Με την “απειλή” των οριζόντιων καταργήσεων θέσεων και απομακρύνσεων υπαλλήλων ανά χείρας, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης εμφανίζεται αποφασισμένο να προχωρήσει την διοικητική μεταρρύθμιση μέσω διαθεσιμότητας.
Η σχετική διάταξη, η οποία περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο, δεν αποκλείεται να...
“ενεργοποιηθεί” από την ηγεσία του υπουργείου σε περίπτωση που δεν υπάρξει επαρκής και έγκαιρη συνεργασία με τα υπόλοιπα υπουργεία ώστε να παρουσιαστούν απτά αποτελέσματα από την αξιολόγηση, στο επόμενο ραντεβού με την τρόικα. Ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης άλλωστε μιλώντας σε δημοσιογράφους σημείωσε πως η συγκεκριμένη πρόβλεψη αποτελεί “δυνατότητα” που του παρέχει ο νόμος, όμως ένα τέτοιο ενδεχόμενο εξαρτάται απόλυτα από τη συνδρομή ή μη των φορέων στην προσπάθεια εντοπισμού πλεονάζοντος προσωπικού μέσω αξιολόγησης. Σε διαφορετική περίπτωση ο κίνδυνος για οριζόντιες διαθεσιμότητες σε ολόκληρες κατηγορίες εργαζομένων και “ξαφνικούς θανάτους” τύπου ΕΡΤ είναι ορατός.
Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης, παραδέχεται πως υπάρχουν μειωμένες πιθανότητες επανατοποθέτησης όσων υπαχθούν σε διαθεσιμότητα και δεν έχουν μπει στο Δημόσιο με «σκληρό» - όπως είπε - ΑΣΕΠ.
Ωστόσο ο υπουργός, προς το παρόν δεν διευκρινίζει εάν με τον όρο αυτό, αναφέρεται σε υπαλλήλους που διορίστηκαν με γραπτό διαγωνισμό και με διαγωνιστική διαδικασία αντικειμενικών κριτηρίων που διεξήχθη εξ' ολοκλήρου από την ανεξάρτητη αρχή, ή εάν μπορούν να διασωθούν και οι προσληφθέντες με προκηρύξεις άλλων φορέων που διενεργήθηκαν υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ.
Κατά συνέπεια, σε ό,τι αφορά τις 11 χιλιάδες απολύσεις που πρέπει να γίνουν μέσα στο 2014, αυτές αναμένεται σε ένα μεγάλο μέρος τους να προέλθουν από διαθέσιμους που δεν θα επανατοποθετηθούν. Ωστόσο ο αριθμός αυτών θα μειωθεί ανάλογα με τον αριθμό των επίορκων που θα απολυθούν, καθώς και των υπαλλήλων οι οποίοι απασχολούνται σε νομικά πρόσωπα τα οποία θα καταργηθούν.
Υπό την έγκριση της τρόικας παραμένει και το αν όσοι από τους περίπου 6 χιλιάδες συμβασιούχους που υπηρετούν με προσωρινές δικαστικές αποφάσεις, απολυθούν μετά την εκδίκαση των υποθέσεών τους, θα συνυπολογιστούν τελικώς στο συνολικό αριθμό των απολύσεων.
Εν τω μεταξύ αναβρασμός επικρατεί σε όλη τη χώρα. Η ΠΟΕ ΟΤΑ που από χθες έχει αρχίσει τις καταλήψεις δημοτικών κτιρίων αποφάσισε να συνεχίσει στην ίδια κατεύθυνση. Σήμερα θα συμμετάσχει στην Παναττική στάση εργασίας της ΑΔΕΔΥ, την Παρασκευή θα πραγματοποιήσει στάση εργασίας από τι 11.30 έως το τέλος του ωραρίου και το Σαββατοκύριακο οι υπάλληλοι θα απέχουν από τα καθήκοντά τους.
Με 24ωρη γενική πανελλαδική απεργία την ερχόμενη Τρίτη, 16 Ιουλίου, και συλλαλητήριο στις 11.30 π.μ στην πλ. Κλαυθμώνος αποφάσισαν να αντιδράσουν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ στο πολυνομοσχέδιο και στις απολύσεις που δρομολογούνται στο Δημόσιο. Συλλαλητήρια και στάσεις εργασίας οργανώνονται, ωστόσο, και σήμερα στην πλατεία Κλαυθμώνος από την ΑΔΕΔΥ στο πλαίσιο παναττικής στάσης εργασίας από τις 12 π.μ έως τη λήξη ωραρίου και από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Μέταλλο τα σωματεία και τους εργαζόμενους σε ΕΑΣ, ΕΑΒ, ΕΛΒΟ και Σκαραμαγκά. “Η κυβέρνηση συνεχίζει να σπρώχνει στον καιάδα τους εργαζόμενους με διαδικασίες εξπρές και με νέα μνημόνια που τα βαπτίζει πολυνομοσχέδια” ανακοίνωσε η ΓΣΕΕ δηλώνοντας ότι “δεν μπορούν να μείνουν αναπάντητες οι νέες κυβερνητικές παρεμβάσεις στα εργασιακά, οι διαθεσιμότητες, η κινητικότητα και εν τέλει οι απολύσεις, η ανεργία, τα νέα χαράτσια, ο νέος μηχανισμός υπονόμευσης της συλλογικής διαπραγμάτευσης κι όλα όσα έχουν οδηγήσει τους εργαζόμενους στην εξαθλίωση και έχουν στερήσει βασικά δημοκρατικά δικαιώματά τους”. “Πρέπει να ανατραπεί αυτή η πολιτική” ανακοίνωσε και η ΑΔΕΔΥ προαναγγέλλοντας “κλιμάκωση των κινητοποιήσεων”.
Ηλίας Μπενέκος
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου