Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

Αθώα τα hedge funds!


Για την συγκάλυψη έκθεσης η οποία περιείχε το συμπέρασμα ότι τα hedge funds δεν επιδείνωσαν την ελληνική κρίση χρέους, όπως ορισμένοι πολιτικοί άφηναν να εννοηθεί, κατηγορείται η Κομισιόν.

Το έγγραφο, το οποίο αναμενόταν να έχει δημοσιευθεί λίγους μήνες πριν, κρατούνταν πίσω από το φως της δημοσιότητας, μέχρι μια ολλανδική εφημερίδα, απαίτησε με αίτημα την δημοσιοποίησή του.

Η έκθεση, όπως μεταδίδει η Daily Telegraph, διαπιστώνει ότι "δεν διαπιστώθηκαν πειστικά αποδεικτικά στοιχεία" ότι οι traders CDS φέρουν ευθύνη για τα προβλήματα στις ευρωπαϊκές χώρες. Αλλά διαπιστώνεται ότι...
 η αγορά των CDS διευκόλυνε τον καταμερισμό του κινδύνου.

Η εμφανής απροθυμία δημοσιοποίησης αυτής της έκθεσης αποδεικνύει την επιφυλακτικότητα της Κομισιόν απέναντι στα hedge funds. αντιληπτής επιφύλαξη της ΕΚ κατά των αμοιβαίων κεφαλαίων υψηλού κινδύνου.

Η έκθεση εκπονήθηκε τον Μάρτιο από ευρωπαίους Υπουργούς Οικονομικών οι οποίοι ανησυχούσαν για την επίδραση των κερδοσκοπικών αγορών CDS . Οι traders είχαν κατηγορηθεί για την αύξηση του κόστους δανεισμού στην Ελλάδα ποντάροντας στην χρεοκοπία της χώρας

Ο Michel Barnier, επικεφαλής χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών της ΕΕ ανέφερε: "Ξέρουμε καλά ότι υπάρχουν κίνδυνοι σε αυτή την απέραντη και αδιαφανή αγορά παραγώγων ... Η απάντησή μου ως πολιτικός είναι να πω σταματήστε!"

Ο Γάλλος Πρόεδρος Nicolas Sarkozy και η γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel επέμεναν ότι τα πονταρίσματα κατά κρατικών ομολόγων πρέπει να απαγορευτούν.

Επιπλέον η έκθεση αποκαλύπτει ότι τα spreads των CDS για τις πιο αδύναμες χώρες ήταν χαμηλότερα σε σχέση με τα spreads των κρατικών ομολόγων.

Σημειώνεται ότι η Κομισιόν δεν θέλησε να προβεί σε κανένα σχόλιο επι του θέματος.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου