Σάββατο 20 Ιουλίου 2013

Κομματάρχες & εργαζόμενοι δημιουργούσαν συνταξιούχους


«Εργαζόμενοι του ΙΚΑ παρέα με τους προϊσταμένους τους και τους κατά τόπους κομματάρχες δημιουργούσαν καρτέλες για να εξυπηρετούν ρουσφέτια και συμφέροντα». «Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε κανένα ενδεχόμενο. Ακόμα και μέσα στα ληξιαρχεία υπάρχουν φίλοι και συγγενείς που θα μπορούσαν να βοηθήσουν».
Νέα τροπή παίρνει η έρευνα του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων για τους δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχους «φαντάσματα».
 
Οι έλεγχοι συνεχίζονται για να διαπιστωθεί πόσοι είναι τελικά οι νεκροί που… αναστήθηκαν από τους συγγενείς τους, οι οποίοι λάμβαναν μέχρι πρότινος κανονικά τις συντάξεις τους και μάλιστα την ώρα που οι περισσότεροι δικαιούχοι λόγω μνημονίων βλέπουν τα πενιχρά εισοδήματά τους να συρρικνώνονται δραματικά. Σύμφωνα με όσα καταγγέλλει στην «Κ» εκπρόσωπος των συνταξιούχων «μεγάλο μερίδιο ευθύνης φέρουν και οι προϊστάμενοι των κατά τόπους υποκαταστημάτων του ΙΚΑ αλλά και εργαζόμενοι που δημιουργούσαν “μαϊμού” συνταξιούχους».
Η αλήθεια είναι πως μέχρι σήμερα η δημόσια διοίκηση δεν διαθέτει ένα ολοκληρωμένο σύστημα online σύνδεσης των ταμείων με τις υπόλοιπες υπηρεσίες του κράτους, που σε συνδυασμό με την χρόνια παράλειψη των δημοσίων υπηρεσιών να πραγματοποιήσουν ελέγχους, θα μπορούσε να ευνοήσει ένα τέτοιο σενάριο. Ό,τι δηλαδή ορισμένοι υπάλληλοι με την ανοχή των προϊσταμένων τους ενδεχομένως να δημιούργησαν καρτέλες συνταξιούχων, οι οποίες όμως δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα. Έτσι, μέχρι να καθιερωθεί η καταβολή των συντάξεων μέσω τραπεζικών λογαριασμών, για τη δημιουργία των οποίων υπήρξε βασική προϋπόθεση η παρουσία των δικαιούχων ή η προσκόμιση σχετικής εξουσιοδότησης, κανένας δεν γνώριζε εάν ο συνταξιούχος ήταν… «φάντασμα». Κανείς δεν γνώριζε δηλαδή εάν ο δικαιούχος βρισκόταν στη ζωή καθώς τα ταμεία του ΙΚΑ, όπως και των υπολοίπων ταμείων, δεν επικοινωνούσαν, όπως και σήμερα, με τα κατά τόπους ληξιαρχεία που είναι υπεύθυνα για την έκδοση πιστοποιητικών θανάτου, που είναι υποχρεωτικά για την ταφή του νεκρού.

 «Εξυπηρετούσαν ρουσφέτια»
Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του σωματείου συνταξιούχων ΙΚΑ στο νομό Θεσσαλονίκης, Χρήστος Σαλονικιός, «το κράτος είναι ένα μεγάλο μπάχαλο. Ρίχνουν τη μπάλα στην κερκίδα για να αποπροσανατολίσουν τον κόσμο» αφήνοντας να εννοηθεί πως οι δηλώσεις της διοίκησης του ιδρύματος για 33.000 συνταξιούχους «φαντάσματα» έχουν ως σκοπό να αποπροσανατολίσουν την κοινή για τις νέες περικοπές που έρχονται. «Ας έρθει ο κ. Σπυρόπουλος να του δείξουμε εμείς πως λειτουργούν τα συστήματα. Σε επίπεδο Θεσσαλονίκης γνωρίζουμε ανά πάσα ώρα και στιγμή ποιο από τα 4500 μέλη του σωματείου μας πέθανε» συμπληρώνει. Μάλιστα καταγγέλλει πως «εργαζόμενοι του ΙΚΑ παρέα με τους προϊσταμένους τους και τους κατά τόπους κομματάρχες δημιουργούσαν καρτέλες για να εξυπηρετούν ρουσφέτια και συμφέροντα». «Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε κανένα ενδεχόμενο. Ακόμα και μέσα στα ληξιαρχεία υπάρχουν φίλοι και συγγενείς που θα μπορούσαν να βοηθήσουν» καταλήγει.



Με την παραπάνω άποψη συμφωνεί και η πρώην γενική γραμματέας Κοινωνικής Ασφάλειας, Αθηνά Δρέττα. «Δεν αποκλείω ότι ακόμα και μέσα στους κόλπους του ΙΚΑ υπήρχαν άνθρωποι που δημιουργούσαν συνταξιούχους-φαντάσματα» σχολιάζει και αμφισβητεί ευθέως τα αποτελέσματα της φετινής απογραφής. «Όπως θα αποδειχτεί ο αριθμός τελικά δεν είναι τόσο μεγάλος» αναφέρει. «Δεν είναι σοβαρές αυτές οι απόψεις» απαντά από την πλευρά του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων ΙΚΑ, Νίκος Χατζόπουλος, ο οποίος χαρακτηρίζει «γελοιότητα» τον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιήθηκε η φετινή απογραφή.

Του Βαγγέλη Στολάκη
Πηγή: http://taxalia.blogspot.com

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΣΥΜΦΩΝΩ,ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΜΠΑΧΑΛΟ , ΕΠΙΣΗΣ ΟΤΑΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ,ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΠΑΡΑΒΛΕΠΟΝΤΑ ΑΛΛΑ ΟΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΝΤΕΣ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΕΙΝΑΙ <>ΠΟΥ ΜΠΑΙΝΟΥ ΣΤΟ ΠΕΡΙΘΟΡΙΟ.

Δημοσίευση σχολίου