Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Τα ανθρώπινα δικαιώματα απέκτησαν σύμβολο

Το σύμβολο επελέγη μέσω μίας παγκόσμιας διαδικτυακής ψηφοφορίας με εντυπωσιακή συμμετοχή ανάμεσα σε 15.000 σχέδια που κατατέθηκαν από όλο τον κόσμο. Η ιδέα του διαγωνισμού:
 να αποκτήσουν για πρώτη φορά τα ανθρώπινα δικαιώματα ένα παγκόσμιο σύμβολο που έχει δημιουργηθεί από ανθρώπους για ανθρώπους.


Το σχέδιο που νίκησε αποτελεί έμπνευση του 32χρονου Σέρβου γραφίστα Πρέντρακ Στάκιτς, ο οποίος δήλωσε ότι συνέλαβε την ιδέα διαβάζοντας την Παγκόσμια Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Στο προοίμιο αναφέρει ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι το θεμέλιο για την ίδρυση ενός ελεύθερου, δίκαιου και ειρηνικού κόσμου στο μέλλον. Μετέφερα αυτό στο σχέδιο χρησιμοποιώντας δύο παγκόσμια σύμβολα -ένα χέρι και ένα πουλί- για να δημιουργήσω κάτι νέο» αναφέρει.

Τη σχετική πρωτοβουλία για ένα παγκόσμιο σύμβολο για τα ανθρώπινα δικαιώματα ανέλαβαν από κοινού κράτη της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Χιλής, Γερμανίας, Καναδά, Μαυρικίου, Σενεγάλης, Σιγκαπούρης, Τσεχίας και Ουρουγουάης.

Πιστεύουν ότι το σύμβολο θα γίνει ευρέως αποδεκτό και ελπίζουν ότι θα δώσει μία ώθηση στις ειρηνικές προσπάθειες ενίσχυσης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παγκοσμίως.

Σήμερα 6.8 εκατ. άνθρωποι είναι φορείς των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κι όμως δεν υπήρχε έως τώρα τρόπος να απεικονίσει κανείς αυτή την παγκόσμια δέσμευση με ένα σύμβολο που να ξεπερνά τα όποια γλωσσικά εμπόδια.

Ο διαγωνισμός ξεκίνησε στις 3 Μαΐου και σε πορεία τριών μηνών κατατέθηκαν 15.396 προτάσεις από συμμετέχοντες από 190 χώρες. Η συμμετοχή απ' όλο τον κόσμο υπήρξε εντυπωσιακή, τόσο σε σχέση με την υποβολή προτάσεων, όσο και σε σε σχέση με την αξιολόγηση των προτάσεων των άλλων. Εκατομμύρια άνθρωποι παρακολούθησαν το διαγωνισμό από το Μάιο.

Μία κριτική επιτροπή από καταξιωμένες προσωπικότητες επέλεξε εν συνεχεία τα δέκα καλύτερα σχέδια μεταξύ αυτών που υποβλήθηκαν. Τα σχέδια που προκρίθηκαν τέθηκαν σε ψηφοφορία για το τελευταίο στάδιο επιλογής έως τις 17 Σεπτεμβρίου μέσω του δικτυακού τόπου www.humanrightslogo.net. Και τα αποκαλυπτήρια του νέου συμβόλου έγιναν στις 23 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη.
Την πρωτοβουλία στήριξε μία κριτική επιτροπή από καταξιωμένες προσωπικότητες, ανάμεσά τους η Ύπατη Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ναβί Πιλάι και πέντε τιμηθέντες με Νόμπελ Ειρήνης: Αούνγκ Σαν Σούου Κίι (Μιανμάρ), Σιρίν Εμπαντί (Ιράν), Μοχάμεντ Γιουνούς (Μπανγκλαντές), Μιχαήλ Γκορμπατσόφ (Ρωσία), Τζίμι Κάρτερ (ΗΠΑ).

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου