Τρίτη 16 Ιουλίου 2013

Νέα παράταση και μετά τις 22 Ιουλίου για τις φορολογικές δηλώσεις 2013


Στα όρια της.. κατάρρευσης βρίσκεται το Taxisnet με λογιστές, φοροτεχνικούς και φορολογούμενους να αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα στις συναλλαγές τους, και ιδιαίτερα στην κατάθεση των δηλώσεων.

Μάλιστα, ήδη υπάρχουν σκέψεις να δοθεί νέα παράταση για την κατάθεση των φορολογικών δηλώσεων καθώς, αν και το Taxisnet έχει «ανοίξει» από τις 24 Μαίου μέχρι σήμερα έχει υποβληθεί...
μόλις το 30% των φορολογικών δηλώσεων ή περίπου 1.800.000 σε σύνολο περίπου 6.000.000 δηλώσεων που αναμένεται να υποβληθούν φέτος ηλεκτρονικά. Όπως δήλωσε χθες ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης ήδη έχουν υποβληθεί ηλεκτρονικά περίπου 1.800.000 δηλώσεις, ενώ βρίσκονται προσωρινά αποθηκευμένες στο σύστημα περίπου 350.000 δηλώσεις.

Με τις προθεσμίες να «τρέχουν» και να λήγουν από την ερχόμενη Δευτέρα 22 Ιουλίου ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ των φορολογούμενων οι σύλλογοι των φοροτεχνικών – λογιστών έχουν ήδη ζητήσει από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να παρατείνει τις προθεσμίες υποβολής των φορολογικών δηλώσεων μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου.
Η παράταση των προθεσμιών κρίνεται αναγκαία καθώς τα προβλήματα είναι πολλά. Ειδικότερα:
- Ταμεία, κύρια και επικουρικά, δεν έχουν στείλει ακόμη τις βεβαιώσεις αποδοχών στους συνταξιούχους ή έχουν στείλει βεβαιώσεις με λάθος ποσά.
- Το ηλεκτρονικό σύστημα Taxisnet παρουσιάζει προβλήματα υπερφόρτωσης
- Τα ποσά των τόκων δεν έχουν «περαστεί» ακόμη στους σχετικούς κωδικούς του εντύπου Ε1.
- Τράπεζες δεν έχουν στείλει βεβαιώσεις για δάνεια που έχουν λάβει οι φορολογούμενοι τα οποία έχουν αποπληρώσει μέσα στο 2012. Στις εφορίες και συγκεκριμένα στο Τμήμα Μητρώου επικρατεί το αδιαχώρητο με τους φορολογούμενους που σπεύδουν να προμηθευτούν τον «πολύτιμο» κλειδάριθμο για να υποβάλουν ηλεκτρονικά τη φορολογική τους δήλωση.

 *Ημερησία



1 στους 3 πληρώνει επιπλέον φόρους

Στο δρόμο για το ταχυδρομείο βρίσκεται η πρώτη παρτίδα εκκαθαριστικών σημειωμάτων του φόρου εισοδήματος.

Πρόκειται περίπου για 780.000 εκκαθαριστικά σημειώματα για τα οποία έχουν βεβαιωθεί έσοδα ύψους περίπου 175 εκατ. ευρώ, ποσό σημαντικά μειωμένο σε σχέση με πέρυσι καθώς με την πρώτη παρτίδα εκκαθαριστικών του 2012 είχαν βεβαιωθεί συνολικά έσοδα περίπου 820 εκατ. ευρώ.
Από τα φετινά εκκαθαριστικά που ταχυδρομούνται τα 253.000 είναι χρεωστικά (προκύπτει βεβαίωση πρόσθετου φόρου), τα 57.000 είναι πιστωτικά (προκύπτει επιστροφή φόρου) και τα υπόλοιπα περίπου 470.000 είναι μηδενικά.

Φόρος έως 300 ευρώ πρέπει να εξοφληθεί εφάπαξ, ενώ μεγαλύτερα ποσά θα πρέπει να εξοφληθούν έως και σε 3 διμηνιαίες δόσεις.




Υπουργείο Οικονομικών: Το Taxisnet δουλεύει κανονικά - Δεν έπεσε ποτέ

Καμία υπερφόρτωση των συστημάτων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, ούτε τεχνικά προβλήματα στην υποβολή των δηλώσεων, ούτε «κατάρρευση» του συστήματος δεν σημειώθηκε ανέφερε σε ανακοίνωση του υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, από τις 25 Ιουνίου μέχρι και χθες, Δευτέρα, οι ημερήσιες υποβολές φορολογικών δηλώσεων κυμαίνονται μεταξύ των 65.000 και 75.000 Ε1 τις εργάσιμες ημέρες και 35.000 με 40.000 τα Σαββατοκύριακα, περίπου στο μισό της δυναμικότητας και της αντοχής του συστήματος, το οποίο μπορεί να ξεπεράσει τις 150.000 υποβολές ημερησίως.

H ΓΓΠΣ διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει και δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων ενώ σε ότι αφορά τη μεταφόρτωση των στοιχείων των τόκων όπως διευκρινίζεται στην ανακοίνωση ολοκληρώνεται μέχρι αύριο, παρά το ότι μέχρι και προχθές συνέχιζαν να φτάνουν από τις τράπεζες αρχεία με διορθώσεις και επικαιροποιήσεις στοιχείων. Σε αρκετές περιπτώσεις μάλιστα δεν τηρήθηκε ο προκαθορισμένος τύπος υποβολής των στοιχείων με αποτέλεσμα να υπάρξει καθυστέρηση στις μεταφορτώσεις.

Σημειώνεται ότι, από την ερχόμενη Δευτέρα αρχίζουν να τρέχουν οι καταληκτικές ημερομηνίες υποβολής των φορολογικών δηλώσεων ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ των φορολογούμενων.

Οι καταληκτικές ημερομηνίες είναι οι ακόλουθες:
η 22η Ιουλίου όταν το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ του φορολογούμενου είναι το 1 και το 2,
η 29η Ιουλίου για το 2 και το 4,
η 5η Αυγούστου για το 5 και το 6,
η 12η Αυγούστου για το 7 και το 8,
η 26η Αυγούστου για το 9 και
η 30η Αυγούστου για το 0.

Πάντως, σύλλογοι των λογιστών και φοροτεχνικών ζητούν παράταση των προθεσμιών.



Ενημέρωση:

Παρατείνεται έως και την Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013 η προθεσμία ηλεκτρονικής υποβολής των ετήσιων δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος 2013 των φυσικών προσώπων, με ΑΦΜ που τελειώνει σε 1 και 2 και έληγε τη Δευτέρα 22 Iουλίου.

Αυτό ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο καλεί τους φορολογούμενους να συνεχίσουν να υποβάλλουν τις δηλώσεις τους κανονικά με βάση τις προθεσμίας που έχουν οριστεί με βάση το τελευταίο ψηφία του ΑΦΜ τους.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου