-Μιλάτε στον υπάλληλο του γκισέ κι αυτός λιποθυμά;
-Ξαφνικά εκεί όπου το λεωφορείο ήταν φίσκα, αρχίζει και αδειάζει;
-Πλησιάζετε την αγαπημένη σας και αυτή διακριτικά απομακρύνεται;
-Φτάνετε στο γραφείο σας και η ουρά στο κυλικείο ανοίγει για να περάσετε;
Κάτι δεν πάει καλά, σκέφτεστε, αλλά κανείς από όσους είναι γύρω σας δεν τολμάει να σας πει τι πραγματικά συμβαίνει. Η κακοσμία...
από οποιαδήποτε περιοχή του σώματος είναι ένα πρόβλημα που κανείς -ή σχεδόν κανείς- δεν πρόκειται να σχολιάσει μπροστά σας. Θεωρείται θέμα ταμπού στις συζητήσεις, κάνει τους πάντες να νιώθουν άβολα και οι περισσότεροι δυσκολεύονται ακόμα και να το αναφέρουν στο γιατρό τους.
Δυσάρεστη αναπνοή
Τι φταίει; Το 90% των δυσάρεστων οσμών του στόματος προέρχονται από τη στοματική κοιλότητα, στην οποία βρίσκονται βακτήρια που αλληλεπιδρούν μεταξύ άλλων και με υπολείμματα τροφών, δημιουργώντας θειικές ενώσεις. Έτσι, αν δεν καθαρίζετε τα δόντια σας σωστά, τα βακτήρια συσσωρεύονται και τα κομματάκια τροφών μένουν σφηνωμένα ανάμεσά τους, όπου και τελικά αποσυντίθενται. Συνηθισμένη αιτία δυσοσμίας είναι, επίσης, το σάλιο, που στεγνώνει στη διάρκεια του ύπνου (πρωινή κακοσμία), ενώ η ξηροστομία επιδεινώνει την κατάσταση.
Πρόβλημα μπορεί να δημιουργήσουν και ορισμένα φαγητά (πικάντικες σάλτσες, αλλαντικά, τυρί, κάρι), ιδιαίτερα το σκόρδο και το κρεμμύδι, τα οποία περιέχουν ουσίες που μέσω της κυκλοφορίας του αίματος μεταφέρονται στους πνεύμονες και βγαίνουν από το στόμα με την εκπνοή. Το ίδιο αποτέλεσμα έχει και η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας αλκοόλ.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, η κακοσμία είναι σύμπτωμα κάποιας ασθένειας, συνήθως του διαβήτη και της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, ενώ λιγότερο συχνά συνδέεται με παθήσεις στο συκώτι, τα νεφρά και το αναπνευστικό (π.χ. βρογχίτιδα), με φλεγμονές του στόματος και του φάρυγγα (π.χ. έλκη, φαρυγγίτιδα), αλλά και με περιοδοντικές ασθένειες. Όσο για το ποσοστό των περιστατικών που ξεκινούν από πεπτικά προβλήματα (π.χ. δυσπεψία, δυσκοιλιότητα), είναι μικρό, γιατί ο οισοφάγος κρατάει τα αέρια που παράγονται στο στομάχι και δεν τους επιτρέπει να φτάσουν στο στόμα. Επίσης, μερικά φάρμακα, όπως τα ηρεμιστικά και τα αντιισταμινικά, μπορεί να προκαλέσουν ξηρό στόμα και έτσι έμμεσα δυσάρεστη αναπνοή. Φυσικά, πρόβλημα με την αναπνοή τους αντιμετωπίζουν και οι καπνιστές, καθώς η νικοτίνη εν μέρει απεκκρίνεται μέσω των πνευμόνων.
Τι να κάνετε
Η πρωινή κακοσμία εξαφανίζεται μόλις πιείτε ή φάτε κάτι ή όταν καθαρίσετε τα δόντια σας, ενώ ο πιο εύκολος τρόπος να διατηρήσετε την αναπνοή σας δροσερή όλη μέρα είναι να πίνετε άφθονο νερό. Αν σκοπεύετε να βγείτε ραντεβού, αποφύγετε τις τροφές με άσχημη μυρωδιά και προτιμήστε αυτές που βοηθούν στη διατήρηση της καθαρής αναπνοής, όπως το τσάι (οι πολυφαινόλες του εμποδίζουν την ανάπτυξη βακτηρίων), τα ωμά λαχανικά (π.χ. ο μαϊντανός και το σέλινο), η κανέλα. Μπορείτε, επίσης, να μασήσετε τσίχλες χωρίς ζάχαρη (που περιέχουν ξυλιτόλη), οι οποίες μειώνουν το σχηματισμό πλάκας και αυξάνουν τη ροή σάλιου στο στόμα, να κάνετε πλύσεις με αντισηπτικό στοματικό διάλυμα, ενώ για τις επίμονες περιπτώσεις χορηγούνται ειδικά αντιβιοτικά που σκοτώνουν τα μικρόβια ή εμποδίζουν την ανάπτυξή τους. Φυσικά, είναι απαραίτητη η καθημερινή φροντίδα δοντιών, γλώσσας και ούλων, ώστε να απομακρύνονται τα μικρόβια, καθώς και η επίσκεψη στον οδοντίατρο τουλάχιστον 2 φορές το χρόνο για τον καθαρισμό των δοντιών και την αντιμετώπιση της ουλίτιδας, αν υπάρχει.
Ιδρωτίλα
Στα άκρα
Τι φταίει; Η κακοσμία στα πόδια προκαλείται όταν τα φυσιολογικά βακτήρια των ποδιών αλληλεπιδρούν με την υγρασία στις κάλτσες και τα παπούτσια και εκλύουν θειικά παράγωγα. Αν, ωστόσο, παράλληλα τα πόδια σας είναι κόκκινα ή ξεφλουδίζουν, δείτε ένα δερματολόγο, γιατί μπορεί να πάσχετε από κάποια μυκητίαση. Η μυκητίαση στα δάχτυλα των ποδιών, γνωστή και ως «το πόδι του αθλητή», εμφανίζεται ιδιαίτερα σε εκείνους που χρησιμοποιούν αποδυτήρια και πισίνες, λόγω των μυκήτων που αναπτύσσονται στους χώρους αυτούς εξαιτίας της υγρασίας και της ζέστης.
Τι να κάνετε
Επιλέγετε βαμβακερές κάλτσες και παπούτσια φτιαγμένα από υλικά που «αναπνέουν». Επίσης, ζητήστε από το φαρμακοποιό ειδικά προϊόντα για τη κακοσμία των ποδιών. Αν το πρόβλημα είναι μεγάλο, ο δερματολόγος μπορεί να σας δώσει ειδική αντιμυκητιασική θεραπεία. Όμως, οι θεραπείες αυτές δεν είναι πάντα πλήρως αποτελεσματικές και χρειάζεται περίπου ένας χρόνος θεραπείας για την ονυχομυκητίαση του ποδιού, 6 μήνες για την ονυχομυκητίαση των χεριών και 15 ημέρες για το δέρμα. Τέλος, φοράτε παντόφλες όταν κάνετε μπάνιο στο γυμναστήριο.
Σώμα μου!
Τι φταίει; Αν και πολλοί πιστεύουν ότι για την κακοσμία του σώματος φταίει ο ιδρώτας, στην πραγματικότητα αυτός είναι άοσμος και το πρόβλημα προκαλεί η επαφή του με βακτήρια του δέρματος. Επίσης, συγκεκριμένες τροφές, όπως οι πικάντικες, αυτές με καφεΐνη ή δυνατή μυρωδιά (π.χ. κρεμμύδι, σπαράγγια) και όσες είναι πλούσιες σε λιπαρά, μπορεί να οδηγήσουν σε έντονη εφίδρωση και να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν το πρόβλημα, ενώ υπάρχουν και άνθρωποι που δεν μεταβολίζουν τρόφιμα που περιέχουν μεγάλη ποσότητα χολίνης (αυγά, ψάρι), με αποτέλεσμα να αναδίδουν δυσάρεστη οσμή. Το κάπνισμα επιδεινώνει το πρόβλημα, αφού ο καπνός αναμειγνύεται με άλλα στοιχεία. Επιπλέον, ορισμένα φάρμακα, π.χ. τα αντιψυχωσικά, η υπερβολική λήψη αναλγητικών, προκαλούν υπερβολική εφίδρωση, ενώ υπάρχουν παθήσεις που συνδέονται με συγκεκριμένες σωματικές οσμές, όπως π.χ. ο διαβήτης με τη μυρωδιά ασετόν, τα προβλήματα στο συκώτι με την αμμωνία. Κακοσμία μπορεί να προκαλέσουν και οι πεπτικές δυσλειτουργίες, αλλά και ασθένειες, όπως η φυματίωση και διάφορες μορφές καρκίνου.
Τι να κάνετε
Προτιμήστε υφάσματα «αέρινα» και από φυσικά υλικά (βαμβάκι, μαλλί, μετάξι). Επίσης, το μαγνήσιο, σε συνδυασμό με τις βιταμίνες Α και Β6, μειώνουν τις εκκρίσεις που προκαλούν κακοσμία, ενώ ευχάριστο άρωμα στο σώμα προσφέρει και η κατανάλωση φρούτων (ιδιαίτερα εσπεριδοειδών). Πάντως, αν ξαφνικά ιδρώνετε περισσότερο από όσο συνήθως, διαπιστώσετε νυχτερινή εφίδρωση χωρίς προφανή λόγο, η εφίδρωση συνοδεύεται από πόνο στο στέρνο και το στομάχι ή ελαφρύ πονοκέφαλο, επισκεφτείτε το γιατρό σας.
vita.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου