Για αδικαιολόγητη απουσία από την εργασία τους επί μεγάλο χρονικό διάστημα (ΚΑΤΙ ΔΕΚΑΔΕΣ ΜΗΝΕΣ ΜΩΡΕ, ΨΙΛΟΠΡΑΜΑΤΑ...) παραπέμπονται στο πειθαρχικό συμβούλιο έξι υπάλληλοι υπηρεσιών του υπουργείου Εσωτερικών ενώ τρεις ακόμη εγκαλούνται για μη τήρηση ωραρίου και απόκλιση από τον προβλεπόμενο εργασιακό χρόνο.
Με βάση
έκθεση την οποία συνέταξαν, ύστερα από έλεγχο,...
επιθεωρητές δημόσιας διοίκησης, ο υπουργός Εσωτερικών κ. Γιάννης Μιχελάκης ενεργοποίησε τις διαδικασίες πειθαρχικής ευθύνης για εννιά υπαλλήλους. Παρέπεμψε στο Πειθαρχικό Συμβούλιο του υπουργείου Εσωτερικών τους έξι ενώ καλεί σε απολογία τους άλλους τρεις για πειθαρχικές παραβάσεις υπαλληλικού καθήκοντος.
επιθεωρητές δημόσιας διοίκησης, ο υπουργός Εσωτερικών κ. Γιάννης Μιχελάκης ενεργοποίησε τις διαδικασίες πειθαρχικής ευθύνης για εννιά υπαλλήλους. Παρέπεμψε στο Πειθαρχικό Συμβούλιο του υπουργείου Εσωτερικών τους έξι ενώ καλεί σε απολογία τους άλλους τρεις για πειθαρχικές παραβάσεις υπαλληλικού καθήκοντος.
Το ηγετικό επιτελείο του υπουργείου Εσωτερικών σκιαγραφεί ως εξής τις υποθέσεις που αφορούν τις παραπομπές:
* «Υπάλληλος η οποία αναφέρεται ότι απείχε αδικαιολόγητα από
την εκτέλεση των καθηκόντων της για χρονικό διάστημα άνω των δύο ετών,
από τον Ιανουάριο του 2011 ως τον Μάρτιο του 2013. Επιπλέον, αναφέρεται
ότι η ανωτέρω υπάλληλος, κατά το διάστημα της απουσίας της, διετέλεσε
για ορισμένο χρόνο πρόεδρος σε δημοτικό ΝΠΔΔ, παρ' ότι, σύμφωνα με τα
διαλαμβανόμενα στην υπ' αριθμ. 277/2009 Γνωμοδότηση του ΝΣΚ, δεν είναι
επιτρεπτή η άσκηση των εν λόγω καθηκόντων από δημόσιο υπάλληλο».
* «Υπάλληλος ο οποίος αναφέρεται ότι απείχε αδικαιολόγητα από
την εκτέλεση των καθηκόντων του για διάστημα επτά μηνών, από τον
Ιανουάριο του 2012 ως τον Ιούλιο του 2012 και δεν συμπλήρωσε τον
προβλεπόμενο χρόνο εργασίας λόγω μη τήρησης του ωραρίου για διάστημα έξι
μηνών, από τον Ιούνιο του 2011 έως τον Νοέμβριο του 2011».
* «Υπάλληλος ο οποίος αναφέρεται ότι απείχε αδικαιολόγητα από
την εκτέλεση των καθηκόντων του για χρονικό διάστημα δύο μηνών, τον
Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2011».
* «Υπάλληλος ο οποίος αναφέρεται ότι απείχε αδικαιολόγητα από
την εκτέλεση των καθηκόντων του κατά 42 ημέρες, από 1.8.2012 έως
12.9.2012 και δεν συμπλήρωσε τον προβλεπόμενο χρόνο εργασίας, για ένα
μήνα λόγω μη τήρησης του ωραρίου, τον Οκτώβριο του 2012».
* «Δύο υπάλληλοι οι οποίοι αναφέρεται ότι δεν συμπλήρωσαν τον
προβλεπόμενο χρόνο εργασίας για χρονικό διάστημα επτά μηνών, από τον
Σεπτέμβριο του 2012 έως τον Μάρτιο του 2013».
Παράλληλα, δύο υπάλληλοι καλούνται σε απολογία
επειδή ύστερα από δειγματοληπτικό έλεγχο εντοπίστηκε ότι τον Νοέμβριο
του 2012 δεν τηρούσαν το ωράριο εργασίας τους (απόκλιση 8-19 ώρες κατά
τον μήνα αυτό). Τον ίδιο δρόμο θα ακολουθήσει υπάλληλος ο οποίος
αναφέρεται ότι «(α) παρέλειψε να ελέγξει την τήρηση του χρόνου
εργασίας των υπαλλήλων που παρουσιάζουν απόκλιση από τον προβλεπόμενο
εργασιακό χρόνο και (β) δεν ειδοποίησε τον αρμόδιο εκκαθαριστή
προκειμένου να προβεί στην έκδοση της σχετικής πράξης για την αναλογική
περικοπή μισθοδοσίας σε βάρος των ίδιων υπαλλήλων, για την υπαίτια μη
παροχή υπηρεσίας εκ μέρους τους».
Πειθαρχικές διαδικασίες κατά υπαλλήλων που απουσιάζουν συστηματικά πάνω από 8 ώρες τον μήνα προανήγγειλε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης
Εντολή για να ξεκινήσουν οι πειθαρχικές διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος για τους υπαλλήλους που απουσιάζουν πάνω από 8 ώρες τον μήνα, αλλά και για μείωση των αποδοχών όλων όσων δεν συμπλήρωναν το ωράριό τους, έδωσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης, με αφορμή τη δημοσίευση της έκθεσης του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης για την τήρηση του ωραρίου εργασίας των δημοσίων υπαλλήλων σε τέσσερα υπουργεία, σημείωσε ότι «η ενίσχυση της πειθαρχικής ευθύνης στο Δημόσιο Τομέα αποτελεί κεντρική προτεραιότητα του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης».
«Στην κατεύθυνση αυτή, καίριας σημασίας είναι η δουλειά που γίνεται το τελευταίο διάστημα από το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ) το οποίο δημοσίευσε σήμερα τα αποτελέσματα των τεσσάρων πρώτων εκθέσεων που αφορούν την τήρηση του ωραρίου εργασίας των δημοσίων υπαλλήλων στα Υπουργεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Εσωτερικών, Πολιτισμού - Αθλητισμού και Τουρισμού», τόνισε.
Παράλληλα, ο υπουργός υπογράμμισε ότι «η προκλητική αίσθηση χαλαρότητας που χαρακτήριζε μία μικρή μειοψηφία δημοσίων υπαλλήλων φροντίζουμε να σταματήσει, ξεκινώντας από το σπίτι μας».
«Ακολουθώντας τις υποδείξεις της Έκθεσης του ΣΕΕΔΔ που αφορά το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, έδωσα εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου να ξεκινήσουν τις πειθαρχικές διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος για τους υπαλλήλους που σύμφωνα με τα συμπεράσματα της Έκθεσης απουσίαζαν πάνω από 8 ώρες το μήνα, καθώς και στους προϊσταμένους που αμέλησαν να παρακολουθούν ως όφειλαν την τήρηση του χρόνου εργασίας των υφισταμένων τους. Παράλληλα, δόθηκε εντολή για μείωση των αποδοχών όλων όσων δεν συμπλήρωναν το ωράριο τους, ανάλογα με το χρόνο απουσίας τους», επεσήμανε.
«Η απόφαση αυτή έρχεται ουσιαστικά να επιβραβεύσει τη μεγάλη πλειοψηφία των συνεπών κι εργατικών υπαλλήλων οι οποίοι προσπαθούν σε δύσκολες συνθήκες να επιτελέσουν με αίσθημα ευθύνης τα καθήκοντα τους απέναντι σε άλλους συναδέλφους τους που συστηματικά εξαπατούν τους ίδιους, την υπηρεσία και εν τέλει τους έλληνες πολίτες, απουσιάζοντας αδικαιολόγητα και επί μακρόν από τα καθήκοντά τους. Δίνουμε ξεκάθαρα το μήνυμα στους συστηματικούς κοπανατζήδες ότι οι πρακτικές αυτές αποτελούν πλέον παρελθόν για το Δημόσιο. Σήμερα έγινε μόνο η αρχή», κατέληξε.
Εντολή για προληπτικό έλεγχο τήρησης του ωραρίου στο σύνολο των εργαζομένων όλων των υπηρεσιών του υπουργείου Εσωτερικών έδωσε ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Μιχελάκης, μετά την έκθεση του Σώματος Επιθεωρητών - Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, καθώς η έκθεση βασίσθηκε σε τυχαίο δείγμα καρτών παρουσίας 68 υπαλλήλων μιας υπηρεσίας του υπουργείου.
Η Έκθεση του ΣΕΕΔΔ
Σύμφωνα με την έκθεση, τα μεγαλύτερα προβλήματα μη τήρησης του ωραρίου των 40 ωρών εργασίας εβδομαδιαίως, παρατηρούνται καταρχήν στο υπουργείο Τουρισμού, στη ΓΓ Πολιτισμού και δευτερευόντως στα υπουργεία Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Συγκεκριμένα:
Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
Το Νοέμβριο 2012, από το σύνολο των εργαζομένων που ελέγχθηκαν, 19 υπάλληλοι απουσίαζαν για περισσότερες από οκτώ ώρες αθροιστικά όλο το μήνα, ενώ παρατηρήθηκαν και ορισμένες ολιγόλεπτες καθυστερήσεις ή πρόωρες αποχωρήσεις υπαλλήλων. Η πλειονότητα των εργαζομένων τήρησε τον 40ωρο εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας και μάλιστα αρκετοί εξ αυτών εργάστηκαν και πέραν των οκτώ ωρών ημερησίως.
Υπουργείο Τουρισμού
Το Νοέμβριο 2012 είχε εγκριθεί υπερωριακή απασχόληση. Το 75% των υπαλλήλων τήρησαν τον υποχρεωτικό χρόνο εργασίας. Αλλά σε 50 υπαλλήλους καταβλήθηκε υπερωριακή αμοιβή για 1-2 ώρες επιπλέον των δεδουλευμένων βάσει ωροσήμανσης, με εξαίρεση δύο περιπτώσεις που η διαφορά ήταν 8-9 ώρες. Η υπηρεσία δικαιολόγησε την επιλογή της επικαλούμενη επιβράβευση των συγκεκριμένων υπαλλήλων, χωρίς ωστόσο αυτό να προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία.
Κατά το τρίμηνο Μαρτίου-Μαΐου 2012, οπότε δεν χορηγήθηκαν υπερωρίες, μόνο το 23% των υπαλλήλων τήρησε το χρόνο εργασίας. Μάλιστα 13 υπάλληλοι παρουσίασαν αναιτιολόγητη απουσία που αθροιστικά ξεπερνούσε τον εργασιακό χρόνο τριών ημερών. Η Δ/νση Διοικητικού, σημειώνεται στην έκθεση, δεν είχε μεριμνήσει για την ανάλογη περικοπή αποδοχών και τον πειθαρχικό έλεγχο των υπαλλήλων.
Επίσης, τονίζεται, ότι παρά την επανειλημμένη χρήση βραχυχρόνιων αναρρωτικών αδειών από μεγάλο ποσοστό του προσωπικού, η υπηρεσία δεν εφαρμόζει την πρόβλεψη του Υπαλληλικού Κώδικα για κατ' οίκον εξέταση, λόγω έλλειψης ελεγκτή ιατρού. Χαρακτηριστικά σημειώνεται ότι το 2012 από τους 246 υπαλλήλους, 180 έλαβαν 1.765 ημέρες αναρρωτικής άδειας, δηλαδή κατά μέσο όρο 10 ημέρες έκαστος.
Γενική Γραμματεία Πολιτισμού
Διαπιστώθηκε ότι από το 1998 είχε εγκατασταθεί ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης της τήρησης του εργασιακού χρόνου. Όμως το σύστημα τέθηκε σε λειτουργία το 2012, χωρίς να ενεργοποιηθεί η δυνατότητα απεικόνισης των τυχόν αποκλίσεων στη συμπλήρωση του εργασιακού χρόνου ανά υπάλληλο.
Η Δ/νση Διοικητικού, σημειώνεται στην έκθεση, δεν ενημέρωνε ανελλιπώς το ηλεκτρονικό σύστημα με τις χορηγούμενες άδειες ώστε αυτό να παρέχει αξιόπιστα στοιχεία και μέχρι τη διενέργεια του ελέγχου από το ΣΕΕΔΔ δεν είχε μεριμνήσει για την ανάλογη περικοπή αποδοχών και τον πειθαρχικό έλεγχο των υπαλλήλων που δεν τηρούσαν το χρόνο εργασίας.
Το Νοέμβριο 2012, οπότε έγινε δειγματοληπτικός έλεγχος, διαπιστώθηκε ότι το 68,69% των υπαλλήλων δεν τήρησαν το χρόνο εργασίας. Μάλιστα οι ώρες απουσίας 113 υπαλλήλων υπερέβαιναν αθροιστικά τη μία εργάσιμη ημέρα.
Επιπλέον διαπιστώθηκε πως, παρά το γεγονός ότι το 2012 το προσωπικό έλαβε κατά μέσο όρο εννέα ημέρες αναρρωτικής άδειας, δεν εφαρμόστηκε η πρόβλεψη για κατ' οίκον εξέταση των υπαλλήλων από τους ελεγκτές ιατρούς της υπηρεσίας. Χορηγήθηκαν αναρρωτικές άδειες άνω των 10 ημερών χωρίς προηγούμενη γνωμάτευση της οικείας υγειονομικής επιτροπής και σε ορισμένες περιπτώσεις έγιναν αποδεκτά δικαιολογητικά που υποβλήθηκαν εκπρόθεσμα και με σημαντική καθυστέρηση.
Υπουργείο Εσωτερικών
Εντοπίσθηκαν έξι υπάλληλοι που απείχαν αδικαιολόγητα από τα καθήκοντά τους για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ειδικότερα, μια υπάλληλος απείχε από τα καθήκοντά της για χρονικό διάστημα άνω των δύο ετών, ένας υπάλληλος για επτά συνεχόμενους μήνες, ενώ για έξι μήνες δεν συμπλήρωνε το 8ωρο και ένας υπάλληλος απουσίασε για δύο μήνες. Άλλος υπάλληλος απουσίαζε αδικαιολόγητα για χρονικό διάστημα 42 ημερών και δύο άλλοι επί επτά μήνες δεν συμπλήρωναν το 8ωρο.
Για ορισμένες από τις ως άνω περιπτώσεις η αρμόδια Δ/νση Διοικητικού προέβη σε ενέργειες για την αναλογική περικοπή των αποδοχών τους και για την πειθαρχική τους δίωξη, αφού είχε προηγηθεί ο έλεγχος του ΣΕΕΔΔ.
Πειθαρχικές διαδικασίες κατά υπαλλήλων που απουσιάζουν συστηματικά πάνω από 8 ώρες τον μήνα προανήγγειλε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης
Εντολή για να ξεκινήσουν οι πειθαρχικές διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος για τους υπαλλήλους που απουσιάζουν πάνω από 8 ώρες τον μήνα, αλλά και για μείωση των αποδοχών όλων όσων δεν συμπλήρωναν το ωράριό τους, έδωσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης, με αφορμή τη δημοσίευση της έκθεσης του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης για την τήρηση του ωραρίου εργασίας των δημοσίων υπαλλήλων σε τέσσερα υπουργεία, σημείωσε ότι «η ενίσχυση της πειθαρχικής ευθύνης στο Δημόσιο Τομέα αποτελεί κεντρική προτεραιότητα του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης».
«Στην κατεύθυνση αυτή, καίριας σημασίας είναι η δουλειά που γίνεται το τελευταίο διάστημα από το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ) το οποίο δημοσίευσε σήμερα τα αποτελέσματα των τεσσάρων πρώτων εκθέσεων που αφορούν την τήρηση του ωραρίου εργασίας των δημοσίων υπαλλήλων στα Υπουργεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Εσωτερικών, Πολιτισμού - Αθλητισμού και Τουρισμού», τόνισε.
Παράλληλα, ο υπουργός υπογράμμισε ότι «η προκλητική αίσθηση χαλαρότητας που χαρακτήριζε μία μικρή μειοψηφία δημοσίων υπαλλήλων φροντίζουμε να σταματήσει, ξεκινώντας από το σπίτι μας».
«Ακολουθώντας τις υποδείξεις της Έκθεσης του ΣΕΕΔΔ που αφορά το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, έδωσα εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου να ξεκινήσουν τις πειθαρχικές διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος για τους υπαλλήλους που σύμφωνα με τα συμπεράσματα της Έκθεσης απουσίαζαν πάνω από 8 ώρες το μήνα, καθώς και στους προϊσταμένους που αμέλησαν να παρακολουθούν ως όφειλαν την τήρηση του χρόνου εργασίας των υφισταμένων τους. Παράλληλα, δόθηκε εντολή για μείωση των αποδοχών όλων όσων δεν συμπλήρωναν το ωράριο τους, ανάλογα με το χρόνο απουσίας τους», επεσήμανε.
«Η απόφαση αυτή έρχεται ουσιαστικά να επιβραβεύσει τη μεγάλη πλειοψηφία των συνεπών κι εργατικών υπαλλήλων οι οποίοι προσπαθούν σε δύσκολες συνθήκες να επιτελέσουν με αίσθημα ευθύνης τα καθήκοντα τους απέναντι σε άλλους συναδέλφους τους που συστηματικά εξαπατούν τους ίδιους, την υπηρεσία και εν τέλει τους έλληνες πολίτες, απουσιάζοντας αδικαιολόγητα και επί μακρόν από τα καθήκοντά τους. Δίνουμε ξεκάθαρα το μήνυμα στους συστηματικούς κοπανατζήδες ότι οι πρακτικές αυτές αποτελούν πλέον παρελθόν για το Δημόσιο. Σήμερα έγινε μόνο η αρχή», κατέληξε.
Εντολή για προληπτικό έλεγχο τήρησης του ωραρίου στο σύνολο των εργαζομένων όλων των υπηρεσιών του υπουργείου Εσωτερικών έδωσε ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Μιχελάκης, μετά την έκθεση του Σώματος Επιθεωρητών - Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, καθώς η έκθεση βασίσθηκε σε τυχαίο δείγμα καρτών παρουσίας 68 υπαλλήλων μιας υπηρεσίας του υπουργείου.
Η Έκθεση του ΣΕΕΔΔ
Σύμφωνα με την έκθεση, τα μεγαλύτερα προβλήματα μη τήρησης του ωραρίου των 40 ωρών εργασίας εβδομαδιαίως, παρατηρούνται καταρχήν στο υπουργείο Τουρισμού, στη ΓΓ Πολιτισμού και δευτερευόντως στα υπουργεία Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Συγκεκριμένα:
Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
Το Νοέμβριο 2012, από το σύνολο των εργαζομένων που ελέγχθηκαν, 19 υπάλληλοι απουσίαζαν για περισσότερες από οκτώ ώρες αθροιστικά όλο το μήνα, ενώ παρατηρήθηκαν και ορισμένες ολιγόλεπτες καθυστερήσεις ή πρόωρες αποχωρήσεις υπαλλήλων. Η πλειονότητα των εργαζομένων τήρησε τον 40ωρο εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας και μάλιστα αρκετοί εξ αυτών εργάστηκαν και πέραν των οκτώ ωρών ημερησίως.
Υπουργείο Τουρισμού
Το Νοέμβριο 2012 είχε εγκριθεί υπερωριακή απασχόληση. Το 75% των υπαλλήλων τήρησαν τον υποχρεωτικό χρόνο εργασίας. Αλλά σε 50 υπαλλήλους καταβλήθηκε υπερωριακή αμοιβή για 1-2 ώρες επιπλέον των δεδουλευμένων βάσει ωροσήμανσης, με εξαίρεση δύο περιπτώσεις που η διαφορά ήταν 8-9 ώρες. Η υπηρεσία δικαιολόγησε την επιλογή της επικαλούμενη επιβράβευση των συγκεκριμένων υπαλλήλων, χωρίς ωστόσο αυτό να προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία.
Κατά το τρίμηνο Μαρτίου-Μαΐου 2012, οπότε δεν χορηγήθηκαν υπερωρίες, μόνο το 23% των υπαλλήλων τήρησε το χρόνο εργασίας. Μάλιστα 13 υπάλληλοι παρουσίασαν αναιτιολόγητη απουσία που αθροιστικά ξεπερνούσε τον εργασιακό χρόνο τριών ημερών. Η Δ/νση Διοικητικού, σημειώνεται στην έκθεση, δεν είχε μεριμνήσει για την ανάλογη περικοπή αποδοχών και τον πειθαρχικό έλεγχο των υπαλλήλων.
Επίσης, τονίζεται, ότι παρά την επανειλημμένη χρήση βραχυχρόνιων αναρρωτικών αδειών από μεγάλο ποσοστό του προσωπικού, η υπηρεσία δεν εφαρμόζει την πρόβλεψη του Υπαλληλικού Κώδικα για κατ' οίκον εξέταση, λόγω έλλειψης ελεγκτή ιατρού. Χαρακτηριστικά σημειώνεται ότι το 2012 από τους 246 υπαλλήλους, 180 έλαβαν 1.765 ημέρες αναρρωτικής άδειας, δηλαδή κατά μέσο όρο 10 ημέρες έκαστος.
Γενική Γραμματεία Πολιτισμού
Διαπιστώθηκε ότι από το 1998 είχε εγκατασταθεί ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης της τήρησης του εργασιακού χρόνου. Όμως το σύστημα τέθηκε σε λειτουργία το 2012, χωρίς να ενεργοποιηθεί η δυνατότητα απεικόνισης των τυχόν αποκλίσεων στη συμπλήρωση του εργασιακού χρόνου ανά υπάλληλο.
Η Δ/νση Διοικητικού, σημειώνεται στην έκθεση, δεν ενημέρωνε ανελλιπώς το ηλεκτρονικό σύστημα με τις χορηγούμενες άδειες ώστε αυτό να παρέχει αξιόπιστα στοιχεία και μέχρι τη διενέργεια του ελέγχου από το ΣΕΕΔΔ δεν είχε μεριμνήσει για την ανάλογη περικοπή αποδοχών και τον πειθαρχικό έλεγχο των υπαλλήλων που δεν τηρούσαν το χρόνο εργασίας.
Το Νοέμβριο 2012, οπότε έγινε δειγματοληπτικός έλεγχος, διαπιστώθηκε ότι το 68,69% των υπαλλήλων δεν τήρησαν το χρόνο εργασίας. Μάλιστα οι ώρες απουσίας 113 υπαλλήλων υπερέβαιναν αθροιστικά τη μία εργάσιμη ημέρα.
Επιπλέον διαπιστώθηκε πως, παρά το γεγονός ότι το 2012 το προσωπικό έλαβε κατά μέσο όρο εννέα ημέρες αναρρωτικής άδειας, δεν εφαρμόστηκε η πρόβλεψη για κατ' οίκον εξέταση των υπαλλήλων από τους ελεγκτές ιατρούς της υπηρεσίας. Χορηγήθηκαν αναρρωτικές άδειες άνω των 10 ημερών χωρίς προηγούμενη γνωμάτευση της οικείας υγειονομικής επιτροπής και σε ορισμένες περιπτώσεις έγιναν αποδεκτά δικαιολογητικά που υποβλήθηκαν εκπρόθεσμα και με σημαντική καθυστέρηση.
Υπουργείο Εσωτερικών
Εντοπίσθηκαν έξι υπάλληλοι που απείχαν αδικαιολόγητα από τα καθήκοντά τους για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ειδικότερα, μια υπάλληλος απείχε από τα καθήκοντά της για χρονικό διάστημα άνω των δύο ετών, ένας υπάλληλος για επτά συνεχόμενους μήνες, ενώ για έξι μήνες δεν συμπλήρωνε το 8ωρο και ένας υπάλληλος απουσίασε για δύο μήνες. Άλλος υπάλληλος απουσίαζε αδικαιολόγητα για χρονικό διάστημα 42 ημερών και δύο άλλοι επί επτά μήνες δεν συμπλήρωναν το 8ωρο.
Για ορισμένες από τις ως άνω περιπτώσεις η αρμόδια Δ/νση Διοικητικού προέβη σε ενέργειες για την αναλογική περικοπή των αποδοχών τους και για την πειθαρχική τους δίωξη, αφού είχε προηγηθεί ο έλεγχος του ΣΕΕΔΔ.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου