Κυριακή 7 Ιουλίου 2013

2013 ~ Ήρθαν οι Κομμουνισταί και μας πήραν τα σπίτια


Μόνιμος φόρος σε όλα τα ακίνητα

Φόρο-«νοίκι» για την περιουσία τους θα πληρώνουν από το 2014 και εφ’ όρου ζωής 5.569.000 ιδιοκτήτες κατοικιών, γραφείων και καταστημάτων βάσει μιας νέας διευρυμένης φορολογικής κλίμακας με 33 ξεχωριστούς συντελεστές, οι οποίοι διαφοροποιούνται ανάλογα με την...
τιμή ζώνης της περιοχής όπου βρίσκεται η κατοικία, το γραφείο ή το κατάστημα. Πρόκειται για ένα διευρυμένο χαράτσι και μαζί με τη φορολογία των αγροτεμαχίων ο εισπρακτικός στόχος διαμορφώνεται στα 2,7 δισ. ευρώ.

Στη διαμόρφωση της κλίμακας που παρουσιάζει κατ’ αποκλειστικότητα «Το Βήμα της Κυριακής» έχουν συνυπολογιστεί τόσο το «χαράτσι» μέσω της ΔΕΗ όσο και ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας που ισχύει τα τελευταία χρόνια με αφορολόγητο ατομικής περιουσίας 200.000 ευρώ, αλλά ακόμη εκκρεμεί η αποστολή των εκκαθαριστικών 2011, 2012 και 2013 για να εισπραχθεί. Η νέα κλίμακα θυμίζει σε πολλά σημεία τους συντελεστές που εφαρμόζονται σήμερα για το χαράτσι.

Από τη σύγκριση της κλίμακας που ισχύσει σήμερα για το χαράτσι των ακινήτων με τη νέα κλίμακα για τον ενιαίο φόρο 2014 που παρουσιάζεται παραπλεύρως προκύπτει ότι ο φόρος θα είναι μειωμένος ως 21% σε σύγκριση με τα ισχύοντα για όσους έχουν ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές με χαμηλή τιμή ζώνης. Τη μεγαλύτερη μείωση (21%) θα έχουν οι ιδιοκτήτες με ακίνητα σε τιμή ζώνης ως 750 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο (αφορά κυρίως την περιφέρεια), ενώ μικρότερες θα έχουν όσοι έχουν ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης από 750 ευρώ ως 2.000 ευρώ.

Ωστόσο ερωτηματικό παραμένει τι θα συμβεί αν αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες σε περιοχές όπου ως σήμερα οι τιμές ζώνης θεωρούνται χαμηλές και υπολείπονται των πραγματικών. Όταν συμβεί αυτό, αν δεν υπάρξει αναπροσαρμογή των φορολογικών συντελεστών ή των κλιμακίων, τότε οι ελαφρύνσεις μπορεί να μετατραπούν σε επιβαρύνσεις. Πάντως σε καμία περίπτωση δεν προκύπτουν μειώσεις της τάξεως του 50% ή 60%, όπως αρχικώς είχε διατυπωθεί από στελέχη του υπουργείου Οικονομικών.

Ιδιοκτήτες ακινήτων που βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης άνω των 2.000 ευρώ θα δουν σε αρκετές περιπτώσεις αύξηση της φορολογίας σε σύγκριση με τα ισχύοντα. Από το 2014 όμως ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) που αφορούσε σε ακίνητη περιουσία άνω των 200.000 ευρώ θα καταργηθεί. Άρα η επιβάρυνση που προκύπτει εάν συνυπολογιστεί και ο ΦΑΠ 2013 στο παράδειγμα που παρουσιάζεται παραπλεύρως για κατοικία 100 τ.μ. με τιμή ζώνης άνω των 2.000 ευρώ θα είναι χαμηλότερη σε σύγκριση με το αποτέλεσμα που προκύπτει συγκρίνοντας την κλίμακα για το χαράτσι του 2013 με αυτήν του 2014.

Τα αγροτεμάχια: Φόρος θα μπει και στα αγροτεμάχια από 1 έως 3 ευρώ ανά στρέμμα για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες, ενώ για τους υπόλοιπους το ποσό επιβάρυνσης θα είναι διπλάσιο. Όσοι διαθέτουν εκτός σχεδίου ακίνητα σε ακριβές περιοχές θα κληθούν να πληρώσουν πολύ μεγαλύτερη φορολογία σε σύγκριση με αυτήν των αγροτών.

Ακίνητα επιχειρήσεων: Τα ακίνητα νομικών προσώπων θα φορολογούνται με συντελεστή 0,2% (ιδιοχρησιμοποιούμενα) και 0,4% (ακίνητα που αποφέρουν εισόδημα).

Το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στη φορολογία ακινήτων θα έρθει για ψήφιση στη Βουλή τον Σεπτέμβριο.

Παράδειγμα
Νεόδμητο ακίνητο 100 τ.μ. με τιμή ζώνης 1.100 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

«Χαράτσι» 2013: 100 τ.μ. επί 5 ευρώ φόρος ανά τ.μ. επί 1,25 συντελεστής παλαιότητας= 625 ευρώ μείον 15% (ισχύει για το 2013)=531 ευρώ.

Ενιαίος φόρος 2014: 100 τ.μ. επί 4,1 ευρώ φόρος ανά τ.μ. επί 1,25 συντελεστής παλαιότητας= 513 ευρώ.

Διαφορά φόρου 2013-2014: Μείον 17 ευρώ ή ποσοστό -4%.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΤΟΝ ΠΙΝΑΚΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ


Πηγή: Real.gr



Αναζητούν τρόπους για να επιταχύνουν τους πλειστηριασμούς

Τρόπους για να επιταχύνει τη διαδικασία είσπραξης οφειλών μέσω των πλειστηριασμών ακινήτων τα οποία έχουν κατασχεθεί από οφειλέτες που χρωστούν στο δημόσιο αναζητά το υπουργείο Οικονομικών. Αντιμέτωπο με την υστέρηση των φορολογικών εσόδων αλλά και το γεγονός ότι πλέον η αναγκαστική είσπραξη είναι και η μοναδική μέθοδος είσπραξης για τις οφειλές πολλών φορολογούμενων, το υπουργείο Οικονομικών έχει βάλει στο μικροσκόπιο όλο το θεσμικό πλαίσιο των πλειστηριασμών ακινήτων και τις δυσκαμψίες που αυτό παρουσιάζει.

Ας παρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία, το υπουργείο Οικονομικών μπορεί  να προχωρήσει σε λήψη μέτρων αναγκαστικής είσπραξης εναντίον οφειλετών για χρέος που ξεπερνά τα 300 ευρώ. Ο μοναδικός περιορισμός στις κατασχέσεις αφορά σε μισθούς και συντάξεις. Συγκεκριμένα είναι ακατάσχετο το ποσό των 1.000 ευρώ που προέρχεται από μισθό ή σύνταξη ενώ πάνω από αυτό το ποσό το δημόσιο έχει τη δυνατότητα να κατάσχει το 30% μηνιαίως.

Όσον αφορά τα ακίνητα δεν υπάρχει κανένας περιορισμός αναφορικά με τις κατασχέσεις. Ο προϊστάμενος της εφορίας μπορεί με συνοπτικές διαδικασίες, δηλαδή την έκδοση ενός κατασχετηρίου, να κατασχέσει οποιοδήποτε ακίνητο ενός οφειλέτη, ακόμη και την πρώτη και μοναδική κατοικία του. Υπάρχει, ωστόσο, ένα εθιμικό δίκαιο στις εφορίες και συνήθως οι έφοροι δεν προχωρούν σε κατάσχεση της πρώτης κατοικίας όσων χρωστούν στο δημόσιο, αν και πρόσφατα έχουν υπάρξει περιστατικά όπου εκδόθηκαν σχετικά κατασχετήρια μετά από πιέσεις της ηγεσίας του ΥΠΟΙΚ για να αυξηθούν οι εισπράξεις.

Αυτό που έχει τραβήξει το ενδιαφέρον των ιθυνόντων στο ΥΠΟΙΚ είναι ότι και στις περιπτώσεις που διενεργούνται πλειστηριασμοί ακινήτων, αυτοί συνήθως καταλήγουν άγονοι λόγω πλήρους ανυπαρξίας ενδιαφερόμενων αγοραστών. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στις περιπτώσεις που ακίνητα εκπλειστηριάζονται για απαιτήσεις ιδιωτών από άλλους ιδιώτες. Ο λόγος είναι ότι η ελάχιστη τιμή στην οποία μπορεί να πωληθεί ένα ακίνητα που εκπλειστηριάζεται είναι η αντικειμενική του αξία, η οποία πλέον σε πολλές περιπτώσεις είναι πολύ υψηλότερη από την αγοραία.

Το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο προβλέπει την πώληση ακινήτων με πλειστηριασμό σε τιμή χαμηλότερη της αντικειμενικής. Θα πρέπει προηγουμένως να έχουν πραγματοποιηθεί δυο άγονοι πλειστηριασμοί και ο επισπεύδων (π.χ. το δημόσιο ή ένας ιδιώτης) να ζητήσει από το αρμόδιο δικαστήριο τη “διόρθωση” της ελάχιστης τιμής, δηλαδή τη μείωσή της.

Στο ΥΠΟΙΚ έχουν αρχίσει να συζητούν τρόπους προκειμένου να επιταχυνθεί αυτή διαδικασία. Για παράδειγμα, στο τραπέζι έχουν πέσει προτάσεις για να οριστεί ως ελάχιστη τιμή εκκίνησης χαμηλότερη από την αντικειμενική, όπως ίσχυε και πριν το 2008 όταν θεσπίστηκε ως ελάχιστη η αντικειμενική αξία. Επίσης, στο ΥΠΟΙΚ σημειώνουν ότι με την επικαιροποίηση των αντικειμενικών τιμών που θα οδηγήσει σε μειώσεις σε πολλές περιοχές θα τεθεί όλη η λειτουργία των πλειστηριασμών σε μια πιο αποτελεσματική και λειτουργική βάση. Παράλληλα στο ΥΠΟΙΚ προωθούν και τη δημιουργία ενός ειδικού δικτυακού τόπου στον οποίο θα αναρτώνται όλες οι ανακοινώσεις για πλειστηριασμούς ακινήτων. Στόχος της ιστοσελίδας θα είναι να βελτιωθεί η διαφάνεια της διαδικασίας των πλειστηριασμός αλλά και να αυξηθεί η πληροφόρηση των ενδιαφερόμενων αγοραστών.








0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου