Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

Η μάχη του Μαραθώνα ~ Η αρχή της Ιστορίας (Βίντεο)


Επετειακό ντοκυμανταίρ, το οποίο δημιουργήθηκε με την ευκαιρία των 2.500 χρόνων (πέρισυ) από την Ιστορική Μάχη των Αθηναίων κατά των Περσών. -Η μάχη ημερολογιακά προσδιοριζεται 20 Σεπτεμβρίου.

Τα γυρίσματα έγιναν στους φυσικούς χώρους όπου εκτυλίχθηκαν τα γεγονότα προ, κατά και μετά την Ιστορική Μάχη.

Χωρίς αναλυτικούς σχολιασμούς και ιστορικές εικοτολογίες, δίνεται έμφαση στα πραγματικά γεγονότα, τα οποία σηματοδοτούν και την αρχή της Ιστορίας σε Ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Ακόμη και η αλληγορία των μύθων αποτυπώνεται σε ευρήματα που η κάμερα κατέγραψε σε Δελφούς, Ολυμπία και Σπάρτη. Ο απόηχος των Περσικών πολέμων και τα οικονομικά οφέλη της Αθήνας από τους Περσικούς Πολέμους, ήταν αυτά που προετοίμασαν την Πόλη, ώστε να δημιουργηθεί η αίγλη του χρυσού 5ου αιώνα, και σε αυτό το σημείο δίνεται έμφαση στο ντοκιμαντέρ. Επιχειρήθηκε επίσης ξενάγηση μέσα στο μικρό αλλά πολύτιμο Μουσείο του Μαραθώνα. Έγινε προσπάθεια να συνδεθούν οι κρίκοι της αλυσίδας, από τη νεολιθική περίοδο μέχρι το ιστορικό 490 π.Χ. Το ιδιαίτερο είναι ότι τα φύλα των εποίκων, που κατά περιόδους φθάνουν στην μικρή κοιλάδα με τα Μάραθα -- απ' όπου και η ονομασία της περιοχής - μένουν, δημιουργούν μικρές αγροτικές κοινότητες και αφήνουν σημαντικά ίχνη από τα ήθη και τα έθιμά τους .

Έτσι ωριμάζει η κατά κάποιον τρόπο «Εθνική συνείδηση» των κατοίκων της Αττικής, με αποτέλεσμα οι Αθηναίοι, στην επιστράτευση, να πάρουν το ρίσκο και να απελευθερώσουν τους δούλους πριν από τον Πόλεμο, ώστε να πολεμήσουν και να υπερασπίστηκαν τα ιερά και τα όσια της Πόλης.

Σε παγκόσμια τηλεοπτική πρώτη, παρουσιάζονται ο Μυκηναϊκός-μη επισκέψιμος-τάφος, με τα δύο αντικριστά άλογα στην είσοδο και η μοναδική επιτύμβια στήλη που διασώθηκε, με τα ονόματα των νεκρών της Ερεχθηίδος φυλής, εύρημα του Αρχαιολόγου κου Σπυρόπουλου και επιστημονική τεκμηρίωση του κ. Σταϊνχάουερ, η οποία επί του παρόντος δεν εκτίθεται.

Το ντοκιμαντέρ προβλήθηκε -- πέραν του δορυφορικού προγράμματος της ΕΡΤ και στην πρόσφατη έκθεση για το Μαραθώνα, που διοργάνωσε το Υπουργείο Εξωτερικών, καθώς καθ' όλη τη διάρκεια του 2011 οι Ελληνικές Πρεσβείες και τα Προξενεία, ανά την υφήλιο δημιουργούν επετειακές εκδηλώσεις.  






Ακόμη:
Μετα-Μουσείο Επ.10 ~ Μαραθώνας
Επικές Μάχες: Μαραθώνας ~ Η μέρα της κρίσης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου