Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2011

Πρεμιέρα τη Δευτέρα για την φοροκάρτα ~ Πώς θα λειτουργεί


Από την ερχόμενη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου, οι τράπεζες θα πρέπει να διαθέτουν δωρεάν τη «φοροκάρτα» σε όσους φορολογούμενους επιθυμούν να την αποκτήσουν και να καταγράφουν σε αυτήν την αξία των αποδείξεων από τις αγορές που πραγματοποιούν.

Ωστόσο, κάποιες δηλώνουν πως δεν είναι ακόμη έτοιμες για τη διάθεσή της, αν και, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, είναι θέμα ημερών η κάλυψη των αναγκών όλων των φορολογουμένων.


Η φοροκάρτα θα έχει όψη πιστωτικής κάρτας, αλλά δε θα περιλαμβάνει προσωπικά στοιχεία. Θα είναι λευκή και στην μπροστινή όψη της θα αναγράφονταιτα εξής: «Κάρτα Αποδείξεων», το μήνυμα «δίνω την κάρτα, συλλέγω έξοδα» και ένας 10ψήφιος κωδικός. Στην πίσω όψη θα υπάρχει μαγνητική ταινία, όπως στις πιστωτικές κάρτες.

Για να ενεργοποιηθεί η κάρτα, ο κάτοχός της θα πρέπει να αποστείλει SMS στον αριθμό 54053 της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΑΦΜ, κενό και ο κωδικός) είτε μέσω διαδικτύου στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://link.minfin.gr/karta, όπου ο φορολογούμενος θα κάνει αντιστοίχιση του ΑΦΜ του με το 10ψήφιο κωδικό της κάρτας. Επίσης, ειδικό γραφείο που θα απαντά σε ερωτήματα των καταναλωτών θα δημιουργηθεί στο υπουργείο Οικονομικών, στο τηλέφωνο 211-0007111.






Πώς θα λειτουργεί

Σε κάθε συναλλαγή των καταναλωτών, είτε είναι με μετρητά είτε με πιστωτική κάρτα, οι καταστηματάρχες θα περνούν από τα μηχανήματα POS (Point of Sales, που χρησιμοποιούνται για τις πιστωτικές) και τη φοροκάρτα, η οποία θα καταγράφει τη συναλλαγή. Τα στοιχεία στη συνέχεια θα αποστέλλονται στη ΓΓΠΣ και θα πιστώνονται οι «λογαριασμοί» των φορολογουμένων, οι οποίοι, μέσω του Ιντερνετ, θα μπορούν να πληροφορούνται το ύψος των αποδείξεων που έχουν συγκεντρώσει κάθε φορά.

Με τον τρόπο αυτόν οι φορολογούμενοι απαλλάσσονται από το φόρτο της συγκέντρωσης και διαφύλαξης των αποδείξεων, αφού το ποσό αγορών που θα περιλαμβάνεται σε αυτήν θα λαμβάνεται υπόψη για το «χτίσιμο» του αφορολόγητου ορίου εισοδήματος.

Πρόβλημα ενδεχομένως υπάρξει με τα καταστήματα που δε θα έχουν POS, τα οποία όμως θα αναγκαστούν να αποκτήσουν δεδομένου ότι με την αυστηροποίηση του αφορολόγητου με αποδείξεις, όλοι οι φορολογούμενοι θα διεκδικούν και την απόδειξη της μικρότερης αξίας. Ασφαλώς και θα εξακολουθήσουν να ισχύουν οι χάρτινες αποδείξεις, απλά η φοροκάρτα θα διευκολύνει περισσότερο τους φορολογούμενους, αλλά και το υπουργείο Οικονομικών δεδομένου να διασταυρώνει άμεσα τα στοιχεία των πωλήσεων των επιχειρήσεων.

Σε ό,τι αφορά το αφορολόγητο με αποδείξεις, για φέτος (2011) η αξία που πρέπει να προσκομίσει κάθε φορολογούμενος είναι το 25% του εισοδήματός του, ενώ από το 2012 δεν έχει ακόμη αποφασιστεί τι σύστημα θα εφαρμοστεί, αλλά σύμφωνα με τις ενδείξεις θα είναι αυστηρότερο.

Οι τράπεζες, οι οποίες θα διαθέτουν τη φοροκάρτα στους πολίτες δωρεάν, είναι οι ακόλουθες:

Εθνική, Eurobank, Alpha, Πειραιώς, Αγροτική, T-BANK, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Γενική, Marfin, Attica Bank, Emporiki, Millennium, Τράπεζα Κύπρου, Proton, Probank, FBB, Ελληνική Πανελλήνια, Αχαϊκή Συνεταιριστική Τράπεζα, Συνεταιριστική Τράπεζα Δυτικής Μακεδονίας, Συνεταιριστική Τράπεζα Δωδεκανήσου, Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου, Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας, Συνεταιριστική Τράπεζα Λέσβου - Λήμνου, Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα, Συνεταιριστική Τράπεζα Σερρών, Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων Hellas Pay Υπηρεσίες Πληρωμών ΑΕ, καθώς και η Ν. Πετρακόπουλος ΑΕΒΕ.


Συχνές ερωτήσεις



1.Τι είναι η Κάρτα Αποδείξεων;

Η Κάρτα Αποδείξεων είναι μια προσωπική κάρτα συλλογής αποδείξεων των εξόδων, η οποία δίνει τη δυνατότητα στο φορολογούμενο να συλλέγει και να υποβάλει αυτόματα τις αποδείξεις λιανικής πώλησης και παροχής υπηρεσιών, ώστε να επωφεληθεί της έκπτωσης που του αναλογεί, κατά την εκκαθάριση της φορολογικής του δήλωσης, χωρίς άλλη διαδικασία.

Η Κάρτα Αποδείξεων δεν είναι υποχρεωτική, δεν αποτελεί τραπεζικό προϊόν, είναι ανώνυμη και έχει σκοπό να σας διευκολύνει απαλλάσσοντάς σας από τη συλλογή και την καταμέτρηση των αποδείξεων και την υποβολή στις αρμόδιες αρχές για φορολογικούς λόγους.


2.Πώς μπορώ να προμηθευτώ την Κάρτα Αποδείξεων;

Μπορείτε να προμηθευτείτε την Κάρτα Αποδείξεων σας δωρεάν από οποιοδήποτε κατάστημα των συνεργαζόμενων τραπεζών, η λίστα των οποίων είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα μας http://link.minfin.gr/karta, χωρίς την προσκόμιση δικαιολογητικών και χωρίς να δηλώσετε κανένα προσωπικό ή φορολογικό σας στοιχείο.

3.Τι πλεονεκτήματα μου προσφέρει η χρήση της κάρτας;

Η Κάρτα Αποδείξεων σχεδιάστηκε για να βοηθήσει τους φορολογούμενους στη συλλογή και υποβολή αποδείξεων για φορολογικούς λόγους (έκπτωση φόρου εισοδήματος) και η χρήση της είναι προαιρετική. Με την Κάρτα Αποδείξεων παρακάμπτεται η διαδικασία καταχώρησης ή αποστολής των αποδείξεων, καθώς όλα τα στοιχεία της συναλλαγής αποστέλλονται από τον εκδότη της απόδειξης (επιχείρηση / επιτηδευματία) στο Υπουργείο Οικονομικών, μέσω της Συσκευής Αποδοχής Πιστωτικών ή/και Χρεωστικών Καρτών (POS), αυτόματα. Έτσι στο τέλος του χρόνου αποφεύγετε το χρόνο που απαιτείται για το μέτρημα και την άθροιση των αποδείξεων.

Ταυτόχρονα, ο φορολογούμενος έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί τις συναλλαγές που κατέγραψε στη μερίδα του (στον Α.Φ.Μ. του) μέσω της ειδικής εφαρμογής στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Π.Σ..


4.Πώς ενημερώνομαι για τις αποδείξεις που έχουν καταχωριστεί στη μερίδα μου μέσω της Κάρτας;

Μέσω της ιστοσελίδας http://link.minfin.gr/karta και ειδικής εφαρμογής στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Π.Σ., ο κάτοχος της κάρτας θα έχει πρόσβαση σε ειδική υπηρεσία, που θα του εμφανίζει την ανάλυση των εξόδων, που θα έχει κάνει έως εκείνη την ημερομηνία (ανά αγορά).


5.Πόσο λεπτομερή είναι τα στοιχεία που συλλέγονται;

Από την κάθε συναλλαγή καταγράφονται αποκλειστικά:
ο χρόνος της αγοράς,
ο Α.Φ.Μ. του καταστήματος/επιχείρησης,
ο αριθμός της κάρτας με την οποία έγινε η καταγραφή της συναλλαγής,
το συνολικό ποσό της συναλλαγής.

Δεν καταγράφεται η ανάλυση της συναλλαγής (τι ακριβώς αγοράστηκε, αγαθό ή υπηρεσία).


6.Όταν χρησιμοποιώ την Κάρτα Αποδείξεων, πρέπει το κατάστημα να εκδώσει και απόδειξη;

Η απόδειξη της συναλλαγής πρέπει να εκδίδεται κανονικά και μάλιστα μόνο τότε μπορεί να πιστωθεί η Κάρτα Αποδείξεων με το ποσό της συναλλαγής που πραγματοποιήθηκε. Ο πολίτης όμως δεν υποχρεούται πλέον να υπολογίσει το άθροισμα των αποδείξεων που έχουν καταχωρηθεί στην Κάρτα Αποδείξεων, για να το υποβάλει κατά τη φορολογική του δήλωση.


7.Μπορούν να χρησιμοποιούν την κάρτα και άλλα μέλη της οικογένειάς μου;

Μια οικογένεια μπορεί να έχει περισσότερες κάρτες στις οποίες μπορεί να συνδέσει με το Α.Φ.Μ. των ενηλίκων αυτής. Με αυτό τον τρόπο συλλέγονται και τα έξοδα που γίνονται από μέλη της οικογένειας και αξιοποιούνται κατά τη φορολογική δήλωση του κάθε έτους.


8.Είμαι υποχρεωμένος να χρησιμοποιώ την Κάρτα Αποδείξεων σε κάθε συναλλαγή μου;

Μπορείτε να χρησιμοποιείτε την Κάρτα Αποδείξεων επιλεκτικά σε όποιες συναλλαγές θέλετε να δηλωθούν. Είναι προφανές ότι οι συναλλαγές που δε θα καταχωρηθούν, δε θα υποβληθούν αυτόματα στη φορολογική σας δήλωση.


9.Τι γίνεται αν χάσω την Κάρτα Αποδείξεων; Τι συμβαίνει με τις αποδείξεις που είναι ήδη καταχωρισμένες στην κάρτα μου σε αυτή την περίπτωση;


Δεν απαιτείται δήλωση απώλειας. Η Κάρτα Αποδείξεων είναι προσωπική, με την έννοια ότι αφορά μόνο έναν πολίτη (Α.Φ.Μ.) και άρα δεν έχει λόγο κάποιος να την κλέψει και να τη χρησιμοποιήσει. Εφόσον κλαπεί ή χαθεί η κάρτα σας, μπορείτε να λάβετε νέα κάρτα, την οποία συνδέετε με τον Α.Φ.Μ. σας, με τους προαναφερόμενους τρόπους, ενώ οι αποδείξεις που έχετε συλλέξει στην πρώτη (απολεσθείσα) Κάρτα Αποδείξεων, συνυπολογίζονται στον Α.Φ.Μ. σας, συνολικά. Οι αποδείξεις, από τη στιγμή υποβολής τους, είναι συνδεδεμένες με τον Α.Φ.Μ. και όχι με την Κάρτα, ως φυσικό αντικείμενο.

10.Είμαι επαγγελματίας Το κατάστημά μου δεν διαθέτει Συσκευή Αποδοχής Πιστωτικών ή/και Χρεωστικών Καρτών (POS) και φοβάμαι ότι θα χάσω πελάτες. Πως μπορώ να αποκτήσω τη δυνατότητα να μπορούν οι πελάτες μου να χρησιμοποιούν την κάρτα αποδείξεων; Με ποιο κόστος;

Η Συσκευή Αποδοχής Πιστωτικών και Χρεωστικών Καρτών (POS) διατίθενται στην ελεύθερη αγορά. Στην παρούσα μορφή η Κάρτα Αποδείξεων "διαβάζεται" μόνο από POS.


11.Έχει ερωτηθεί για την Κάρτα Αποδείξεων η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα;

Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, μετά από αίτηση της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών, γνωμοδότησε στις 13/12/2010 σχετικά με το σχεδιασμό και την υλοποίηση της κάρτας συλλογής αποδείξεων.

Το Υπουργείο Οικονομικών έχει κάνει τις κατάλληλες ενέργειες για συμμόρφωση με τη γνωμοδότηση.


12.Η Κάρτα Αποδείξεων έχει ημερομηνία λήξης;

Η Κάρτα Αποδείξεων δεν έχει ημερομηνία λήξης. Οι αγορές της Κάρτας συνυπολογίζονται στο τέλος της χρονιάς για τον συγκεκριμένο Α.Φ.Μ., με τον οποίο η Κάρτα έχει συσχετισθεί. Η ίδια Κάρτα θα συλλέξει τις αποδείξεις και των επόμενων οικονομικών ετών, χωρίς να χρειάζεται ανανέωση.

13.Αν ξεπεράσω το όριο των ζητούμενων αποδείξεων στο τέλος της χρονιάς, τι γίνεται; Πληρώνω περισσότερο φόρο;

Οι δαπάνες δεν αποτελούν φορολογικό τεκμήριο και άρα δεν τίθεται θέμα επιπλέον φορολόγησης.



Για το προηγούμενο σχετικό άρθρο, δείτε εδώ

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

σε όσους φορολογούμενους επιθυμούν να την αποκτήσουν

Κρασοπατήρ είπε...

Αργά ή γρήγορα θα την κάνουνε υποχρεωτική, ή δεν θα περνάνε οι έντυπες αποδείξεις στην φορολογική δήλωση, οπότε ο κόσμος θα αναγκαστικά θα την πάρει.

Δημοσίευση σχολίου