Εννέα φορές, μέσα σε 2 χρόνια, αναβλήθηκε η δίκη υπαλλήλου, αλλά ακόμη πληρώνεται!!!
Εννέα φορές έχει αναβληθεί μέσα σε διάστημα δύο ετών η εκδίκαση της υπόθεσης υπαλλήλου του δήμου Αθηναίων που συνελήφθη επ’ αυτοφώρω να χρηματίζεται και...
τέθηκε άμεσα σε αργία, όπως και δύο ακόμη κατηγορούμενοι για την ίδια υπόθεση, με απόφαση του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη.
Λαμβάνουν ωστόσο το 25% του μισθού τους, όπως ορίζει ο νόμος, έως ότου τελεσιδικήσει η υπόθεση. Αξιοσημείωτο είναι ότι τουλάχιστον πέντε ακόμα επίορκοι δημοτικοί υπάλληλοι έχουν παραπεμφθεί στη δικαιοσύνη τα τελευταία δύο χρόνια, αλλά καμία υπόθεση δεν έχει εκδικαστεί.
ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΑΛΥΣΙΔΑ ΑΝΑΒΟΛΩΝ ΓΙΑ ΥΠΑΛΛΗΛΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Το προκλητικό καθεστώς ατιμωρησίας στο Δημόσιο, πίσω από το οποίο καλύπτονται ακόμη και στη σημερινή συγκυρία χιλιάδες επίορκοι υπάλληλοι, ζει και βασιλεύει.
«Σε μία περίοδο κρίσιμη για τη χώρα και την αξιοπιστία των θεσμών και την ώρα που ο δημόσιος τομέας βάλλεται από παντού για έλλειψη αξιοκρατίας και αδιαφάνεια, ερωτήματα προκαλεί η ένατη μέσα σε δύο χρόνια αναβολή που δίδεται από τα δικαστήρια σε εκδίκαση υπόθεσης υπαλλήλου του Δήμου Αθηναίων που συνελήφθη επ' αυτοφώρω να χρηματίζεται», αναφέρει ανακοίνωση της δημοτικής αρχής.
Η υπόθεση αφορά, σύμφωνα με πληροφορίες, υψηλόβαθμο υπάλληλο του δήμου που συνελήφθη το 2011 να λαμβάνει μίζα 10.000 ευρώ από προμηθευτή για να τον αποπληρώσει νωρίτερα. Δυστυχώς γι' αυτόν τα χαρτονομίσματα ήταν προσημειωμένα και αμέσως τέθηκε σε αργία. Η υπόθεσή του πρωτοεισήχθη στις 22/7/2011 και από τότε μετρά εννέα αναβολές, οι πέντε εκ των οποίων για κώλυμα συνηγόρου υπεράσπισης. «Η συγκεκριμένη υπόθεση δεν θέτει μόνο ζητήματα λειτουργίας της ποινικής δικαιοσύνης, αλλά αναδεικνύει το μεγάλο ζήτημα της ατιμωρησίας στο Δημόσιο», αναφέρει η δημοτική αρχή, που θεωρεί πως η συγκεκριμένη υπόθεση υπερβαίνει τα εσκαμμένα.
Αναφερόμενος στο θέμα, ο Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής χαρακτήρισε «μεγάλο πρόβλημα για την απονομή της δικαιοσύνης τις αναβολές που δίνουν συχνά τα δικαστήρια χωρίς σημαντικό λόγο». Οπως δήλωσε στο «Εθνος» ο κ. Ρακιντζής «έτσι συσσωρεύθηκαν πάνω από 500.000 υποθέσεις, αν και υπάρχει διάταξη που δεν επιτρέπει δεύτερη αναβολή, αλλά δεν εφαρμόζεται κυρίως με την αιτιολογία της παρελεύσεως ωραρίου». «Εάν εφαρμοστεί αυστηρά ο νόμος, τότε σε σύντομο χρονικά διάστημα θα αυξηθεί η ροή εκδίκασης των υποθέσεων. Αυτή η αναβολή εκδικάσεων υποθέσεων δημιουργεί αίσθημα ατιμωρησίας και ασυδοσίας, καθώς με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται η παραγραφή των αδικημάτων», προσθέτει ο Γενικός Επιθεωρητής.
Ο Δήμος Αθηναίων έχει παραπέμψει από τις αρχές του 2011 στη Δικαιοσύνη περισσότερες από 10 περιπτώσεις φερομένων ως επίορκων υπαλλήλων. Ανάμεσά τους συγκαταλέγονται κυρίως υποθέσεις «γρηγορόσημων», χωρίς ωστόσο να λείπουν και οι ευφάνταστες απάτες. Μια περίπτωση, για παράδειγμα, αφορά υπάλληλο του δήμου που υποδυόταν σε ιδιώτες τη γραμματέα του Γ. Καμίνη, προκειμένου να αποσπάσει χορηγίες για αγώνες κ.λπ., χωρίς να έχει καμία τέτοια εντολή. Και αυτή συνελήφθη με προσημειωμένα χαρτονομίσματα.
Αλλες υποθέσεις αφορούν υπαλλήλους που φέρονταν να ζητούσαν γρηγορόσημο 500 ευρώ από δημότες, προκειμένου να τους επιστραφεί η εγγύηση 3.000 - 5.000 ευρώ που είχαν καταβάλει στο ταμείο του Δήμου, . Από τη «μαύρη λίστα» των επιόρκων δεν λείπουν και αυτοί που ζητούσαν μίζα από μετανάστες, για να προωθήσουν γρηγορότερα τον φάκελο με τα νομιμοποιητικά έγγραφά τους.
ΠΟΙΝΕΣ-ΧΑΔΙ
Η «κουρτίνα» των πειθαρχικών
Πληγή που συνέβαλε ουσιαστικά στην αναπαραγωγή του καθεστώτος ατιμωρησίας στο Δημόσιο ήταν και η λειτουργία των πειθαρχικών συμβουλίων τα οποία είτε καθυστερούσαν να συνεδριάσουν είτε λειτουργούσαν ως «πλυντήριο». Μεταξύ των εκατοντάδων υποθέσεων που τα πειθαρχικά συμβούλια έριξαν στα μαλακά ή και απάλλαξαν τους ελεγχόμενους είναι και η περίπτωση υπαλλήλου στον εξωτερικό έλεγχο του Τμήματος Οικοδομών σε Περιφερειακό Υποκατάστημα του ΙΚΑ-ΤΕΑΜ, ο οποίος πραγματοποίησε έλεγχο σε οικοδομή που ανήκε σε προϊσταμένη του Τμήματος Εσόδων και Οικοδομών στην υπηρεσία του.
Οπως αναφέρουν τα στοιχεία της έρευνας που κοινοποιήθηκαν στις υπηρεσίες του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, ο υπάλληλος «προέβη σε πράξεις απάτης κατ' εξακολούθηση», προκειμένου να «μειώσει» το ποσό των εισφορών που έπρεπε να καταβάλει στο ΙΚΑ η συνάδελφός του. Τελικά, η υπόθεση αποκαλύφθηκε και έφτασε στο πειθαρχικό συμβούλιο του οργανισμού, που τον απάλλαξε από όλες τις κατηγορίες.
Απασχολούσε συνταξιούχο
Αντίστοιχα υπάλληλος του ΕΟΤ συνελήφθη να απασχολεί στην υπηρεσία συνταξιούχο πρώην προϊστάμενο στον οργανισμό, στον οποίο κατέβαλλε κανονικά τον μισθό και τις πρόσθετες αποδοχές. Ο συνταξιούχος βρισκόταν στην κατάσταση μισθοδοσίας χωρίς να υπάρχει έγκριση για την απασχόλησή του από τον οργανισμό, με αποτέλεσμα να δημιουργήσει «τρύπα» στα οικονομικά της υπηρεσίας δεκάδων χιλιάδων ευρώ.
Η υπόθεση έφτασε στο πειθαρχικό του οργανισμού εντός του 2012 και ο υπάλληλος παραπέμφθηκε με την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος, σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα και το πειθαρχικό αδίκημα της αμέλειας κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του. Το πειθαρχικό συμβούλιο του επέβαλε την ποινή της περικοπής των αποδοχών για 2 μήνες.
Γ. Φώσκολος - Ν. Β. Τσίτσας
Οικογενειακή «επιχείρηση» με... φακελάκια
Φάμπρικα για την αδειοδότηση καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, έναντι αμοιβής, είχαν στήσει η προϊσταμένη της αρμόδιας υγειονομικής υπηρεσίας της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής και ο σύζυγός της, προϊστάμενος του τεχνικού τμήματος του Δήμου Αριστοτέλη.
Μέσω ενός ιδιώτη, που μεσολαβούσε για λογαριασμό τους, το ανδρόγυνο ζητούσε φακελάκια από επιχειρηματίες, προκειμένου να υπάρξει θετική γνωμοδότηση για την έγκριση αδειών λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Ο 50χρονος δημοτικός υπάλληλος, η 46χρονη σύζυγός του και ο 65χρονος μεσάζων συνελήφθησαν από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων Βορείου Ελλάδος, ύστερα από καταγγελία ιδιοκτήτη πιτσαρίας και Ιντερνετ καφέ, ο οποίος κλήθηκε να πληρώσει 800 ευρώ αν ήθελε να ξεπεράσει υποτιθέμενη «δυσκολία» που προέκυψε κατά την αυτοψία του καταστήματός του.
Ο επιχειρηματίας βρισκόταν σε διαδικασία συγκέντρωσης των δικαιολογητικών για την έκδοση της άδειας λειτουργίας, όταν πληροφορήθηκε αιφνιδιαστικά πως η έκθεση αυτοψίας της αρμόδιας υγειονομικής υπηρεσίας της Περιφερειακής Ενότητας θα ήταν αρνητική.
Γνωρίζοντας πως ο ίδιος είχε όλες τις απαιτούμενες προϋποθέσεις, απευθύνθηκε μέσω γνωριμιών στον 65χρονο ιδιώτη, ο οποίος παρουσιαζόταν ως «μεσάζοντας σε τακτοποιήσεις» αδειών καταστημάτων. Σε τηλεφωνική επικοινωνία μαζί του, ο 65χρονος ζήτησε 800 ευρώ για να μεσολαβήσει ώστε να ξεπεραστεί η «δυσκολία». Ο επιχειρηματίας δέχτηκε και στήθηκε η παγίδα.
Στο ραντεβού που κλείστηκε για τη συναλλαγή, εκτός από τους δυο τους πήγαν και οι «αδιάφθοροι» της ΕΛ.ΑΣ., οι οποίοι συνέλαβαν τον 65χρονο με τα προσημειωμένα χρήματα.
Από την εξέλιξη της έρευνας προέκυψε ότι ο μεσάζων θα κρατούσε τα 100 ευρώ για τον εαυτό του, ενώ τα υπόλοιπα θα τα έδινε στον 50χρονο δημοτικό υπάλληλο και στη 46χρονη σύζυγό του, η οποία είναι αρμόδια για τη σύνταξη των γνωμοδοτήσεων.
Οι αστυνομικοί συνέλαβαν το ανδρόγυνο και βρήκαν στο γραφείο της 46χρονης υπαλλήλου τον φάκελο με τα δικαιολογητικά του καταστήματος του καταγγέλλοντος ιδιώτη.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου