Τρίτη 23 Ιουλίου 2013

Γιατί να γυμναστώ, αφού μπορώ να πιω κρασί;


Κόκκινο κρασί κατά γυμναστικής

Τα οφέλη που έχει ένα ποτήρι κόκκινο κρασί στην καρδιά είναι γνωστά σε όλους. Αυτό που δεν γνώριζε κανείς μέχρι σήμερα είναι ότι ένα ποτήρι κόκκινο κρασί την ημέρα ακυρώνει τα οφέλη της γυμναστικής! Το ίδιο ισχύει και για τα...
σταφύλια και τα συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν τη δραστική ουσία του κόκκινου κρασιού, τη ρεσβερατρόλη.

«Εξεπλάγην όταν ανακαλύψαμε ότι η ρεσβερατρόλη καταστρέφει τα οφέλη της άσκησης, ειδικά σε μεσήλικους άντρες. Πόσω μάλλον όταν οι προηγούμενες έρευνες που είχαμε κάνει σε ζώα έδειξαν ότι η ουσία αυξάνει τα οφέλη της», εξηγεί η Ιλβγα Χέλστεν, υπεύθυνη της μελέτης από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης.

Στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Journal of Physiology» συμμετείχαν 27 υγιείς άντρες περίπου 65 ετών, που έκαναν συστηματικά γυμναστική. Οι επιστήμονες τους υπέβαλαν σε προπόνηση υψηλής έντασης. Οταν ολοκλήρωναν το πρόγραμμά τους έδιναν στους μισούς 250 mg ρεσβερατρόλης και στους άλλους μισούς απλή ζάχαρη. Κανείς τους δεν γνώριζε εάν έπαιρνε ζάχαρη ή ρεσβερατρόλη.

Αυτό που παρατήρησαν οι ειδικοί ήταν ότι όσοι έπαιρναν ρεσβερατρόλη μετά τη γυμναστική δεν μείωναν ούτε την πίεση ούτε τα επίπεδα της χοληστερίνης ούτε τα τριγλυκερίδια. Η ουσία δηλαδή που περιέχουν τα κόκκινα σταφύλια, το κρασί και συμπληρώματα διατροφής εξαφάνιζε τα οφέλη της άσκησης. Επιπλέον, η ανακάλυψη ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στη μελέτη των αντιοξειδωτικών ουσιών, που μέχρι σήμερα θεωρούνταν ότι ωφελούν σε πάσα νόσο, καθώς η «δουλειά» τους είναι να διορθώνουν το DNA που πρόκειται να υποστεί μετάλλαξη και κινδυνεύει να προκαλέσει οποιαδήποτε χρόνια νόσο.

Πηγή: Τα Νέα

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου