Κυριακή 14 Ιουλίου 2013

'Ομολογώ ότι σοκαρίστηκα από τη βία (των ακροαριστερών) στο πανεπιστήμιο


«Εάν είσαι στο σπίτι σου και κάποιοι προσπαθούν να σπάσουν την πόρτα, τι κάνεις; Είναι φυσιολογικό όταν αισθάνεσαι απειλή να καλέσεις την αστυνομία. Λυπάμαι που ορισμένοι δεν συμφωνούν, αλλά εγώ εκτιμώ ότι πράξαμε σωστά.

Στείλαμε ένα μήνυμα ότι πράξεις βίας δεν έχουν καμία θέση στο πανεπιστήμιο. Είναι καιρός να αντιδράσουμε». Αυτό, δηλώνει...
στην «ΗτΣ» ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ιδρύματος του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητής του φημισμένου ΜΙΤ κ. Δημήτρης Μπερτσιμάς, ο οποίος την περασμένη Δευτέρα έζησε μια πρωτόγνωρη εμπειρία: ο ίδιος, μαζί με συναδέλφους του, βρέθηκαν υπό την «ομηρεία» ομάδας φοιτητών που επιχείρησε να σπάσει την πόρτα της αίθουσας, όπου συνεδρίαζε το Συμβούλιο, προκειμένου να διακόψει τη συνεδρίαση. Υπό τον φόβο ότι το επεισόδιο θα ελάμβανε διαστάσεις, το Συμβούλιο ζήτησε τη συνδρομή της αστυνομίας.

«Ομολογώ ότι σοκαρίστηκα. Ήταν η πρώτη φορά στη ζωή μου που έζησα φαινόμενα βίας μέσα στο πανεπιστήμιο. Ούτε ως φοιτητής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο ούτε στη διάρκεια των 28 ετών που είμαι στο ΜΙΤ είχα ανάλογη εμπειρία. Εκεί, σε άλλες περιόδους, στον πόλεμο του Βιετνάμ, για παράδειγμα, έκαναν διαδηλώσεις οι φοιτητές. Βεβαίως, είχα ακούσει ότι τα πράγματα έχουν χειροτερέψει στα ελληνικά πανεπιστήμια. Ότι φοιτητές «χτίζουν» τους καθηγητές στα γραφεία τους. Πολλοί Έλληνες συνάδελφοί μας βρίσκονται υπό το κράτος φόβου, κι αυτό είναι πολύ λυπηρό», τονίζει ο κ. Μπερτσιμάς.


Ενδεχομένως ο φόβος (;) οδήγησε μερίδα καθηγητών του Πανεπιστημίου Αθηνών να κλείσει τα μάτια μπροστά στα επεισόδια που σημειώθηκαν την περασμένη Δευτέρα, χαρακτηρίζοντας μάλιστα ως «ειρηνική» τη διαμαρτυρία των φοιτητών. Τη θέση του διαχώρισε, εξάλλου, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδόσιος Πελεγρίνης. «Εγώ δεν κάλεσα την αστυνομία ούτε και προτίθεμαι να πράξω κάτι τέτοιο σε ανάλογη περίπτωση», έσπευσε να πει. Ο ίδιος έχει διαφωνήσει ανοιχτά με τον νέο νόμο λειτουργίας των ΑΕΙ, αλλά μέχρι στιγμής η κόντρα μεταξύ της νέας (Συμβούλιο) και της παλιάς (πρύτανης) εξουσίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών εκδηλώνεται «υπογείως». Πρόσφατα, το Συμβούλιο διαμαρτυρήθηκε για ελλιπή ενημέρωση σχετικά με κρίσιμα ζητήματα του ιδρύματος, όπως είναι η διαχείριση της περιουσίας του. Αφορμή στάθηκαν οικονομικές πράξεις, όπως η πώληση δικαιωμάτων μετοχών της Alpha Bank που κατέχει το Πανεπιστήμιο Αθηνών και η συμμετοχή του πανεπιστημίου στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας, για τις οποίες το Συμβούλιο ενημερώθηκε εκ των υστέρων.


«Όντως, υπάρχει κάποια διαφωνία με τον πρύτανη. Το Συμβούλιο πάντως επιθυμεί να έχει καλές σχέσεις με τις πρυτανικές αρχές διότι αυτό είναι προς το συμφέρον του ιδρύματος», σημειώνει ο κ. Μπερτσιμάς. Και προσθέτει: «Εάν διαβάσει κανείς τον νέο νόμο λειτουργίας των ΑΕΙ, θα δει πως μεταξύ των αρμοδιοτήτων των Συμβουλίων είναι ο έλεγχος και η εποπτεία των οικονομικών του πανεπιστημίου. Για εμάς, η αξιοποίηση της περιουσίας του Πανεπιστημίου Αθηνών αποτελεί προτεραιότητα. Είναι σημαντικό να γίνει ένας σωστός έλεγχος, να δούμε ποια ακριβώς είναι η περιουσία του ιδρύματος -από τα ακίνητα μέχρι τις μετοχές- εάν αξιοποιείται και με ποιον τρόπο».


Αριστεία και χορηγίες

Παρά τις δυσκολίες, πάντως, ο κ. Μπερτσιμάς δηλώνει αισιόδοξος. «Ο λόγος που αποδέχθηκα τη θέση του προέδρου του Συμβουλίου είναι η αγωνία μου για το μέλλον των νέων παιδιών. Τελειώνουν τις σπουδές τους και δεν έχουν δουλειά. Είμαι αισιόδοξος ότι θα καταφέρουμε να φέρουμε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών τον αέρα της αξιοκρατίας και της διαφάνειας. Το ΜΙΤ είναι το πανεπιστήμιο που είναι, διότι έχει ακριβώς αυτά τα δύο χαρακτηριστικά», τονίζει. Στο πλαίσιο αυτό, μεταξύ των πρώτων αποφάσεων που έλαβε το Συμβούλιο ήταν η θέσπιση δύο ετήσιων βραβείων αριστείας για μέλη ΔΕΠ του πανεπιστημίου. Η προθεσμία για την υποβολή των υποψηφιοτήτων έληξε την 1η Ιουλίου, ενώ αυτό το διάστημα γίνεται η αξιολόγησή τους προκειμένου τα πρώτα βραβεία αριστείας να δοθούν σε καθηγητές του ιδρύματος το φθινόπωρο. «Με το να επιβραβεύεις έναν καθηγητή, ομοίως τους φοιτητές και το διοικητικό προσωπικό, δίνεις το μήνυμα ότι η αριστεία έχει αξία. Κι αυτό, νομίζω ότι το πανεπιστήμιο, αλλά και η χώρα το χρειάζονται, προκειμένου να σταματήσει η φυγή των καλύτερων Ελλήνων προς το εξωτερικό», σημειώνει ο κ. Μπερτσιμάς.


Προβολή του Πανεπιστημίου

Εκτός από τα βραβεία αριστείας, το φθινόπωρο το Συμβούλιο θα είναι σε θέση να ανακοινώσει την ίδρυση και τη λειτουργία ενός ιδιωτικού μη κερδοσκοπικού ιδρύματος με έδρα τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής που θα έχει ως αποστολή την προβολή του έργου του Πανεπιστημίου Αθηνών με στόχο τη συγκέντρωση χορηγιών από άτομα και φορείς εκτός Ελλάδας.

Το Ιδρυμα Φίλων του Πανεπιστημίου Αθηνών», όπως θα ονομάζεται, θα αξιοποιεί τις χορηγίες ώστε Έλληνες φοιτητές και καθηγητές να συμμετέχουν σε έρευνες και εκπαιδευτικές άδειες σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ. Εάν ξεπεραστούν κάποια εμπόδια με το φορολογικό καθεστώς στην Αμερική, οι χορηγίες θα μπορέσουν να αξιοποιηθούν και για πρωτοποριακή έρευνα στην Ελλάδα.
«Το βασικό θέμα με τις χορηγίες είναι να έχει κανείς εμπιστοσύνη ότι τα χρήματα αυτά θα αξιοποιηθούν με διαφάνεια. Έχουμε προσεγγίσει επιφανείς Έλληνες της Αμερικής και η ανταπόκριση είναι θετική», υπογραμμίζει ο κ. Μπερτσιμάς, εκφράζοντας την ελπίδα ότι ο θεσμός των χορηγιών σε ΑΕΙ θα γίνει παράδοση και στην Ελλάδα. Η οικονομική κρίση, άλλωστε, που έχει μειώσει δραστικά τους μισθούς των πανεπιστημιακών δασκάλων, αλλά και τους προϋπολογισμούς των πανεπιστημίων, δείχνει ότι πλέον κάτι τέτοιο επιβάλλεται...
  • Από το... Βιετνάμ
    Ηταν η πρώτη φορά στη ζωή μου που έζησα φαινόμενα βίας μέσα στο πανεπιστήμιο. Ούτε ως φοιτητής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο ούτε στη διάρκεια των 28 ετών που είμαι στο ΜΙΤ είχα ανάλογη εμπειρία. Εκεί, σε άλλες περιό-δους, στον πόλεμο του Βιετνάμ, για παράδειγμα, έκαναν διαδηλώσεις οι φοιτητές.
  • «Χτίζουν»
    Είχα ακούσει ότι τα πράγματα έχουν χειροτερέψει στα ελληνικά πανεπιστήμια. Ότι φοιτητές «χτίζουν» τους καθηγητές στα γραφεία τους. Πολλοί Έλληνες συνάδελφοί μας βρίσκονται υπό το κράτος φόβου, κι αυτό είναι πολύ λυπηρό», τονίζει ο κ. Μπερτσιμάς.
  • Ο φόβος!
    Ο φόβος (;) οδήγησε μερίδα καθηγητών του Πανεπιστημίου Αθηνών να κλείσει τα μάτια μπροστά στα επεισόδια που σημειώθηκαν την περασμένη Δευτέρα, χαρακτηρίζοντας μάλιστα ως «ειρηνική» τη διαμαρτυρία των φοιτητών.

Who is who
Δημήτριος Μπερτσιμάς, καθηγητής

Ο Δημήτριος Μπερτσιμάς γεννήθηκε το 1962 στην Αλεξανδρούπολη. Το 1985 αποφοίτησε από τη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ και συνέχισε τις μεταπτυχιακές σπουδές του στα εφαρμοσμένα μαθηματικά και την επιχειρησιακή έρευνα στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ). Το 1988, σε ηλικία μόλις 26 ετών, εξελέγη επίκουρος καθηγητής στο ΜΙΤ και από το 1994, σε ηλικία 32 ετών είναι τακτικός καθηγητής στο ΜΙΤ. Από το 2006 είναι συνδιευθυντής του Κέντρου Επιχειρησιακής Ερευνας στο ΜΙΤ. Η ερευνητική του εργασία έχει βραβευθεί με πολλά διεθνή βραβεία, ενώ από το 2005 είναι μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Μηχανικών στις ΗΠΑ.


Πηγή / Ημερησία του Σαββάτου

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου