Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011

Έρχεται το αναδρομικό «πόθεν έσχες» & το έντυπο Ε10



Αναδρομικό «πόθεν έσχες» σε ελεύθερους επαγγελματίες, καθώς και σε όλους τους φορολογούμενους, νέες περικοπές φοροαπαλλαγών, αλλαγές στη φορολογία ακινήτων και στη φορολογική κλίμακα θα περιλαμβάνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, που θα κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές Οκτωβρίου:



Πρόκειται για μία ακόμα από τις πάμπολλες αλλαγές στη φορολογία που έχουν υλοποιηθεί την τελευταία διετία με μόνιμους χαμένους τους φορολογούμενους, που παρατηρούν να αυξάνονται δραματικά οι φόροι σε εισοδήματα και περιουσία, με τακτικούς φόρους και έκτακτες εισφορές. Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο δε θα ξεφύγει από τα συνήθη πλαίσια και θα επιβάλει και νέες αυξήσεις στη φορολογία, απλά επειδή το υπουργείο Οικονομικών δεν μπορεί να αντλήσει τα έσοδα από τα προηγούμενα μέτρα και να επιτύχει τους στόχους που θέτει από κοινού με την τρόικα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών έχει αποφασίσει την επιβολή «πόθεν έσχες» και μάλιστα αναδρομικά σε ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια έχουν δηλώσει χαμηλά ποσά και ταυτόχρονα διαθέτουν καταθέσεις ή επενδύσεις σε χρηματοοικονομικά προϊόντα ή ακίνητα περιουσιακά στοιχεία. Παράλληλα, για τα εισοδήματα του 2011, που θα φορολογηθούν το 2012, έρχεται διπλή δαγκάνα τεκμηρίων.


Νέο έντυπο

Αναλυτικότερα, με τις δηλώσεις φόρου εισοδήματος του 2012, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και όλοι οι φορολογούμενοι θα υποβάλουν και ένα νέο έντυπο, το Ε10, στο οποίο θα καταγράψουν τα ποσά των καταθέσεών τους, τις επενδύσεις σε μετοχές, αμοιβαία κεφάλαια, όπως και την ακίνητη περιουσία τους. Ταυτόχρονα θα καταγράφουν το χρόνο αλλά και τον τρόπο απόκτησής τους.

Αμέσως μετά την υποβολή θα γίνει διασταύρωση των εισοδημάτων των προηγούμενων οικονομικών ετών, ώστε να διαπιστωθεί αν η αξία των περιουσιακών στοιχείων προκύπτει από τα δηλωθέντα εισοδήματα ή τα κεφάλαια που δαπανήθηκαν ήταν «μαύρα», δηλαδή αδήλωτα. Αν αποδειχτούν αδήλωτα, τότε θα επιβάλλονται αναδρομικά φόροι και πρόστιμα.

Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζουν ότι στόχος των συγκεκριμένων διασταυρώσεων είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι από τα στοιχεία της ΓΓΠΣ προκύπτει πως δηλώνουν εισοδήματα κάτω από το αφορολόγητο όριο σε ποσοστό 70%. Το ίδιο θα ισχύσει και για τους μισθωτούς, εφόσον διαπιστωθεί ότι η αξία της περιουσίας που έχουν αποκτήσει υπερβαίνει το ύψος των εισοδημάτων που δήλωναν.

Ο έλεγχος των καταθέσεων θα γίνει σε βάθος ετών όσο επιτρέπει η νομοθεσία, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι έχει αρθεί το τραπεζικό απόρρητο έναντι των φορολογικών αρχών και ανά πάσα στιγμή θα μπορούν να ζητούν στοιχεία από τις τράπεζες για τις καταθέσεις του φορολογουμένου. Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του υπουργού Οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, στη ΔΕΘ, ο οποίος σε μια αποστροφή της ομιλίας του είπε: «Γιατί δεν μπορεί να είσαι επιστήμονας, ελεύθερος επαγγελματίας και να δηλώνεις εισόδημα 10.000 ευρώ και να έχεις μερικά εκατομμύρια ευρώ στην τράπεζα. Πρέπει να εξηγήσεις γιατί έχει συμβεί αυτό. Πρέπει να εξηγήσεις στους διπλανούς σου γιατί έχει συμβεί αυτό, στην κοινωνία. Γιατί, αν δεν πληρώνεις εσύ, πληρώνει κάποιος άλλος, ή δανείζεται το κράτος κι εξαρτάται από τους δανειστές του»!


Αντικειμενικά κριτήρια
Πέραν του αναδρομικού «πόθεν έσχες», οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι έχοντες ατομικές επιχειρήσεις θα έρθουν αντιμέτωποι με τα αντικειμενικά κριτήρια που αναβιώνουν 12 χρόνια μετά την κατάργησή τους.

Το εισόδημά τους από τη χρήση του 2011 θα προσδιορίζεται με βάση κριτήρια όπως είναι το είδος της επαγγελματικής δραστηριότητας, η περιοχή όπου ασκείται, τα τετραγωνικά του γραφείου ή του καταστήματος, η προϋπηρεσία του επαγγελματία, τα πάγια έξοδα της επιχείρησης, όπως ενοίκια, οι υπάλληλοι που απασχολούνται, λογαριασμοί τηλεφώνου, ρεύματος κ.λπ. Θα προκύπτει ένα ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα, με το οποίο θα φορολογούνται οι ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες, σε περίπτωση που από τα βιβλία τους προκύπτει χαμηλότερο εισόδημα.

Οι επιτηδευματίες θα πρέπει να αποφύγουν και τα τεκμήρια διαβίωσης, που προκύπτουν από την άθροιση της τεκμαρτής δαπάνης των ακινήτων, αυτοκινήτων και άλλων τεκμαρτών δαπανών.

Δηλαδή ο φόρος εισοδήματος θα επιβάλλεται στο υψηλότερο εισόδημα μεταξύ:

- του δηλωθέντος εισοδήματος,

- του εισοδήματος που προκύπτει από τα επαγγελματικά τεκμήρια,

- του εισοδήματος που προκύπτει από τα τεκμήρια διαβίωσης.


ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΦΩΤΙΟΥ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου