Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

Γιατί συμβαίνει το αλαλούμ με τις φορολογικές; ~ Προσοχή στους κωδικούς 659 & 433


Οι 8 «πληγές» της μεγάλης ταλαιπωρίας

Οχτώ είναι οι βασικές εστίες του πρωτοφανούς σκηνικού ταλαιπωρίας και σύγχυσης, με τους λογιστές και τους φοροτεχνικούς να «έχουν σηκώσει τα χέρια» και να ζητούν οι προθεσμίες να παραταθούν μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου.

Ειδικότερα:

1 Ασφαλιστικά ταμεία δεν έχουν στείλει ακόμη τις βεβαιώσεις αποδοχών στους συνταξιούχους ή έχουν στείλει βεβαιώσεις με λάθος ποσά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το ταμείο των αστυνομικών, που μόλις την περασμένη Παρασκευή έστειλε το τρίτο κατά σειρά έντυπο στους ασφαλισμένους του, ζητώντας από τη βεβαίωση συντάξεων να αφαιρέσουν κάποιο ποσό γιατί έχει γίνει λάθος στην εκκαθάριση.


2 Σε πολλές περιπτώσεις το TAXIS δεν επιτρέπει την οριστική υποβολή της δήλωσης και εμφανίζονται στην οθόνη του υπολογιστή μηνύματα όπως: «Μη δυνατή εύρεση υπηρεσίας/εγγράφου» - «Error 500-- Internal Server Error» - «Σας ζητάμε συγνώμη! Δεν μπορούμε να εμφανίσουμε την ιστοσελίδα που ζητήσατε (Κωδικός σφάλματος 500)».
Ο φόρος θα ξεκινά από τα 2 ευρώ ανά τ.μ. και θα φθάνει μέχρι τα 29 ευρώ/τ.μ. για τις κατοικίες, τα λοιπά κτίσματα και τα εντός σχεδίου οικόπεδα
Ο φόρος θα ξεκινά από τα 2 ευρώ ανά τ.μ. και θα φθάνει μέχρι τα 29 ευρώ/τ.μ. για τις κατοικίες, τα λοιπά κτίσματα και τα εντός σχεδίου οικόπεδα
3 Χθες η ΓΓΠΣ έκλεισε το σύστημα για πέντε ώρες, από τις 4 το απόγευμα μέχρι τις 9 το βράδυ, για να πραγματοποιήσει εργασίες αναβάθμισης των υπηρεσιών. Το Taxisnet δεν θα λειτουργεί τις ίδιες ώρες και κατά τις ημερομηνίες 23 Ιουλίου, 22 και 27 Αυγούστου.


4 Μόλις χθες μεταφέρθηκαν τα ποσά των τόκων τραπεζικών καταθέσεων στο ηλεκτρονικό έντυπο Ε1. Ομως το πρόβλημα παραμένει για τους φορολογουμένους, καθώς θα πρέπει να πάρουν μολύβι και χαρτί για να υπολογίσουν τους τόκους και τον φόρο που παρακρατήθηκε και να μεταφέρουν τα ποσά στους σχετικούς κωδικούς. Συγκεκριμένα, κάνοντας ο φορολογούμενος κλικ στον κωδικό 569, εμφανίζεται πίνακας με όλες τις τράπεζες. Στη μία στήλη εμφανίζονται για κάθε τράπεζα όλα τα μεικτά ποσά των τόκων και στη διπλανή στήλη ο φόρος που παρακρατήθηκε. Ο φορολογούμενος θα πρέπει να αφαιρέσει από το μεικτό ποσό των τόκων τον παρακρατηθέντα φόρο και το καθαρό ποσό να το βάλει στον κωδικό 659. Τον φόρο που έχει παρακρατηθεί θα τον συμπληρώσει στον κωδικό 433. Στον πίνακα υπάρχουν και οι τόκοι που είναι κάτω από 250 ευρώ καθαρά. Σε αυτή την περίπτωση ο φορολογούμενος πρέπει να επιλέξει αν θέλει να εμφανίσει τους τόκους ή όχι.
Οι 8 «πληγές» της μεγάλης ταλαιπωρίας


5 Οι τράπεζες δεν έχουν στείλει βεβαιώσεις για δάνεια τα οποία έχουν αποπληρωθεί μέσα στο 2012.


6 Στο Τμήμα Μητρώου των εφοριών επικρατεί το αδιαχώρητο με τους φορολογουμένους που σπεύδουν να προμηθευθούν τον «πολύτιμο» κλειδάριθμο για να υποβάλουν ηλεκτρονικά τη φορολογική τους δήλωση. Επίσης, πολλοί φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν ενημερωθεί από το ηλεκτρονικό σύστημα ότι θα τους αποσταλεί ο κλειδάριθμος με συστημένη επιστολή δεν τον έχουν παραλάβει ακόμη. Στην ουρά περιμένουν και οι νέοι άνω των 18 ετών οι οποίοι θα πρέπει να αποκτήσουν Αριθμό Φορολογικού Μητρώου, ανεξάρτητα αν θα υποβάλουν ή όχι φορολογικές δηλώσεις.


7 Οι φορολογούμενοι που υποβάλλουν τη δήλωση δεν έχουν τη δυνατότητα να εκτυπώσουν το εκκαθαριστικό σημείωμα, αλλά πληροφορούνται ότι η εκκαθάριση θα ολοκληρωθεί μόλις ελεγχθούν τα στοιχεία που δήλωσαν, καθώς και τα ποσά των αναλογούντων και παρακρατηθέντων φόρων μισθωτών υπηρεσιών, με αντίστοιχα δεδομένα που αναγράφονται στις οριστικές δηλώσεις φόρου μισθωτών υπηρεσιών τις οποίες υποβάλλουν ηλεκτρονικά αυτές τις ημέρες οι επιχειρήσεις, οι φορείς του Δημοσίου και τα ασφαλιστικά ταμεία.


8 Οι φορολογικές υποχρεώσεις έχουν πέσει... μαζεμένες και συμπίπτουν οι ημερομηνίες υποβολής δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ.


Εκκαθάριση
Λιγότεροι φόροι για 1 στους 3

Τα πρώτα στοιχεία από την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων δείχνουν ότι μόνο 1 στους 3 φορολογούμενους θα κληθεί να πληρώσει φόρους αισθητά χαμηλότερους σε σύγκριση με πέρυσι, καθώς για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους τα ποσά του φόρου εισοδήματος και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης έχουν ήδη προκαταβληθεί κατά το μεγαλύτερο μέρος τους, με τη μορφή των μηνιαίων κρατήσεων, ενώ υπάρχει σημαντική μείωση των εισοδημάτων που δηλώνονται φέτος. Τα έσοδα που προσδοκά να εισπράξει το Δημόσιο από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων φτάνουν τα 3,7 δισ. ευρώ.


Μέχρι και τη Δευτέρα 22 Ιουλίου
Αποχή από τους φοροτεχνικούς, οι λογιστές απειλούν με προσφυγή

Λόγω του φόρτου εργασιών και της σωρείας των προβλημάτων στο σύστημα υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, οι φοροτεχνικοί αποφάσισαν να απέχουν από τη διαδικασία μέχρι και την ερχόμενη Δευτέρα, ενώ οι λογιστές προειδοποιούν με προσφυγή κατά του Ελληνικού Δημοσίου. Συγκεκριμένα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΠΟΦΕΕ) καλεί τους λογιστές να μην υποβάλουν τις φορολογικές δηλώσεις μέχρι και τη Δευτέρα 22 Ιουλίου που λήγει η προθεσμία για τους φορολογούμενους των οποίων το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ λήγει σε 1 και 2. Την ίδια ώρα ο Λογιστικός Σύλλογος Αθηνών προτείνει την προσφυγή σε ένδικο μέσο από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς κατά του Ελληνικού Δημοσίου διότι, εξαιτίας της μη τήρησης των προβλεπόμενων κατά νόμο προθεσμιών, παρουσιάζεται το φαινόμενο της αδυναμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Οπως λένε οι λογιστές και οι φοροτεχνικοί, σε περίπτωση που το υπουργείο Οικονομικών δεν δώσει εύλογη παράταση στις προθεσμίες, οι φορολογικές δηλώσεις εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να υποβληθούν έγκαιρα.


Το υπουργείο Οικονομικών το επανεξετάζει
Από μηδενική βάση το σχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων

Από μηδενική βάση επανεξετάζει τώρα το υπουργείο Οικονομικών το σχέδιο για την επιβολή και την είσπραξη του νέου Ενιαίου Φόρου Ακινήτων, καθώς η τρόικα έχει εκφράσει επιφυλάξεις και φαίνεται να μην έχει πειστεί ότι ο νέος φόρος μπορεί να εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου 2014.
Υστερα από ενάμιση χρόνο αλλεπάλληλων συζητήσεων, διαβουλεύσεων και συνεδριάσεων της διακομματικής επιτροπής, ο σχεδιασμός του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων ξαναγυρνά στο... μηδέν. Η τρόικα δεν έμεινε πλήρως ικανοποιημένη από το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την αντικατάσταση από το 2014 του έκτακτου ειδικού τέλους ακινήτων που επιβάλλεται μέσω της ΔΕΗ και του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας με έναν νέο ενιαίο φόρο που θα υπολογίζεται βάσει τετραγωνικών μέτρων για κάθε κτίσμα και εντός σχεδίου οικόπεδο ή βάσει στρεμμάτων για κάθε αγροτεμάχιο εκτός σχεδίου.

Σύμφωνα με την πρόταση του υπουργείου, ο φόρος θα ξεκινά από 2 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και θα φθάνει μέχρι και τα 29 ευρώ/τ.μ. για τις κατοικίες, τα λοιπά κτίσματα και τα εντός σχεδίου οικόπεδα.

Ο φόρος θα κλιμακώνεται σε υψηλότερα επίπεδα ανάλογα με την τιμή ζώνης, την επιφάνεια και την παλαιότητα του ακινήτου. Για τις εκτός σχεδίου εκτάσεις γης ο φόρος θα κυμαίνεται από 1 έως 3 ευρώ ανά στρέμμα για τις εκτάσεις που εκμεταλλεύονται οι κατ' επάγγελμα αγρότες, ενώ για τους υπόλοιπους το ποσά επιβάρυνσης θα είναι διπλάσια.


Τι θέλει η τρόικα

Η τρόικα αμφισβήτησε κυρίως τη δυνατότητα των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών να επιτύχουν την έγκαιρη είσπραξη του νέου ενιαίου φόρου εντός του 2014, αφήνοντας να εννοηθεί ότι για να διασφαλιστούν τα προβλεπόμενα έσοδα ύψους 2,7 δισ. ευρώ, θα προτιμούσαν να συνεχιστεί και το επόμενο έτος η? «επιτυχημένη» γι' αυτούς διαδικασία επιβολής φόρου μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Στο πλαίσιο αυτό, το οικονομικό επιτελείο αποφάσισε να επανεξετάσει το σχέδιο για την επιβολή του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων και με χθεσινή υπουργική απόφαση συστήνεται μια νέα ομάδα εργασίας η οποία θα αναλάβει, ουσιαστικά, να επανακαθορίσει «το πλαίσιο πολιτικής για τον νέο Ενιαίο Φόρο Ακινήτων και να σχεδιάσει τις απαιτούμενες δράσεις για την είσπραξή του».

Η ομάδα εργασίας θα πρέπει να έχει έτοιμες τις διατάξεις για τον ενιαίο φόρο μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου 2013. Αν μέχρι τότε δεν καταστεί δυνατό να διαμορφωθεί ένα σχέδιο για την επιβολή του νέου φόρου από την 1η Ιανουαρίου 2014 το οποίο θα γίνει αποδεκτό από την τρόικα, τότε είναι πιθανόν να παραταθεί η επιβολή του «χαρατσιού» στα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα και για το επόμενο έτος.


Το κόστος
Θα πληρώσουν τους 3 φόρους σε δύο δόσεις ή εφάπαξ

Ακριβά σε χρήμα και χρόνο κοστίζει στους φορολογουμένους η καθυστέρηση υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, ενώ έχει αρνητικές επιπτώσεις και στα κρατικά ταμεία. Κι αυτό γιατί: Οι φορολογούμενοι που θα παραλάβουν φέτος χρεωστικά εκκαθαριστικά σημειώματα θα υποχρεωθούν, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, να πληρώσουν τους 3 φόρους που θα αναγράφουν τα σημειώματα αυτά -τον φόρο εισοδήματος, την ειδική εισφορά αλληλεγγύης και το τέλος επιτηδεύματος- σε δύο δόσεις ή εφάπαξ. Περίπου 800.000 οικογένειες που δικαιούνται φέτος τα νέα επιδόματα τέκνων θα εισπράξουν τα προβλεπόμενα ποσά, με μεγάλη καθυστέρηση. Κι αυτό γιατί για να καταβληθούν τα νέα επιδόματα θα πρέπει προηγουμένως να έχουν υποβληθεί ηλεκτρονικά και να έχουν εκκαθαριστεί οι φορολογικές δηλώσεις των δικαιούχων, αλλά και να έχουν υποβληθεί ηλεκτρονικά και να έχουν ελεγχθεί για την ειλικρίνειά τους οι σχετικές αιτήσεις-υπεύθυνες δηλώσεις, δηλαδή τα έντυπα Α21.


Επιδόματα

Κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει ακόμη σχεδόν για το σύνολο των δικαιούχων, οπότε η καταβολή των επιδομάτων εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει για τους περισσότερους από τον Σεπτέμβριο. Στο μεταξύ, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρης κάλεσε τους φορολογουμένους να σπεύσουν να υποβάλουν τις φορολογικές τους δηλώσεις διότι δεν θα δοθεί νέα παράταση. Σύμφωνα με πληροφορίες από τις 15 Αυγούστου και μέχρι τις 30 Αυγούστου οι φορολογικές δηλώσεις θα υποβάλλονται ανεξαρτήτως ΑΦΜ. Επισημαίνεται ότι μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί ηλεκτρονικά περίπου 2.000.000 φορολογικές δηλώσεις σε σύνολο 6.000.000 δηλώσεων. Δηλαδή σχεδόν επτά στους δέκα φορολογουμένους δεν έχουν υποβάλει ακόμη φορολογική δήλωση.


Μαρία Βουργάνα / Έθνος




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου