Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Τα έκτακτα μέτρα της ημέρας ~ Αποδείξεις έως 50% του εισοδήματος και φορο-πέναλτι 10% εάν δεν συγκεντρωθούν


Φορο-τρέλα... Από τη μία μειώνουν τα εισοδήματα και από την άλλη υποχρεώνουν τον κόσμο να καταναλώσει και τον φορολογούν αναδρομικά!

Έρχεται νέο φορο-χαράτσι σε εκατομμύρια φορολογούμενους που δεν θα καταφέρουν να συγκεντρώσουν μέσα στο 2011 αποδείξεις ανάλογα με το εισόδημά τους. Το υπουργείο Οικονομικών, στο πλαίσιο της κατάργησης των φοροαπαλλαγών αλλά και της περιστολής της φοροδιαφυγής θα επιβάλει στους πολίτες να μαζεύουν πολύ περισσότερες αποδείξεις από αυτές που ορίζει σήμερα ο νόμος (25% επί του εισοδήματος με ανώτατο ύψος τις 15.000 ευρώ) για να μην επιβαρυνθούν με πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση 10% επί της διαφοράς:

Οι αποδείξεις που πρέπει να συγκεντρώσουν οι φορολογούμενοι αποσυνδέονται από τη διατήρηση ή μη του αφορολόγητου. Αυτό σημαίνει ότι το νέο αφορολόγητο των 5.000 ευρώ θα το απολαμβάνουν όλοι οι φορολογούμενοι αλλά κάποιοι θα χρειαστεί να το πληρώσουν πολύ ακριβά.

Στον εφαρμοστικό νόμο που ψηφίστηκε στις αρχές του περασμένου καλοκαιριού περιλαμβάνεται διάταξη η οποία ορίζει ότι το ποσό των αποδείξεων δαπανών, που απαιτείται να προσκομισθούν, ορίζεται σε ποσοστό 25% του ατομικού εισοδήματος του φορολογουμένου του δηλούμενου και φορολογούμενου σύμφωνα με τις γενικές διατάξεις και για ποσό εισοδήματος μέχρι 60.000 ευρώ. Αν το ποσό των προσκομιζόμενων αποδείξεων δαπανών του φορολογουμένου υπολείπεται του πιο πάνω ποσού, τότε επί της διαφοράς επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 10%. Οι δαπάνες που έχουν πραγματοποιηθεί υπολογίζονται αθροιστικά και για τους δύο συζύγους μόνον εφόσον έχουν περιληφθεί στην εμπρόθεσμη δήλωση και επιμερίζονται μεταξύ των συζύγων ανάλογα με το δηλούμενο και φορολογούμενο σύμφωνα με τις γενικές διατάξεις ατομικό εισόδημα της εμπρόθεσμης δήλωσής τους.

Με τη διάταξη αυτή αποσυνδέεται η διατήρηση του αφορολόγητου ορίου από το ποσό των αποδείξεων που πρέπει να συγκεντρώσει ο φορολογούμενος. Για το 2011 όποιος συγκεντρώσει λιγότερες αποδείξεις από αυτές που ορίζει ο νόμος θα φορολογηθεί πρόσθετα με 10% επί του ποσού των λιγότερων αποδείξεων.

Ωστόσο, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος σε ερώτημα που του έθεσε το Βήμα κατά τη διάρκειας της σημερινής συνέντευξης τύπου και συγκεκριμένα «αν στις φοροαπαλλαγές που θα καταργήσετε, έχετε λάβει υπόψη ότι οι πολίτες πλέον δεν θα έχουν κίνητρο να μαζεύουν αποδείξεις», απάντησε ότι «οι αποδείξεις δεν αφορούν το αφορολόγητο όριο, αφορούν το επίπεδο που πρέπει να φτάνεις με αποδείξεις, ανάλογα με τα εισοδήματά σου. Δηλαδή, αν τα εισοδήματά σου είναι 100.000 ευρώ, στο Εθνικό Φορολογικό Σύστημα θα προβλέπεται ότι πρέπει να εμφανίσεις 60.000 ευρώ σε αποδείξεις - ας πάρω ένα αισιόδοξο παράδειγμα γιατί μόνο 25.000 Έλληνες κάνουν δήλωση εισοδήματος άνω των 100.000 για να καταλάβουμε τι συμβαίνει με το φορολογικό σύστημα. Μόνο 160.000 άτομα δηλώνουν εισόδημα πάνω των 50.000 ευρώ. Αν δηλώσεις 50.000 ή 60.000 ευρώ, πρέπει να έχεις αποδείξεις οι οποίες είναι 30.000 όχι 5.000 ευρώ. Αυτές οι αποδείξεις θα είναι ηλεκτρονικές, οι αποδείξεις θα είναι συγκεντρωμένες με ηλεκτρονικό τρόπο και δεν θα παίρνεις καμία επιστροφή. Πρέπει να οικοδομήσεις το επίπεδο του δικού σου εισοδήματος με αποδείξεις οι οποίες θα είναι ηλεκτρονικές. Πότε θα αρχίσει να ισχύει το μέτρο αυτό; Αυτό το μέτρο θα ισχύσει με την φορολογική δήλωση του 2012 για τα εισοδήματα του 2011. Όλα τα μέτρα αυτά προκειμένου να αποδώσουν το 2012 πρέπει εφόσον αφορούν την φορολογική δήλωση του 2012 να αφορούν τα εισοδήματα του 2011».

Με βάση τα όσα ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, ουσιαστικά οι πολίτες θα πρέπει να συγκεντρώσουν αρκετά περισσότερες αποδείξεις του 25% του εισοδήματος τους για να μην φορολογηθούν με 10% και επιπλέον με την κατάργηση των φοροαπαλλαγών αποδείξεις που αφορούν π.χ. τις ιατρικές δαπάνες, τα ενοίκια, τα δίδακτρα, τα ασφάλιστρα ζωής κτλ. θα συναθροίζονται με τις υπόλοιπες καταναλωτικές δαπάνες.

Στα δύο παραδείγματα που ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών το ποσό των αποδείξεων για να μην υπάρξει πρόσθετη φορολογία ξεπερνά το 50% τουε εισοδήματος. Είναι προφανές ότι το μέτρο αυτό αν δεν εφαρμόζεται κλιμακωτά θα φέρει μεγάλες επιβαρύνσεις στο σύνολο σχεδόν του πληθυσμού καθώς επιβάλει στους πολίτες να μην αποταμιεύουν και να καταναλώνουν.  Το Βήμα









0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου