Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

Πάρτυ φοροδιαφυγής & ανασφάλιστης εργασίας λαθρομεταναστών στον τουρισμό


Στο 85% η παραβατικότητα στη Ρόδο!!

Αποκαλυπτικά στοιχεία για το όργιο φοροδιαφυγής που εξελίσσεται σε όλη τη χώρα φέρνουν στο «φως» οι έλεγχοι του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος. Αυτές τις μέρες στο στόχαστρο βρίσκονται τουριστικοί προορισμοί χωρίς αυτό να σημαίνει ότι μόνον εκεί έχει στηθεί το ατέλειωτο πάρτι των φοροφυγάδων. 

Τα ευρήματα των ελέγχων κάθε μέρα που περνά είναι ακόμη πιο εντυπωσιακά επιβεβαιώνοντας ότι δεν έχει... ταίρι η κομπιναδόρικη νοοτροπία του έλληνα και αφήνοντας άφωνους τους ελεγκτές
οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με πολυτελείς βίλες σε «hot» κυκλαδίτικους προορισμούς οι οποίες όχι μόνο είναι δηλωμένες ως μικρές αγροικίες αλλά ηλεκτροδοτούνται και με… φτηνό ρεύμα. 


Κατά το χρονικό διάστημα από 15/06/2013 έως 15/07/2013, το ΣΔΟΕ διενήργησε 1.088 ελέγχους σε επιχειρήσεις εστίασης, εκμετάλλευσης παραλιών και θαλασσίων σπορ, νυχτερινά κέντρα, ενοικιαζόμενες κατοικίες, ξενοδοχεία με στόχο να εντοπίσει τη φοροδιαφυγή αλλά και αδήλωτους εργαζόμενους.


Από τους ελέγχους προέκυψε ότι 538 επιχειρήσεις ήταν παραβάτες και καταλογίσθηκαν 2.473 παραβάσεις. 

Πρωταθλήτριες στην παραβατικότητα  
η Ρόδος με 84,62%, 
η Ζάκυνθος με 80%, 
η Σαντορίνη με 77,14% και 
η Τήνος με 72,73%. 
Ακολουθούν: 
Πάρος (68,18%), 
Σύρος (57,89%), 
Αίγινα (37,14%), 
Αργολίδα (45,45%), 
Μεσσηνία (44,44%), 
Κορινθία (40%), 
Μύκονος (43,33%) και 
Χαλκιδική (37%). 


Επίσης, βάσει σχετικής Εισαγγελικής Παραγγελίας διεξάγονται έλεγχοι πολυτελών καταλυμάτων σχετικά με την ιδιοκτησία, τις δαπάνες ανέγερσης, την δήλωση της πραγματικής επιφάνειας σε τ. μ. , την ύπαρξη πισίνας, καθώς και του πραγματικού τιμήματος ενοικίασης σε Πάρο, Αντίπαρο, Μύκονο, Παξούς, κλπ. Από τους ελέγχους διαπιστώνεται ότι οι δαπάνες ανέγερσης είναι πολλαπλάσιες από τις δηλωθείσες. Επιπλέον η ρευματοληψία έχει γίνει ως… μικρές αγροτικές κατοικίες, και το τίμημα ενοικίασης είναι πολύ χαμηλότερο του πραγματικού ή δεν δηλώνεται ή δηλώνεται φιλοξενία.


Μέχρι τώρα έχουν ελεγχθεί περισσότερες από 50 πολυτελείς κατοικίες και έχει διαπιστωθεί ότι:

-Σε 7 περιπτώσεις στην Πάρο οι ενοικιαζόμενες κατοικίες δεν δηλώνονταν.

-Σε δυο περιπτώσεις μεσολαβούσε αλλοδαπός για την ενοικίαση χωρίς να εμφανίζεται φορολογικά η δραστηριότητά του.

-Σε άλλη περίπτωση εντοπίσθηκε ταξιδιωτικό γραφείο και καταλογίσθηκαν 17 παραβάσεις γιατί ενοικίαζε πολυτελείς βίλες μέσω του διαδικτύου χωρίς να δηλώνονται οι σχετικές ενοικιάσεις στην αρμόδια ΔΥΟ (σ.σ. είναι το αγαπημένο… σπορ των ιδιοκτητών συγκροτημάτων με βίλες όχι μόνο στις Κυκλάδες αλλά και στα Επτάνησα κυρίως δε στη Λευκάδα). 

Επίσης, το ΣΔΟΕ Π.Δ. Κρήτης κατέσχεσε ιδιωτική θαλαμηγό 27 μέτρων που ανήκε σε γιατρό διότι εκείνος δεν κατέβαλε τις δασμοφορολογικές υποχρεώσεις κατά την εισαγωγή. Επίσης καταλογίσθηκαν κατά τον φορολογικό έλεγχο του ιδίου και εταιριών τις οποίες εκπροσωπεί παραβάσεις ύψους 4.980.000 ευρώ.



Ο ΦΠΑ

Τέλος, στην ανακοίνωσή του το ΣΔΟΕ επισημαίνει πως έχει ήδη παραλάβει τιμοκαταλόγους επιχειρήσεων εστίασης σε όλη την χώρα από τις αρχές της τουριστικής περιόδου, προκειμένου να έχει συγκριτικό αρχείο μετά τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από 01/8/2013.


Ανασφάλιστος ένας στους τρεις εργαζόμενους σε τουριστικές επιχειρήσεις

Σε μάστιγα τείνει να εξελιχθεί η ανασφάλιστη εργασία στην Ελλάδα τη θερινή περίοδο, καθώς κατόπιν ελέγχων εντοπίστηκε ως ανασφάλιστος ο ένας στους τρεις εργαζόμενους σε τουριστικές επιχειρήσεις.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε, κλιμάκια ελεγκτών της Ε.ΥΠ.Ε.Α. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με τη συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας πραγματοποιούν επαναλαμβανόμενους ελέγχους σε όλα τα τουριστικά θέρετρα με στόχο τον εντοπισμό της ανασφάλιστης εργασίας στις εποχιακές επιχειρήσεις (ταβέρνες – μπαρ – μεζεδοπωλεία – νυκτερινά κέντρα – ξενοδοχεία – θαλάσσια σπορ – τουριστικά γραφεία) επιβάλλοντας μεγάλα πρόστιμα στους παραβάτες εργοδότες.

Συνολικά, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το μήνα Ιούνιο 2013 ελέγχθηκαν 1.345 (χίλιες τριακόσιες σαράντα πέντε επιχειρήσεις) και καταγράφηκαν 1.680 (χίλιοι εξακόσιοι ογδόντα) ανασφάλιστοι εργαζόμενοι στο σύνολο 4.818 (τεσσάρων χιλιάδων οκτακοσίων δέκα οκτώ).

Επιβλήθηκαν επιτόπου πρόστιμα ύψους €995.000,00 (εννιακοσίων ενενήντα πέντε χιλιάδων ευρώ) για τη μη τήρηση του βιβλίου Νεοπροσλαμβανόμενου Προσωπικού και οι συνταχθείσες Εκθέσεις Επιτοπίου Ελέγχου διαβιβάσθηκαν στα αρμόδια Υποκ/τα ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για την επιβολή εισφορών και συνακόλουθων προστίμων.

Την ίδια ώρα, όπως ανακοινώθηκε, το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος στο πλαίσιο των ελέγχων κατά την θερινή περίοδο των τουριστικών προορισμών πραγματοποίησε, από 15/06/2013 έως 15/07/2013, 1.088 ελέγχους σε επιχειρήσεις εστίασης, εκμετάλλευσης παραλιών και θαλασσίων σπορ, νυχτερινά κέντρα, ενοικιαζόμενες κατοικίες, ξενοδοχεία, καθώς επίσης και σε αδήλωτους εργαζόμενους. Από τους ελέγχους προέκυψε ότι 538 επιχειρήσεις ήσαν παραβάτες και καταλογίσθηκαν 2.473 παραβάσεις.

Τα ηνία της παραβατικότητας εξακολουθεί να κρατά η Ρόδος, όπου διαπιστώθηκαν παραβάσεις στο 84,62% των επιχειρήσεων που ελέγχθηκαν.

Ακολουθεί η Ζάκυνθος με 80,00%, η Σαντορίνη με 77,14%, η Τήνος με 72,73%, η Πάρος με 68,18%, η Σύρος με 57,89%, η Αίγινα με 37,14%, η Αργολίδα με 45,45%, η Μεσσηνία με 44,44%, η Κορινθία με 40,00%, η Μύκονος με 43,33% και η Χαλκιδική με 37,00%.

Βάσει σχετικής Εισαγγελικής Παραγγελίας διεξάγονται έλεγχοι πολυτελών καταλυμάτων σχετικά με την ιδιοκτησία, τις δαπάνες ανέγερσης, την δήλωση της πραγματικής επιφάνειας σε τ. μ. , την ύπαρξη δεξαμενών κολύμβησης, καθώς και του πραγματικού τιμήματος ενοικίασης. Διεξάγονται έλεγχοι σε Πάρο, Αντίπαρο, Μύκονο, Παξούς, κλπ. Διαπιστώνεται ότι οι δαπάνες ανέγερσης είναι πολλαπλάσιες από τις δηλωθείσες. Η ρευματοληψία έχει γίνει ως μικρές αγροτικές κατοικίες, και το τίμημα ενοικίασης είναι πολύ χαμηλότερο του πραγματικού ή δεν δηλώνεται ή δηλώνεται φιλοξενία.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου