Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011

Είναι τα δικά τους παιδιά ηλίθιε! ~ Πως & γιατί μεγαλώνουν οι τρύπες


*Η τρόικα φωνάζει κόψτε έξοδα, μειώστε του Δημοσίους Υπαλλήλους (σημείωση: μπορεί κάποιος να ελένξει πόσοι μπήκαν όλα αυτά τα χρόνια ΕΚΤΟΣ ΑΣΕΠ ή έστω αξιοκρατικά πριν αυτός δημιουργηθεί το '94;).

 
*Όλους αυτούς που μπήκανε χωρίς να το αξίζουν και τους πληρώναμε με φόρους, θα συνεχίζουμε να τους πληρώνουμε και με τους νέους φόρους που μπήκανε την τελευταία περίοδο.

*Σφάζονται οι ΠΑΣΟΚΟΙ & οι της ΝΔ, για το από που θα ξεκινήσει η εργασιακή εφεδρεία το 2012 (και βλέπουμε...) & φυσικά ούτε λόγος για περικοπές στα βουλευτικά τους προνόμια.

*Κανένας δεν δάκρυσε για τους μισθωτούς στον Ιδιωτικό Τομέα...


Δίνουν ακόμη... κρυφές αυξήσεις στον ΟΣΕ που χρεωκόπησε:


Παραξενεύονται οι κακοί τροϊκανοί δανειστές γιατί ενώ ανακοινώθηκαν οριζόντιες (και άδικες) περικοπές στα επιδόματα των Δημοσίων Υπαλλήλων και έγινε σφαγή των συντάξεων, οι συνολικές δαπάνες μισθοδοσίας του Δημοσίου μειώθηκαν μόλις κατά 465 εκατ. ευρώ.

Ενάμιση χρόνο μετά την εφαρμογή του μνημονίου που έχει οδηγήσει την οικονομία σε πρωτοφανή ύφεση και ενώ όλοι περίμεναν να φανούν τουλάχιστον τα πρώτα αποτελέσματα στη μείωση του ελλείμματος, η κυβέρνηση πέτυχε εφέτος το ακατόρθωτο: να περιορίσει τις συνολικές δαπάνες μισθοδοσίας του Δημοσίου μόλις κατά 465 εκατ. ευρώ ή 3,5% και να επιστρέψει μέσω του μέτρου των αποδείξεων στους φορολογουμένους 1,2 δισ. ευρώ!

Η εξέλιξη αυτή έχει οδηγήσει στην ανατροπή όλων των προβλέψεων του μνημονίου καθώς πλέον αποκαλύφθηκε ότι, παρά τις μεγάλες περικοπές μισθών και επιδομάτων που έγιναν στο Δημόσιο, υπάρχουν «μαύρες τρύπες». Κάποιοι αντικατέστησαν τις περικοπές με έξοδα κίνησης ή οδοιπορικά, ενώ η τρόικα υποψιάζεται ότι έγιναν προσλήψεις στη θέση όσων συνταξιοδοτήθηκαν, με αποτέλεσμα το κονδύλι μισθών και συντάξεων που είναι το μεγαλύτερο στον προϋπολογισμό (25 δισ. ευρώ τον χρόνο) να μην υποχωρεί. Στον χώρο της Υγείας η δαπάνη μισθοδοσίας περιορίστηκε μόνο κατά 65 εκατ. ευρώ καθώς συνεχίστηκαν οι προσλήψεις επίκουρων καθηγητών.

Το υπουργείο Οικονομικών δικαιολογεί την εξέλιξη αυτή λέγοντας ότι ανέλαβε και τη μισθοδοσία των εργαζομένων στις περιφέρειες και στους ΟΤΑ κατά το πρώτο εξάμηνο καθώς κόπηκαν οι επιχορηγήσεις. Αλλά αυτό δεν σημαίνει τίποτε για τους ελεγκτές, αφού και οι ΟΤΑ είναι Δημόσιο και μάλιστα τα οικονομικά τους βρίσκονται εκτός ελέγχου.

Δεν γνωρίζουν πολύ απλά το ότι στην Ελλάδα ο Δημόσιος Κομματικός Υπάλληλος εκτός από τον βασικό του μισθό παίρνει και πολλά άλλα, για τα οποία φωνάζουμε τόσα χρόνια γιατί εμείς τα πληρώνουμε.

Παίρνει π.χ. μούφα υπερωρίες τις οποίες χρυσοπληρώνεται, χωρίς να υπάρχουν αποδείξεις ότι αυτές τουλάχιστον έχουν γίνει. Τόσα χρόνια κανένας δεν αξιώθηκε να βάλει τα δεδομένα ανά υπάλληλο σε ένα κομπιούτερ. Μόλις πήγανε να τους βάλουνε χέρι, ορίστε τι σκαρφίστηκαν...


Το "μοντέλο" αποδοχών του ΟΣΕ προσπάθησε να ακολουθήσει η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να εφαρμόσει την "προσωπική διαφορά" στο νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων - πρόταση που αποτέλεσε έναν από τους σημαντικότερους λόγους για τους οποίους αποχώρησε η τρόικα από την Αθήνα και διακόπηκαν βίαια οι διαπραγματεύσεις για την 6η δόση του δανείου.

Συγκεκριμένα στο άρθρο 11 της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που υπογράφηκε μεταξύ της διοίκησης του ΟΣΕ και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών στις 23 Μαρτίου 2011 αναφέρεται ότι: "ως προσωπική διαφορά ορίζεται η (αρνητική ή θετική) διαφορά μεταξύ των παλαιών αποδοχών του εργαζομένου, μείον τις νέες τακτικές αποδοχές (όπως καθορίζονται στη συλλογική σύμβαση)".

Στις νέες αποδοχές έχουν επέλθει οι περικοπές που έχουν γίνει σε όλες τις ΔΕΚΟ και οι αποζημιώσεις που αφορούν εκτός έδρας, υπερεργασία, υπερωρίες, εργασία την Κυριακή κτλ.


Ολα στον λογαριασμό

Ομως η διαφορά παλαιών και νέων αποδοχών καταβάλλεται κανονικά σε όλους τους εργαζόμενους "καθ' όλη τη διάρκεια της εργασιακής τους σχέσης με την εταιρεία", όπως αναφέρεται στο άρθρο 11 της σύμβασης. Οπως και στην πρόταση που κατατέθηκε για το νέο μισθολόγιο του Δημοσίου τα επιδόματα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας εντάχθηκαν στον λογαριασμό της "προσωπικής διαφοράς" αφαιρούμενα απ' αυτή.

Πρακτικά η παραπάνω διάταξη σημαίνει ότι παρά την κατάργηση μιας σειράς ειδικών επιδομάτων, εάν ο εργαζόμενος τα ελάμβανε στις 31/12/2010 θα μπορούν να περιληφθούν στις αμοιβές του στο πλαίσιο της προσωπικής διαφοράς. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών τον Μάιο του 2011 ο μέσος όρος των μηνιαίων αποδοχών των υπαλλήλων στον ΟΣΕ ήταν 3.328 ευρώ ενώ ο αντίστοιχος ετήσιος μέσος όρος έφτανε τις 40.933 ευρώ. Αντίστοιχα στον στενό δημόσιο τομέα ο μέσος όρος των ετήσιων αποδοχών είναι περίπου στο μισό δηλαδή στα 22.000 ευρώ.

Για παράδειγμα ένας υπάλληλος του ΟΣΕ μηχανοδηγός με 25 χρόνια προϋπηρεσία, λάμβανε το 2010 μαζί με τα επιδόματα περίπου 2.500- 3.000 ευρώ μεικτά. Με τη νέα σύμβαση ο βασικός μισθός των 1.000-1.200 ευρώ (κατά μέσο όρο) αυξήθηκε στα 1.500 με το νέο μισθολόγιο.

Η κατάργηση των ειδικών επιδομάτων και των δευτερευουσών απολαβών που αναλογούσαν στο 60% των αποδοχών, με τη θεσμοθέτηση της "προσωπικής διαφοράς" επανέρχονται στην πλειονότητά τους και διατηρούν σχεδόν αναλλοίωτες τις τελικές αποδοχές. Ο ίδιος υπάλληλος συνεχίζει να λαμβάνει περίπου 2.250 - 2.700 ευρώ μεικτές αποδοχές λόγω της "προσωπικής διαφοράς", που ουσιαστικά διατηρεί τα ειδικά επιδόματα.Με τις μετατάξεις

Μετέφεραν στο κράτος το μισθολογικό κόστος

Επί υπουργίας Δημήτρη Ρέππα στο υπουργείο Μεταφορών και αφού ήταν σε εξέλιξη η διαδικασία εξυγίανσης του ΟΣΕ, υπογράφηκε μόλις στις 23 Μαρτίου του 2011 συλλογική σύμβαση εργασίας μεταξύ της διοίκησης και των εργαζομένων, η οποία διατηρούσε σχεδόν αναλλοίωτες τις αποδοχές των εργαζομένων στον Οργανισμό μέσω του εφευρήματος της "προσωπικής διαφοράς", θέτοντας σε κίνδυνο την εφαρμογή του προγράμματος αναδιάρθρωσης.

Με την τακτική που ακολουθήθηκε στον ΟΣΕ η μείωση του μισθολογικού κόστους για το οποίο έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση έναντι της τρόικας επιτεύχθηκε φαινομενικά μέσω των μετατάξεων 1.568 υπαλλήλων (από ΟΣΕ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ) στον στενό δημόσιο τομέα, άρα ουσιαστικά μεταφέρθηκε η δαπάνη από τον ΟΣΕ στο κράτος εξοικονομώντας χρήματα στη μία "τσέπη" αλλά πληρώνοντάς τα από την άλλη.


Εξαλλοι οι δανειστές

Απαίτησαν νέα μέτρα εδώ και τώρα

Το ίδιο μοντέλο κατάρτισης μισθολογίου πρότεινε η κυβέρνηση και για τον δημόσιο τομέα. Η κυβερνητική πρόταση για τη διατήρηση των επιδομάτων μέσω της "προσωπικής διαφοράς" ουσιαστικά διατηρούσε το σύνολο των αποδοχών των υπαλλήλων και ιδίως για το Δημόσιο θα ευνοούσε περίπου 40.000 υπαλλήλους που λαμβάνουν υψηλά επιδόματα, ενώ θα διατηρούσε τις χαμηλές αποδοχές των 200.000 και πλέον υπαλλήλων, κυρίως εκπαιδευτικών.

Οι τροϊκανοί διαπιστώνοντας ότι αντί για μειώσεις υπήρξε αύξηση των δαπανών του Δημοσίου, απαίτησαν την υλοποίηση άμεσων μέτρων αναθεωρώντας προς το χειρότερο και το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. Για το νέο μισθολόγιο του Δημοσίου δεν θα υπάρξει καν η μεταβατική περίοδος των τριών ετών και οι δημόσιοι υπάλληλοι θα αντιμετωπίσουν νέα μείωση των αποδοχών τους που θα κυμαίνεται από 7 έως 50%.


Το πριμ παραγωγικότητας

Ερωτηματικά προκαλεί επίσης και η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών για τη θεσμοθέτηση πριμ παραγωγικότητας στο Δημόσιο. Συνδικαλιστές της ΑΔΕΔΥ αναφέρουν ότι το πριμ παραγωγικότητας θα είναι η "προσωπική διαφορά" από την πίσω πόρτα.

Θα καταβάλλεται σε εργαζόμενους που θα μπορούν να "μετρηθούν" οι επιδόσεις τους ή σε συγκεκριμένες υπηρεσίες που -για παράδειγμα- αποφέρουν έσοδα στο κράτος. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι αντίστοιχη επιβράβευση δεν μπορεί να δοθεί σε εκπαιδευτικούς, των οποίων η εργασία δεν μπορεί να "μετρηθεί" με αντίστοιχους στόχους. Πηγές ~ Έθνος & Βήμα


Η χούντα έφυγε, τα προνόμια έμειναν για τα δικά τους παιδιά

Λογαριασμός Νεότητας για τα παιδιά των υπαλλήλων του Ο.Τ.Ε.

Ο Λογαριασμός Νεότητας λειτουργεί ακόμη και σήμερα με βάση τη συμφωνία που έγινε το 1973 και προβλέπει ότι ο εργαζόμενος για κάθε παιδί καταβάλει μηνιαία εισφορά 1,47 ευρώ το μήνα ενώ ο ΟΤΕ καταβάλει 63 ευρώ το μήνα. Το συνολικό ποσό που παίρνει το παιδί – δικαιούχος στη λήξη του προγράμματος, στην 25ετία, ανέρχεται σε 28.000 ευρώ.


Σε όλα τα παραπάνω προσθέστε την ανικανότητα είσπραξης των φόρων, τον εθελοτυφλισμό στην λαθρομετανάστευση και την ανοχή στα εγκλήματά τους κι έχετε μία Ελλάδα που όπως είναι αυτονόητο ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΜΕΛΛΟΝ.

Παρ' όλα αυτά, μέχρι και την κατάρρευση, θα υπάρχουν ακόμη τα κομματόσκυλα που δίνουν αυτά τα ποσοστά στα αφεντικά τους...0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου