Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

Η πρώτη λίστα με τις ΔΟΥ που κλείνουν & ενσωματώνονται


Αποφάσεις για την αναδιάρθρωση των εφοριών αναμένεται να λάβει το υπουργείο Οικονομικών έως το τέλος του έτους προχωρώντας καταρχήν στο κλείσιμο 19 ΔΟΥ της χώρας, καθώς και στην ενίσχυση 100 μεγάλων εφοριών με δικαστικά τμήματα που θα επικεντρωθούν στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής:



Οι εφορίες που αναμένεται να κλείσουν τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει ήδη κάνει το υπουργείο Οικονομικών είναι οι ακόλουθες: Τροπαίων, Ακράτας, Κλειτορίας, Ανδρίτσαινας, Βάρδας , Τυμπακίου, Καστελλίου Πεδιάδας, Ληξουρίου, Νεάπολης Βοίου, Δερβενίου, Αρεόπολης, Κροκεών, Νεάπολης Βοιών, Νεάπολης, Πλωμαρίου, Μήθυμνα, Γαργαλιάνων και Φιλιατρών, Πάργας και Καρλοβασίου.

Οι εφορίες αυτές θα κλείσουν και θα μεταφερθούν σε γειτονικές ΔΟΥ προκειμένου να ενισχυθούν για τη διενέργεια φορολογικών ελέγχων.

Πρόκειται ουσιαστικά για κινήσεις που θα σηματοδοτούν την έναρξη της πολιτικής αναδιάρθρωσης των εφοριών προκειμένου να μειωθουν σε λιγότερες από 80 έναντι 288 σήμερα. Οι εφορίες αυτές θα ασχολούνται αποκλειστικά με τον έλεγχο φυσικών και νομικών προσώπων ενώ η εξυπηρέτηση των φορολογούμενων θα γίνεται μέσω των ΚΕΠ. Σε οτι αφορά την καταβολη φόρων θα γίνεται είτε μέσω των ΚΕΠ είτε μέσω των τραπεζών όπως και σήμερα.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών οι εφορίες που θα καταργηθούν θα ενσωματωθούν στις ακόλουθες ΔΟΥ.


Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών προωθεί:

· Τη διακοπή λειτουργίας 62 τμημάτων εξόδων ΔΟΥ Α΄ Τάξεως σε περιοχές της Αττικής και της Θεσσαλονίκης και συστεγαζόμενων ΔΟΥ και τη μεταφορά τους σε άλλες.


· Την αναστολή λειτουργίας ορισμένων τμημάτων δικαστικού ΔΟΥ Α΄ Τάξεως καθώς και όλων των γραφείων δικαστικού των ΔΟΥ Β΄ Τάξεως και τη μεταφορά τους στη ΔΟΥ έδρας του νομού, με εξαίρεση τους νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης. Η σχετική απόφαση βρίσκεται στη φάση των υπογραφών και αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από τις 15 Νοεμβρίου.

· Την κατάργηση ορισμένων τμημάτων ελέγχου ΔΟΥ Α΄ Τάξεως καθώς και όλων των γραφείων ελέγχου των ΔΟΥ Β΄ Τάξεως και τη μεταφορά τους στη ΔΟΥ της έδρας του νομού, με εξαίρεση τους νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης όπου θα υπάρξει διαφορετική αντιμετώπιση.

· Τη συνένωση των συστεγαζόμενων ΔΟΥ σε μία, όπως Α΄ - Β΄ Κατερίνης, Α΄ - Β΄ Ξάνθης, Α΄ - Β΄ Καβάλας, Α΄ - Β΄ Σερρών , Α΄ - Β΄ Ιωαννίνων και Α΄ - Β΄ Χανίων.

· Την επιλογή ελεγκτών βεβαίωσης και αναγκαστικής είσπραξης των εσόδων του κράτους.

Όταν το σχέδιο ολοκληρωθεί, εντός του 2012, οι 288 εφορίες που λειτουργούν σήμερα θα έχουν μειωθεί σε 75.

Αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναγνωρίζουν ότι η σύσταση Δημοσίων Οικονομικών Υπηρεσιών όλα τα προηγούμενα χρόνια έγινε χωρίς στρατηγικό σχεδιασμό, με αποτέλεσμα να λειτουργούν ακόμα και οκτώ εφορίες στον ίδιο νομό, όπως για παράδειγμα στον νομό Ηλείας.


Πού… πάνε οι 19 εφορίες



 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου