Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

Σε ποια προϊόντα και υπηρεσίες μειώνεται ο ΦΠΑ σε 13%


Η αγορά έχει μπροστά της ένα μεγάλο στοίχημα, που, εάν το κερδίσει, θα ανοίξει τον δρόμο για νέες μειώσεις φόρων.

Από 1η Αυγούστου, πιλοτικά έως τις 31 Δεκεμβρίου, θα ισχύσει η μείωση του ΦΠΑ από 23% σε 13 % στην εστίαση, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Η απόφαση χαιρετίστηκε από τους φορείς της εστίασης και του τουρισμού και πλέον όλοι περιμένουν οι μειώσεις...
να περάσουν στην κατανάλωση, τα σχετικά προϊόντα και υπηρεσίες να πωλούνται φθηνότερα και η φοροδιαφυγή να μειωθεί, ώστε για να κερδηθεί το στοίχημα της πρώτης σημαντικής μείωσης φόρου εν καιρώ μνημονίου. Άλλωστε, μόνο υπό τις παραπάνω προϋποθέσεις η μείωση θα μονιμοποιηθεί, δίνοντας έτσι σοβαρά επιχειρήματα στην κυβέρνηση να επιδιώξει στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και επιπλέον μειώσεις σε άλλους φορολογικούς συντελεστές.


Σύμφωνα με το Έθνος, τα προϊόντα που πρέπει να διατίθενται με ΦΠΑ 13% είναι:

-Τρόφιμα έτοιμα για φαγητό σε εστιατόρια, ταβέρνες, σούπερ μάρκετ κ.λπ.

-Χυμοί φρούτων και λαχανικών, ροφήματα όπως καφές, τσάι, σοκολάτα, αναψυκτικά, αεριούχα νερά φυσικά ή, τεχνητά ανεξάρτητα από τον τρόπο πώλησης τους, δηλαδή χονδρική ή λιανική και ανεξάρτητα από τα σημεία πώλησης, δηλαδή σούπερ μάρκετ, περίπτερα, εστιατόρια, ταχυφαγεία.

-Υπηρεσίες εστίασης σε καφενεία, καφετέριες, ζαχαροπλαστεία, εστιατόρια, ψητοπωλεία, οινομαγειρεία, αναψυκτήρια, σνακ μπαρ, γαλακτοπωλεία και καταστήματα διάθεσης catering.

-Φαγητά σε πακέτο, αλλά και φαγητά που διατίθενται από καντίνες, κυλικεία σε γήπεδα, μπαρ κινηματογράφων και θεάτρων, πιτσαρίες, κινέζικα, γεύματα διαίτης ή υγιεινής διατροφής, σούπερ μάρκετ που παραδίδουν έτοιμα μαγειρεμένα φαγητά και οι επιχειρήσεις πώλησης σάντουιτς, τυροπιτών, σαλατών και λοιπόν παρόμοιων πρόχειρων γευμάτων ή σνακ.

-Κατανάλωση γλυκών σε ζαχαροπλαστεία. Τα γλυκά που πωλούνται για κατανάλωση εκτός καταστήματος επιβαρύνονται ούτως ή άλλως με συντελεστή 13%.

-Υπηρεσίες εστίασης σε ξενοδοχεία και πακέτα διαμονής και διατροφής (διαμονή με πρωινό, διαμονή με πρωινό και γεύμα, all inclusive.






0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου