Από τα πρώτα στοιχεία της έρευνας προκύπτουν συγκλονιστικές αποκαλύψεις:
Οι φορολογικές και δασμολογικές απώλειες από τη δράση του παρεμπορίου στην κεντρική Μακεδονία εκτιμώνται σε 2,2 δισ. ευρώ ετησίως, ενώ ο δυνητικά χαμένος τζίρος της αγοράς υπολογίζεται στα 6,5 - 7 δισ. ευρώ. Το ποσοστό είναι ιδιαίτερα υψηλό, αν σκεφτεί κανείς ότι σύμφωνα με το ΙΟΒΕ οι απολεσθέντες από το κράτος δασμοί λόγω του παρεμπορίου υπολογίζονται συνολικά σε 10 με 11 δισ. ευρώ το χρόνο. Επίσης, από τα μέχρι στιγμής στοιχεία της έρευνας προκύπτει ότι το 25% του παρεμπορίου αφορά τσιγάρα και το 75% καταναλωτικά προϊόντα, ενώ οι καταναλωτές της Θεσσαλονίκης σε ποσοστό 35% έχουν στραφεί σ' αυτά τα προϊόντα - «μαϊμού», λόγω των χαμηλών τιμών τους. Η τάση αυτή έχει ενισχυθεί τα δύο τελευταία χρόνια της οικονομικής κρίσης και ύφεσης.
Ενα ακόμη εντυπωσιακό στοιχείο που προκύπτει από την έρευνα -και συγκεκριμένα από τα δεδομένα της διεύθυνσης Αλλοδαπών, της Ελληνικής Αστυνομίας και των Δημοτικών Αστυνομιών της περιοχής- είναι ότι οι παράνομοι λιανοπωλητές των προϊόντων του παρεμπορίου ανέρχονται στην κεντρική Μακεδονία σε χιλιάδες, ίσως -μάλιστα- ο αριθμός τους να πλησιάζει τα 10.000 άτομα! Ανάμεσα στους περίπου 9.500 διακινητές συμπεριλαμβάνονται οι Αφρικανοί, που στρώνουν την πραμάτεια τους στα πεζοδρόμια (τσάντες, ζώνες, πορτοφόλια, ομπρέλες, παπούτσια κ.λπ.) ή γυρνούν από μαγαζί σε μαγαζί και από σπίτι σε σπίτι (ρολόγια, cd, dvd κ.λπ.), οι Κινέζοι με τα κασελάκια που περιέχουν παιχνίδια, αναπτήρες, μαχαίρια κ.λπ., αλλά και οι πωλητές τσιγάρων, που συνήθως προέρχονται από τις δημοκρατίες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης.
Σκηνικό παραλόγου
Οπως σημειώνουν παράγοντες της διοίκησης του ΕΕΘ, το πρόβλημα του παράνομου εμπορίου ήταν πάντοτε μεγάλο για την αγορά, αλλά στην περίοδο της κρίσης αποδεικνύεται καθοριστικό για την επιβίωση των εμπορικών καταστημάτων. Πολύ περισσότερο που στη Θεσσαλονίκη συχνά στήνεται ένα σκηνικό του παραλόγου. Συχνά οι Αφρικανοί διακινητές παραποιημένων προϊόντων στρώνουν την πραμάτεια τους στα πεζοδρόμια των εμπορικών δρόμων της πόλης, ακριβώς μπροστά από καταστήματα που πωλούν ανάλογα είδη. Το θέμα είναι εξίσου σημαντικό και για τα άδεια ταμεία του κράτους, που αγωνιωδώς επιχειρεί να ενισχύσει η κυβέρνηση θεσμοθετώντας το ένα χαράτσι μετά το άλλο. Παρ’ όλα αυτά οι αρμόδιες αρχές κάνουν λίγα -στην πραγματικότητα ελάχιστα- για την πάταξη του παρεμπορίου. Ισως διότι οι αρμοδιότητες «χάνονται» ανάμεσα στις ανευθυνοϋπεύθυνες διωκτικές υπηρεσίες του κράτους και της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Πηγή:Αγγελιοφόρος
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου