Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

Μείωση κατώτατων μισθών στον ιδιωτικό τομέα!;!;!


Σε λίγο θα πληρώνεις για να δουλεύεις...

Tην επιβολή στους κοινωνικούς εταίρους της μείωσης των κατώτατων αμοιβών στον ιδιωτικό τομέα (σήμερα περίπου 750 ευρώ μεικτά ή 570 ευρώ καθαρά) ζήτησε από τον υπουργό εργασίας Γ. Κουτρουμάνη η τρόικα στην σημερινή συνάντηση τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι δανειστές απαίτησαν από τον υπουργό να...
ξεκινήσει συνομιλίες με τους κοινωνικούς εταίρους προκειμένου αυτοί να πειστούν να προχωρήσουν σε ένα τέτοιο μέτρο. Σε διαφορετική περίπτωση να ρυθμίσει νομοθετικά το ζήτημα.

Πρακτικά το αίτημα μεταφράζεται σε κατάργηση του νόμου που προβλέπει ελεύθερη συλλογική διαπραγμάτευση μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών και ουσιαστικά οδηγεί στην κατάργηση της ισχύουσας Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Από την πλευρά του υπουργείου υπήρξε αντίδραση. Ο Γ. Κουτρουμάνης φέρεται να αντέτεινε ότι κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε σημαντική μείωση των εισφορών που εισπράττουν τα ταμεία αλλά και πτώση της αγοραστικής ζήτησης. Ανέφερε δε ότι θα ενημερώσει σχετικά το υπουργικό συμβούλιο και τον πρωθυπουργό.


Διαφωνία Παπανδρέου

Στην Ελλάδα έχουμε Εθνικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και θεσμούς που προστατεύουν τους εργαζόμενους, δεν είμαστε «Ινδία» και ούτε πρόκειται να γίνουμε, φέρεται να υποστήριξε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ από την Κεντρική Μακεδονία, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.
Οι βουλευτές σύμφωνα με πληροφορίες, πέραν μιας γενικής πολιτικής συζήτησης που είχαν με τον κ. Παπανδρέου του μετέφεραν τα προβλήματα των περιφερειών τους καθώς και τις απόψεις των πολιτών που εστιάζονται στην αναγκαιότητα ύπαρξης πνεύματος κοινωνικής δικαιοσύνης στα λαμβανόμενα από την κυβέρνηση μέτρα, στην επιτάχυνση των αυτονόητων μεταρρυθμίσεων, καθώς και στην τιμωρία όσων ευθύνονται που έφθασε η χώρα στην σημερινή κατάσταση.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες το θέμα της «εργασιακής εφεδρείας» δεν συζητήθηκε στην συνάντηση αυτή.

Οι βουλευτές μετέφεραν επίσης στον πρωθυπουργό ως «κλίμα» συζητήσεων μεταξύ των πολιτών και το ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες, χωρίς οι ίδιοι να θέσουν τέτοιο ζήτημα.

Ο κ. Παπανδρέου σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ανέφερε ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν το 2013, ενώ, απαντώντας σε ερώτηση «αν θα αντέξουμε», κατέστησε σαφές ότι «η πορεία είναι αυτή».


euro2day.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου