. Βοτανικό και φρουτώδες στη μύτη. Στη γεύση δεν συνεχίζεται η εντύπωση του αρώματος, αφού μένει πιο πίσω το φρούτο. Παρόλα αυτά νόστιμο.

***
Merlot 2010, Mediterra Winery, Merlot, ΠΓΕ Ηρακλείου, 13,3%vol

Πορφυρό, ζωηρό χρώμα. Μαύρο, ώριμο φρούτο, αλλά και έντονα animal στοιχεία στη μύτη. Νόστιμο και στρογγυλό στόμα με αρκετά έντονες τανίνες στην επίγευση.

***
Ηλιοστάλακτος 2010, Simeonidis Wines, ΠΓΕ Παγγαίο, 13%vol, 6 μήνες βαρέλι

Νεαρό και έντονο κόκκινο χρώμα. Πλούσια μύτη από βύσσινο, δέρμα και φουντούκι. Γεμάτο και πλούσιο στόμα, όπου βγαίνει πιο έντονο το ξύλο.

***
Αιγαία Άμπελος 2009, Αμπελώνας Μυκόνου, Επιτραπέζιος, 12,5%vol

Λαμπερό κόκκινο χρώμα. Ευχάριστη μύτη υπερώριμων κόκκινων φρούτων. Νόστιμο και ισορροπημένο στη γεύση, ωστόσο αρκετά ταννικό στην επίγευση.

***
Ραψάνη 2009, Ευάγγελος Τσάνταλης, Ξινόμαυρο-Σταυρωτό-Κρασάτο, ΠΟΠ Ραψάνη, 12,9%vol, 6 μήνες βαρέλι

Πλούσιο και ζωηρό κόκκινο χρώμα. Ευχάριστο μπουκέτο που θυμίζει βυσσινάδα, κόκκινα φρούτα και γλυκά μπαχαρικά. Κάπως άτονο αλλά νόστιμο στόμα.

***
Thraki Mavroudi 2009, Ευάγγελος Τσάνταλης, Μαυρούδι, ΠΓΕ Θράκη, 13,5%vol, 6 μήνες βαρέλι

Πορφυρό κόκκινο χρώμα. Ώριμο βύσσινο και φρούτα του δάσους στη μύτη. Γεμάτο και με πολύ φρούτο στο στόμα.

***
Chalkidiki Organic Merlot 2009, Ευάγγελος Τσάνταλης, Merlot, ΠΓΕ Χαλκιδική, 13,5%vol, 6 μήνες βαρέλι

Έντονο, χαρακτηριστικό ερυθρό χρώμα. Πολυδιάστατο μπουκέτο από κόκκινα φρούτα του δάσους και λικέρ κεράσι. Νόστιμο και καλοδομημένο στη γεύση.

***
Νεμέα Reserve 2009, Cavino, Αγιωργίτικο, ΠΟΠ Νεμέα, 13,5%vol, 12 μήνες βαρέλι

Πλούσιο στο χρώμα. Πολυδιάστατη μύτη, όπου διακρίνονται ώριμα κόκκινα φρούτα, δέρμα και γλυκά μπαχαρικά όπως η κανέλα και το γαρύφαλλο. Στόμα όπου κυριαρχεί η βανίλια και γενικά είναι ευχάριστο.

***
Νάουσα Μπουτάρη 2008, Ι. Μπουτάρης & Υιός, Ξινόμαυρο, ΠΟΠ Νάουσα, 13,5%vol, 12 μήνες βαρέλι

Λαμπερό κόκκινο χρώμα. Καπνός, μπαχαρικά και φρούτα του δάσους στο πλούσιο μπουκέτο. Ευχάριστο και μακρύ στο στόμα.

***
Νάουσα Τσάνταλη 2008, Ευάγγελος Τσάνταλης, Ξινόμαυρο, ΠΟΠ Νάουσα, 13,2%vol, 12 μήνες βαρέλι

Λαμπερό κόκκινο χρώμα. Μπουκέτο από Βύσσινα, τσάι και μπαχαρικά. Καλή δομή και ισορροπία με σοκολάτα bitter στο τελείωμα.

***1.2*
Merlot 2008, Οινοποιία Πρωτόπαππα, Merlot, ΠΓΕ Παγγαίου, 13,5%vol, 12 μήνες βαρέλι

Βαθύ κόκκινο χρώμα. Ωραίο και πλούσιο φρούτο στο πλούσιο μπουκέτο, που πλαισιώνεται από νότες μυρωδικών και μπαχαρικών. Ισορροπημένο και με καλή ένταση στη γεύση.

***1/2*
Νεμέα Grande Reserve 2006, Cavino, Αγιωργίτικο, ΠΟΠ Νεμέα, 13,5%vol, 12 μήνες βαρέλι

Βαθύ και πολύ ζωηρό για την ηλικία του χρώμα. Έντονο κόκκινο φρούτο στη μύτη με πλούσιο και πολύπλευρο φόντο. Τραγανό φρούτο και στη γεύση, όπου παρουσιάζεται γεμάτο και μακρύ. Δίχασε την επιτροπή.

***

Πηγή: Ανέστης Χαιτίδης / krasia.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου