Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

Τρόικα σώσε μας ~ Λιγότερο δημόσιο όχι άλλοι φόροι


Η τρόικα επιμένει λιγότερο δημόσιο, όχι άλλους φόρους

Σήμερα και μετά το τελευταίο ΟΚ του EuroWorkingGroup δρομολογείται, εκτός απροόπτου το μεσημέρι,  η δημοσιοποίηση της απολογιστικής Έκθεσης εφαρμογής του ελληνικού μνημονίου με πολλές θετικές παρατηρήσεις, αλλά και μία καθοριστικής σημασίας διαπίστωση: η ελληνική οικονομία δεν μπορεί πλέον να αποδώσει περισσότερους φόρους και η δημοσιονομική προσαρμογή πρέπει να ρίξει ολόκληρο το βάρος της στην δραστική μείωση των δαπανών μέσω της περιστολής του δημόσιου τομέα.


Η αναδιάρθρωση του κρατικού μηχανισμού –με την κατάργηση ακόμα και υπουργείων ή γραμματειών, τα ονόματα των οποίων δεν προσδιορίζονται στην Έκθεση– έχουν συμφωνηθεί μεταξύ τρόικα  και κυβέρνησης, με στόχο την δραστική μείωση των δημόσιων δαπανών και την διευκόλυνση της μείωσης του αριθμού δημοσίων υπαλλήλων και αύξηση της κινητικότητας (και στο Υπουργείο Παιδείας μετά την σχετική τροπολογία) στους προβλεπόμενους αριθμούς μέχρι το τέλος του έτους. Παράλληλα αναφέρεται ονομαστικά στην έναρξη διαδικασιών «stop loss» σε μία σειρά οργανισμών και επιχειρήσεων του δημοσίου όπως ΕΛΒΟ, ΕΑΣ, ΛΑΡΚΟ, ΔΕΗ κ.λ.π.

Η καθυστέρηση της επίσημης δημοσιοποίησης της Έκθεσης, την οποία συνοδεύουν οι θετικές, αλλά με πολλές επιφυλάξεις λόγω των συνεπειών της ύφεσης, εκτιμήσεις για την αξιολόγηση της βιωσιμότητας του χρέους, συνδέεται  με τις διαδικασίες έγκρισής της από ορισμένα εθνικά κοινοβούλια, μεταξύ των οποίων και το γερμανικό. Εξ αυτού και η καθυστέρηση του τελικού ΟΚ εκταμίευσης για την Δευτέρα ή το αργότερο την Τρίτη. Για τον λόγο αυτό άλλωστε εξακολουθεί να υπάρχει αβεβαιότητα ακόμα και σήμερα το πρωϊ για το αν η Έκθεση θα δοθεί στην δημοσιότητα ή θα υπάρξει μόνο άτυπη ενημέρωση από την πλευρά της τρόικα, μέχρι και την τυπική έγκρισή της από την αρμόδια επιτροπή προϋπολογισμού της Bundestag την Δευτέρα.

Αξιοσημείωτο πάντως είναι ότι η Έκθεση επανέρχεται με ιδιαίτερη έμφαση –παρά τις κατά τα άλλα καθησυχαστικές και θετικές για την εκταμίευση της δόσης παρατηρήσεις της– στο ασφαλιστικό, το εργασιακό και τα κλειστά επαγγέλματα.

Και στα τρία αυτά μέτωπα όπως και στο φορολογικό, οι διατυπώσεις της Έκθεσης οδηγούν σε συστάσεις για νέες προσαρμογές οι οποίες θα πρέπει να καλύψουν χρονικά την περίοδο μέχρι και το 2016 προκειμένου αφενός να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις για τις διαρθρωτικές αλλαγές, αλλά και να εξασφαλισθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες του πολυετούς προϋπολογισμού.   Ειδικά στο φορολογικό ενώ αναγνωρίζεται η θεσμική αναδιάρθρωση του τομέα επισημαίνεται η αδυναμία αύξησης των εισπρακτικών εισροών η οποία αποδίδεται αφενός στην μειωμένη αποτελεσματικότητα της εφαρμογής των θεσμικών ρυθμίσεων και αφετέρου στη δραματική επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας.



Του Γιάννη Αγγέλη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου