Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

Ίνκα μούμιες: οι τελευταίες στιγμές με... κόκα & αλκοόλ


Τρία παιδιά Ίνκα θυσιάστηκαν 500 χρόνια πριν. 

Σύμφωνα με νέες έρευνες, στους τελευταίους μήνες τους υποχρέωναν να παίρνουν τακτικά ναρκωτικά και  να πίνουν αλκοόλ για να μην προβάλουν αντίσταση κατά την τελετουργία που τους κόστισε τη ζωή.

Οι αρχαιολόγοι ανέλυσαν δείγματα μαλλιών από τις κατεψυγμένες μούμιες των τριών παιδιών, που ανακαλύφθηκαν το 1999, ενταφιασμένα μέσα σε...
ένα ιερό κοντά στην κορυφή (ύψους 6.739 μ.) του ηφαιστείου Llullaillaco της Αργεντινής. Τα δείγματα αποκάλυψαν ότι και τα τρία παιδιά κατανάλωναν σταθερά φύλλα κόκας και οινοπνευματώδη ποτά αλλά το μεγαλύτερο παιδί, η φημισμένη «Κόρη», κατανάλωνε σημαντικά περισσότερο από τις ουσίες αυτές. Η κόκα ήταν μια άκρως ελεγχόμενη ουσία όταν η αυτοκρατορία των Ίνκας ήταν στο απόγειό της, τότε που τα παιδιά θυσιάστηκαν.

Σε συνδυασμό με άλλα αρχαιολογικά και ραδιολογικά δεδομένα, τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η Κόρη έτυχε πολύ διαφορετικής μεταχείρισης από ό,τι τα άλλα δυο παιδιά, το Αγόρι Llullaillaco και το κορίτσι Lightning [Κεραυνός] (που ονομάστηκε έτσι από τους ερευνητές, επειδή η μούμια φαίνεται να έχει χτυπηθεί από κεραυνό). Αφού επελέγη για τη θανάσιμη ιεροτελεστία, η Κόρη πιθανότατα υπέστη ένα είδος αλλαγής της κοινωνικής της θέσης, και αναδείχθηκε σε μια σημαντική μορφή για την αυτοκρατορία. Τα άλλα δύο παιδιά μπορεί να χρησίμευσαν ως συνοδοί της. «Η Κόρη» έπαψε να είναι αυτό που ήταν πριν, έγινε κάποιος άλλος», λέει ο επικεφαλής της έρευνας Andrew Wilson, αρχαιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Bradford, στο Ηνωμένο Βασίλειο. «Η θυσία της θεωρήθηκε τιμή».

Σε μελέτη του 2007, ο Wilson και οι συνεργάτες του ανέλυσαν τα μαλλιά από τις μούμιες των παιδιών ερευνώντας το πώς η διατροφή τους άλλαζε με την πάροδο του χρόνου. Διαπίστωσαν ότι τα παιδιά προέρχονταν από αγροτικές οικογένειες, καθώς η διατροφή τους συνίστατο κυρίως σε κοινά λαχανικά, ιδιαίτερα πατάτες. Όμως, τη χρονιά που θα τους οδηγήσει στο θάνατό τους τρέφονταν με φαγητά της «ελίτ», μεταξύ άλλων αραβόσιτο και αποξηραμένο κρέας λάμα, και φάνηκε να έχουν υποστεί δίαιτα πάχυνσης στο πλαίσιο της προετοιμασίας τους για τη θυσία.

Επιπλέον, ο Wilson παρατήρησε ότι η 13χρονη Κόρη κατανάλωνε περισσότερα φαγητά της «ελίτ» από ό,τι το αγόρι Llullaillaco και το κορίτσι Lightning, που ήταν και τα δύο 4 έως 5 ετών.

Οι επιστήμονες έφτιαξαν ένα χρονοδιάγραμμα της κατανάλωσης κόκας και αλκοόλ από τα παιδιά. Εξαιτίας του μήκους των μαλλιών του καθενός, το χρονοδιάγραμμα των μικρότερων παιδιών έφτασε μόνο στους εννέα μήνες πριν το θάνατό τους, ενώ της Κόρης αναπτύχθηκε περίπου στους 21 μήνες πριν το θάνατο.

Η ομάδα διαπίστωσε ότι τα μικρότερα παιδιά κατανάλωναν κόκα και αλκοόλ με σταθερό ρυθμό, αλλά η Κόρη κατανάλωνε αισθητά περισσότερη κόκα στο τελευταίο έτος της, με τη μέγιστη κατανάλωση να σημειώνεται περίπου έξι μήνες πριν από το θάνατό της. Όσο για την κατανάλωση του αλκοόλ, αυτή κορυφώθηκε στις τελευταίες εβδομάδες της ζωής της.

Η αύξηση της κατανάλωσης ναρκωτικών και αλκοόλ πιθανότατα βοήθησαν την Κόρη να εξοικειωθεί με την ιδέα του επικείμενου θανάτου της, πιστεύει ο Wilson, ο οποίος προσθέτει ότι ένα αρκετά μεγάλο κομμάτι κόκας ανακαλύφθηκε ανάμεσα στα δόντια της, γεγονός που υποδηλώνει ότι ήταν ναρκωμένη όταν πέθανε.

archaiologia.gr


1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τελικά στην ήπειρο αυτήν ένας πολιτισμένος λαός δεν αναπτύχθηκε. Μόνο παρανοϊκοί εγκληματίες όπως φαίνεται.

Δημοσίευση σχολίου