Κυριακή 21 Ιουλίου 2013

11 τροφές που βλάπτουν την εγκεφαλική λειτουργία


Υπάρχουν πολλά είδη τροφών: οι λεγόμενες... υπερτροφές που αποτελούν τους μεγαλύτερους συμμάχους μας για την υγεία και τη σιλουέτα μας και άλλες που τονώνουν τη νοητική λειτουργία μας και βελτιώνουν τη μνήμη μας.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν τροφές που είναι γνωστό ότι έχουν καταστροφικές συνέπειες για τη λειτουργία του εγκεφάλου μας και τις οποίες οι διατροφολόγοι μας συμβουλεύουν να καταναλώνουμε με μέτρο, προκειμένου να περιορίσουμε τις αρνητικές επιπτώσεις τους.

Ας δούμε μερικές τροφές που μπορεί να βλάψουν το… μυαλό μας, αργά αλλά σταθερά:


1. Προϊόντα που περιέχουν ζάχαρη

Η ζάχαρη και τα προϊόντα που περιέχουν ζάχαρη, δεν είναι μόνο βλαβερά για τη σιλουέτα μας, αλλά και για τη λειτουργία του εγκεφάλου μας. Η μακροχρόνια κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να δημιουργήσει πληθώρα νευρολογικών προβλημάτων και μπορεί επίσης να επηρεάσει τη μνήμη μας. Επίσης, η ζάχαρη μπορεί να επιβραδύνει τη μαθησιακή μας ικανότητα, γι’ αυτό συνιστάται να αποφεύγετε τα προμαγειρεμένα τρόφιμα, τη ζάχαρη, το σιρόπι καλαμποκιού και τα προϊόντα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη.


2. Aλκοόλ

Το αλκοόλ είναι γνωστό ότι βλάπτει το συκώτι μας σε μακροπρόθεσμη βάση, ενώ επίσης προκαλεί αυτό που είναι γνωστό ως «ομίχλη του εγκεφάλου». Όπως υποδηλώνει το όνομά του, ο όρος αυτός αναφέρεται σε ένα αίσθημα διανοητικής σύγχυσης, που δρα σαν ένα σύννεφο που επηρεάζει την ικανότητά μας να σκεφτόμαστε καθαρά, καθώς και τη μνήμη μας. Έχετε παρατηρήσει ποτέ να μη μπορείτε να θυμηθείτε κοινά ονόματα αντικειμένων ή να μη μπορείτε να θυμηθείτε ορισμένα γεγονότα ή να μη θυμάστε αν ήταν όνειρα ή πραγματικότητα; Αυτό θα μπορούσε να επηρεαστεί από την υψηλή πρόσληψη οινοπνεύματος, που επηρεάζει την ισορροπία του εγκεφάλου. Ευτυχώς, τα συμπτώματα αυτά είναι αναστρέψιμα με την προϋπόθεση ότι θα σταματήσετε την κατανάλωση αλκοόλ ή θα περιορίσετε την πρόσληψή του σε ένα ή δύο ποτά την εβδομάδα.


3. Γρήγορο φαγητό

Μια πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ, έδειξε ότι το πρόχειρο φαγητό μπορεί να αλλάξει τις χημικές ουσίες στον εγκέφαλο, οδηγώντας σε συμπτώματα που σχετίζονται με την κατάθλιψη και το άγχος. Εκτός αυτού, τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε λίπος μπορεί επίσης να προκαλέσουν κάποια συμπτώματα που είναι παρόμοια με τα συμπτώματα στέρησης, όταν σταματάμε την κατανάλωσή τους. Αυτές οι τροφές επηρεάζουν την παραγωγή της ντοπαμίνης, μιας σημαντικής χημικής ουσίας που προάγει την ευτυχία και τη γενική αίσθηση της ευημερίας. Επιπλέον, η ντοπαμίνη υποστηρίζει επίσης τη γνωστική λειτουργία, την ικανότητα μάθησης, την εγρήγορση, την παροχή κινήτρων και τη μνήμη. Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό να αποφεύγουμε όλα τα τρόφιμα που περιέχουν υπερβολικό λίπος.


4. Τηγανητά

Σχεδόν όλα τα επεξεργασμένα τρόφιμα περιέχουν χημικές και χρωστικές ουσίες, πρόσθετα, τεχνητά αρώματα, συντηρητικά και άλλες ουσίες που μπορούν να επηρεάσουν τη συμπεριφορά και τη γνωστική μας λειτουργία, λόγω των χημικών τους που προκαλούν υπερκινητικότητα, τόσο σε παιδιά, όσο και σε ενήλικες. Τα τηγανητά ή επεξεργασμένα τρόφιμα, καταστρέφουν αργά τα νευρικά κύτταρα που βρίσκονται στον εγκέφαλο. Ωστόσο, ορισμένα έλαια είναι πιο επικίνδυνα από άλλα -το ηλιέλαιο θεωρείται από τα πιο τοξικά.


5. Επεξεργασμένα ή προμαγειρεμένα τρόφιμα

Όπως και τα τηγανητά, τα επεξεργασμένα ή προμαγειρεμένα φαγητά, επηρεάζουν επίσης το κεντρικό νευρικό μας σύστημα και επίσης αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης εκφυλιστικών διαταραχών του εγκεφάλου αργότερα στη ζωή μας (όπως η νόσος του Alzheimer).


6. Πολύ αλμυρά τρόφιμα

Όλοι γνωρίζουν ότι οι αλμυρές τροφές επηρεάζουν την αρτηριακή μας πίεση και είναι βλαβερές για την καρδιά μας. Ωστόσο, η έρευνα δείχνει, πως τα τρόφιμα που περιέχουν υψηλές ποσότητες αλατιού, μπορεί επίσης να επηρεάσουν τη γνωστική μας λειτουργία και την ικανότητά μας να σκεφτόμαστε. Μάλιστα, έχει αποδειχθεί πως η κατανάλωση αλμυρών τροφών και η νικοτίνη, έχουν τα ίδια αποτελέσματα ως ουσίες που προκαλούν ακραία συμπτώματα στέρησης και επιθυμία για αλμυρά τρόφιμα.



7. Σιτηρά, εκτός από σιτηρά 100% ολικής άλεσης

Όλα τα είδη των σιτηρών, έχουν επιπτώσεις στη λειτουργία του εγκεφάλου μας και στη γενικότερη υγεία μας, εκτός από τα 100% ολικής άλεσης σιτηρά, που είναι πολύ πλούσια σε φυτικές ίνες και είναι γνωστό πως βοηθούν στην πρόληψη της αρτηριακής γήρανσης. Εάν καταναλώνετε τακτικά δημητριακά, το σώμα σας κινδυνεύει να «γεράσει» πιο γρήγορα από όσο είναι το φυσιολογικό, ενώ επίσης υπάρχει πιθανότητα αν εμφανίσετε απώλεια μνήμης και ομίχλη του εγκεφάλου. Δοκιμάστε λοιπόν να αντικαταστήσετε τους συνηθισμένους υδατάνθρακες με σύνθετους υδατάνθρακες -το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να προτιμάτε το ψωμί ολικής άλεσης!


8. Επεξεργασμένες πρωτεΐνες

Οι πρωτεΐνες είναι τα δομικά στοιχεία των μυών και είναι πολύ σημαντικές για τη σωστή λειτουργία του σώματός μας. Το κρέας είναι η πλουσιότερη πηγή πρωτεϊνών υψηλής ποιότητας, αλλά θα πρέπει να αποφεύγουμε υπερβολικά επεξεργασμένες ζωικές πρωτεΐνες, όπως τα λουκάνικα, το σαλάμι και άλλα παρόμοια. Σε αντίθεση με τις φυσικές πρωτεΐνες που βοηθούν το νευρικό μας σύστημα, οι μεταποιημένες ζωικές πρωτεΐνες κάνουν ακριβώς το αντίθετο. Προτιμήστε τα ψάρια (ιδίως τον τόνο και το σολομό), τα γαλακτοκομικά, τα καρύδια και τους ξηρούς καρπούς, που αποτελούν φυσικές πηγές υψηλής ποιότητας πρωτεϊνών.


9. Αποφύγετε τα τρανς λιπαρά με κάθε τρόπο

Τα τρανς λιπαρά προκαλούν μια σειρά από προβλήματα, από θέματα που σχετίζονται με την καρδιά, μέχρι την αυξημένη χοληστερόλη και την παχυσαρκία. Επίσης, βλάπτουν τον εγκέφαλό μας, καθώς μας κάνουν πιο υποτονικούς, επηρεάζουν τα αντανακλαστικά μας και την ποιότητα ανταπόκρισης του εγκεφάλου μας -για να μην αναφέρουμε ότι αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου!
Tα τρανς λιπαρά οξέα έχουν όμως κι άλλες επιδράσεις στον εγκέφαλό μας: όταν καταναλώνονται για πάρα πολύ καιρό, μπορούν να οδηγήσουν σε ένα είδος συρρίκνωσης του εγκεφάλου που είναι κάπως παρόμοια με τη συρρίκνωση που προκαλείται από τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Η συρρίκνωση του εγκεφάλου οφείλεται στο γεγονός ότι τα τρανς λιπαρά βλάπτουν σιγά-σιγά τις αρτηρίες -μπορείτε να το αποφύγετε και να μειώσετε τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, περιορίζοντας απλά την πρόσληψη τρανς λιπαρών οξέων.


10. Τεχνητές γλυκαντικές ουσίες

Όταν οι άνθρωποι προσπαθούν να χάσουν βάρος, έχουν την τάση να πιστεύουν ότι αυτό θα γίνει σε μια νύχτα, απλά αντικαθιστώντας τη ζάχαρη με τεχνητές γλυκαντικές ουσίες. Είναι αλήθεια ότι οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες περιέχουν λιγότερες θερμίδες, αλλά μπορεί στην πραγματικότητα να κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό! Οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες, όταν χρησιμοποιούνται για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, μπορεί να προκαλέσουν εγκεφαλική βλάβη και να παρέμβουν στη γνωστική μας ικανότητα, ειδικά αν χρησιμοποιούμε μεγάλες ποσότητες γλυκαντικού.


11. Νικοτίνη

Παρά το γεγονός ότι η νικοτίνη δεν αποτελεί ουσιαστικά προϊόν διατροφής, εντούτοις προκαλεί σοβαρά προβλήματα στον εγκέφαλό μας, εμποδίζοντας τη ροή του αίματος σε αυτό το σημαντικό όργανο, αλλά και τη φυσιολογική ροή της γλυκόζης και του οξυγόνου. Η νικοτίνη δεν προκαλεί μόνο πρόωρη γήρανση, κακή αναπνοή και αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του πνεύμονα, αλλά επίσης επηρεάζει την παραγωγή και τη λειτουργία των νευροδιαβιβαστών συσφίγγοντας τα τριχοειδή αγγεία, τα μικροσκοπικά αιμοφόρα αγγεία που παίζουν σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του εγκεφάλου.


http://greece-salonika.blogspot.com/2013/07/11.html#ixzz2ZeFEfvJA

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου