Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

Γκάφα ολκής: Λάθος ο αριθμός των SMS, για την εξαίρεση από το τέλος ακινήτων


Σε λάθος παραλήπτη αντί για τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών καταλήγουν πολλά sms φορολογουμένων με τα οποία ζητούν είτε να εξαιρεθούν από το τέλος ακινήτων, είτε να φορολογηθούν με τον χαμηλό συντελεστή 0,5 ευρώ το τ.μ. επειδή ανήκουν στις ειδικές κατηγορίες φορολογούμενων που προβλέπει η νομοθετική ρύθμιση.



Ο λόγος είναι ο λάθος τρόπος καταγραφής των στοιχείων τους στο sms σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τον ίδιο πενταψήφιο αριθμό για τη λήψη μηνυμάτων κατέχουν άλλοι δύο συνδρομητές. Το θέμα εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να βρεθεί τρόπος αντιμετώπισής του ενδεχομένως με νέες οδηγίες προς τους φορολογούμενους.

Σημειώνεται ότι όπως είχε ανακοινώσει το υπουργείο Οικονομιών, όσοι δικαιούνται εξαίρεση από το τέλος ή το μειωμένο συντελεστή πρέπει ως τις 2 Οκτωβρίου να στείλουν sms στον αριθμό 54160 αναγράφοντας ΕΤΑ, τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου τους, τον αριθμό παροχής ρεύματος από τη ΔΕΗ αφήνοντας κενό ανάμεσα στα δύο τελευταία.





Ενημέρωση: Τέλος ακινήτων: Τα sms προωθήθηκαν στη ΓΓΠΣ

 Μην ανησυχείτε, λέει το υπουργείο Οικονομικών στους φορολογουμένους οι οποίοι έστειλαν τις προηγούμενες μέρες sms ζητώντας εξαίρεση ή υπαγωγή στο μειωμένο τέλος ακινήτων και τα μηνύματά τους κατέληξαν σε τηλεοπτικούς σταθμούς.


Σύμφωνα με αρμόδιο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, σε συνεννόηση της ΓΓΠΣ με τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας, τα μηνύματα προωθήθηκαν ήδη στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, ενώ δεν αποκλείεται να δοθεί και παράταση της σχετικής προθεσμίας η οποία έληξε την Κυριακή.

Όπως είναι γνωστό, το υπουργείο Οικονομικών κάλεσε την Πέμπτη ανέργους, πολυτέκνους και άτομα με ειδικές ανάγκες που δικαιούνται απαλλαγή ή καταβολή μειωμένου τέλους ακινήτων να στείλουν ένα μήνυμα από το κινητό τους τηλέφωνο στο 54160, αναγράφοντας ΕΤΑ, κενό, τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου αυτού που δικαιούται την απαλλαγή, κενό και τον αριθμό παροχής της ΔΕΗ (από τον αριθμό παροχής εξαιρείται το πρώτο νούμερο και καταγράφονται τα επόμενα οκτώ ψηφία μέχρι την παύλα).

Οι φορολογούμενοι, θα σιγουρευτούν ότι το sms τους έφτασε στον σωστό αποδέκτη μόνο εφόσον λάβουν το απαντητικό μήνυμα της ΓΓΠΣ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τη μίνιμουμ χρέωση 0,5 ευρώ ανά τετραγωνικό δικαιούνται πολύτεκνοι με περυσινό οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ και άτομα με βαριές κινητικές αναπηρίες άνω του 80%, εφόσον η αναπηρία αφορά είτε στον ίδιο τον ιδιοκτήτη του ακινήτου είτε σε πρόσωπα που τον βαρύνουν φορολογικά.

Πλήρη απαλλαγή από το τέλος ακινήτων δικαιούνται μακροχρόνια άνεργοι και επιδοτούμενοι άνεργοι εφόσον το οικογενειακό εισόδημά τους δεν υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ (προσαύξηση 4.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο).

Μειωμένοι συντελεστές και απαλλαγές δεν ισχύουν:
1. Αν η αξία της ακίνητης περιουσίας του δικαιούχου, με βάση τα στοιχεία ακινήτων του έτους 2008, υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ, η οποία προσαυξάνεται κατά 10.000 για κάθε προστατευόμενο τέκνο.

2. Αν το ιδιοκατοικούμενο ακίνητο βρίσκεται σε ζώνη με τιμή άνω των 3.000 ευρώ.

3. Για το πλέον των 120 τ.μ. εμβαδόν του ιδιοκατοικούμενου ακινήτου, το οποίο προσαυξάνεται κατά 20 τ.μ. για κάθε προστατευόμενο τέκνο και μέχρι τα 200 τ.μ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου