Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013

Τι μπορείτε να καθαρίσετε με ξύδι


Πέρα από νοστιμιά στο μαγείρεμα, το ξύδι χρησιμεύει και ως εξαιρετικό καθαριστικό.

Ξέρετε, όμως, όλους τους πιθανούς τρόπους με τους οποίους μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να καθαρίσετε το σπίτι; Σας τους παρουσιάζουμε, έναν προς έναν.


Καθαρισμός καφετιέρας

Σε δύο κούπες νερό ρίξτε μία κούπα λευκό ξύδι. Αφήστε το υγρό να περάσει μέσα από τον μηχανισμό της καφετιέρας σας και επαναλάβετε τη διαδικασία δύο-τρεις φορές πριν φτιάξετε καφέ. Προσοχή όμως: Ελέγξτε πρώτα τις οδηγίες καθαρισμού της καφετιέρας σας. Μην δοκιμάσετε το ξύδι αν αυτές σαφώς ορίζουν να χρησιμοποιείτε κάποιο συγκεκριμένο καθαριστικό.


Απολύμανση σφουγγαριών

Μουλιάστε όλα τα σφουγγάρια που χρησιμοποιείτε στο σπίτι σε ένα λεκανάκι με ξύδι και αφήστε τα εκεί ένα ολόκληρο βράδυ. Στη συνέχεια στραγγίξτε τα και αφήστε να στεγνώσουν εντελώς πριν τα χρησιμοποιήσετε ξανά.


Αφαιρέστε μπογιές από τους τοίχους

Βρέξτε μία οδοντόβουρτσα με λίγο λευκό ξύδι και τρίψτε ελαφρά τους λεκέδες από τις μπογιές των παιδιών στους τοίχους. Θα εκπλαγείτε από το πόσο εύκολα θα καθαρίσουν.


Αφαίρεση αλάτων από τα βάζα

Ρίξτε λίγο λευκό ξύδι μέσα στο βάζο. Ανακαινίστε το βάζο για να πάει το ξύδι παντού και αφήστε το εκεί ένα ολόκληρο βράδυ. Την επόμενη μέρα αδειάστε το ξύδι και ξεπλύνετε όλο το βάζο με χλιαρό νερό.


Διώξτε τα μικρόβια από τους πάγκους της κουζίνας

Για να καθαρίζετε καλά τους πάγκους της κουζίνας μετά από κάθε χρήση μπορείτε να βρέχετε ένα πανάκι με λίγο λευκό ξύδι, το οποίο σκοτώνει τα μικρόβια.
Αφαίρεση τσίχλας

Ξύστε όσο κομμάτι τσίχλας μπορείτε από το ύφασμα στο οποίο έχει κολλήσει (π.χ. από το ρούχο ή το χαλί).Μετά, βάλτε σε ένα γυάλινο μπολ λίγο λευκό ξύδι και ζεστάνετέ το στον φούρνο μικροκυμάτων. Βουτήξτε την κεφαλή μιας οδοντόβουρτσας σε αυτό και τρίψτε καλά την τσίχλα που έχει απομείνει μέχρι να φύγει εντελώς.


Διώξτε σκουριά και άλατα από χρωμιωμένα είδη υγιεινής

Μουλιάστε λίγο ρολό χαρτί σε ξύδι. Τυλίξτε το γύρω από βρύσες, μπαταρίες μπάνιου και χερούλια για δέκα λεπτά. Αφαιρέστε το και αφήστε το να στεγνώσει. Η σκουριά και τα άλατα θα φύγουν αμέσως.


Μπλούζες με λεκέδες από ιδρώτα

Γυρίστε τη μπλούζα από την ανάποδη και μουλιάστε τις περιοχές που έχουν κιτρινίσει λόγω ιδρώτα και αποσμητικού σε λευκό ξύδι. Αφήστε το ρούχο εκεί για δεκαπέντε λεπτά και μετά τρίψτε τα σημεία απαλά με μία οδοντόβουρτσα. Πλύνετε τη μπλούζα σε κανονική πλύση στο πλυντήριο για να απομακρυνθούν τυχόν υπολείμματα πριν την ξαναφορέσετε.
Απομακρύνετε τον πάγο από το παρμπρίζ του αυτοκινήτου

Βρέξτε ένα ύφασμα ή ένα σφουγγάρι με λευκό ξύδι και σκουπίστε όλο το παρμπρίζ και τους υαλοκαθαριστήρες για να αποτρέψετε τον σχηματισμό πάγου για πολλές ώρες μετά.


Καθαρίστε τις δαχτυλιές από το κινητό

Αναμείξτε σε ένα μπουκαλάκι με σπρέι μισή κούπα λευκό ξύδι και μισή κούπα νερό και ανακινήστε καλά. Ψεκάστε το διάλυμα σε ύφασμα με μικρο-ίνες (πετσετέ) και σκουπίστε με αυτό την οθόνη αλλά και ολόκληρο το εξωτερικό περίβλημα του κινητού σας τηλεφώνου.
Διώξτε τα μυρμήγκια

Υγράνετε ένα ύφασμα ή ένα σφουγγάρι με λευκό ξύδι και σκουπίστε με αυτό περιμετρικά τις κάσες από πόρτες και παράθυρα που «βλέπουν» σε εξωτερικούς χώρους.


Καθαρίστε τα κρύσταλλα των γυαλιών σας

Ρίξτε μερικές σταγόνες ξύδι σε κάθε κρύσταλλο και σκουπίστε με το μαντηλάκι που υπάρχει στη θήκη των γυαλιών.


Αφαιρέστε παλιές ταπετσαρίες

Στο ειδικό σκαφάκι που χρησιμοποιείτε για μπογιάτισμα αναμείξτε ένα μέρος λευκό ξύδι και ένα μέρος νερό. Μουλιάστε το ρολό του μπογιατίσματος, «περάστε» το πάνω από την ταπετσαρία που θέλετε να αφαιρέσετε και αρχίστε να την «ξεφλουδίζετε».


Αφαιρέστε το κερί που έχει «τρέξει» στα κηροπήγια

Αφαιρέστε όσα κομμάτια κεριού μπορείτε με το χέρι (ή με ένα μαχαιράκι χωρίς δόντια). Στη συνέχεια, βρέξτε λίγο ρολό χαρτί με λευκό ξύδι και τρίψτε το κηροπήγιο μέχρι το κερί να αφαιρεθεί εντελώς.


«Φρεσκάρετε» τα τάπερ

Αν τα τάπερ σας μυρίζουν... φαγητίλα, μπορείτε απλά να καθαρίσετε το εσωτερικό τους με ένα πανάκι το οποίο θα έχετε βρέξει με ξύδι.


Σκοτώστε τα αγριόχορτα

Αν τα αγριόχορτα στους ραγισμένους, τσιμεντένιους διαδρόμους του σπιτιού σας, έχουν αρχίσει να πολλαπλασιάζονται, γεμίστε ένα μπουκάλι σπρέι με ξύδι και αρχίστε να ψεκάζετε (Προσοχή όμως: Μην ψεκάσετε με ξύδι τα λουλούδια που θέλετε να μεγαλώσουν, γιατί θα τα σκοτώσετε).


Αφαιρέστε τους λεκέδες από καψίματα στον πάτο του σίδερου


Εξυπακούεται ότι το σίδερο πρέπει να είναι κρύο. Βρέξτε ένα κομμάτι ύφασμα με λευκό ξύδι και αρχίστε να τρίβετε τον πάτο από το σίδερο μέχρι οι λεκέδες να αφαιρεθούν εντελώς.


Αποτρέψτε τον σχηματισμό μούχλας στις γωνίες του μπάνιου

Σε ένα μπουκάλι σπρέι ρίξτε ένα μέρος νερό και ένα μέρος λευκό ξύδι. Ψεκάζετε με το διάλυμα αυτό τις εσοχές στις γωνίες της ντουζιέρας ή της μπανιέρας κάθε φορά, μετά το μπάνιο.

Πηγή: iVillage
mama365.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου