Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013

Αλκοολικός εγώ;


Άρνηση στο να αντιληφθούν τη σοβαρότητα της κατάστασής τους προβάλλουν επτά στους δέκα Έλληνες με εξάρτηση από το αλκοόλ. 

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα σε δείγμα ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων, περίπου το 70% των ασθενών που διαγιγνώσκονται με κατάχρηση ή εξάρτηση από το αλκοόλ,...
δεν ακολουθεί την ιατρική οδηγία για περαιτέρω διερεύνηση και αντιμετώπιση από κάποιον ειδικό κέντρο. 

Αλλά και από αυτούς που αποφασίζουν να απευθυνθούν σε ειδικούς ή εξειδικευμένες δομές για την αντιμετώπιση του προβλήματός της και τελικά λαμβάνουν θεραπεία, λιγότεροι από τους μισούς παρουσιάζουν βελτίωση στην υγεία τους, ενώ εξ αυτών το 44% υποτροπιάζει μέσα σε διάστημα περίπου 10 μηνών.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία από την ετήσια έκθεση του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής για τα ναρκωτικά και το Αλκοόλ, το 2011 στην Ελλάδα παρασχέθηκε θεραπευτική βοήθεια για μία ή περισσότερες φορές σε 1.539 άτομα με προβλήματα λόγω χρήσης οινοπνευματωδών από συμβουλευτικά κέντρα, θεραπευτικά προγράμματα και εξειδικευμένα ιατρεία νοσοκομείων.

Η μέση ηλικία της πρώτης αίτησης θεραπευτικής βοήθειας ήταν τα 40 έτη, ενώ η μέση ηλικία έναρξης της χρήσης αλκοόλ ως καθημερινού τρόπου συμπεριφοράς ήταν τα 29 έτη. Πάνω από τα μισά άτομα που αιτήθηκαν θεραπεία ανέφεραν ότι τουλάχιστον ένα μέλος της οικογένειάς τους αντιμετωπίζει ή αντιμετώπιζε πρόβλημα με αλκοόλ. 




Πηγή: Η Καθημερινή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου