Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

Δικό τους το πλοίο, δικός τους και ο θησαυρός...Ήταν ένα από τα ευρήματα που προκάλεσαν αίσθηση: Το 2007, αμερικανική εταιρεία ανακάλυψε στον Ατλαντικό 17 τόνους χρυσού. Η εταιρεία διεκδίκησε τον μεγαλύτερο θησαυρό που βρέθηκε ποτέ σε καταποντισμένο πλοίο. Η υπόθεση έφτασε στα δικαστήρια. Σύμφωνα με την απόφαση, ο θησαυρός ανήκει...
 στην Ισπανία:Αμερικανική εταιρεία που ειδικεύεται στον εντοπισμό και την ανέλκυση ναυαγίων, με την επωνυμία Odyssey Marine Exploration, είναι αναγκασμένη να παραδώσει στην Ισπανία τον μεγαλύτερο, πιθανότατα, θησαυρό που έχει ποτέ ανασυρθεί από καταποντισμένο πλοίο. Σύμφωνα με την απόφαση του (αμερικανικού) δικαστηρίου, ο θησαυρός του ναυαγίου του ισπανικού πολεμικού πλοίου Nuestra Senora de las Mercedes, το οποίο βυθίστηκε πριν από 200 περίπου χρόνια, ανήκει δικαιωματικά στην Ισπανία.

Η ισπανική πρεσβεία της Ουάσινγκτον χαιρέτισε την απόφαση και τόνισε ότι εξαρχής υποστήριξε την άποψη πως, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, όλα τα ευρήματα του πλοίου ανήκουν στην Ισπανία. Η εταιρεία Odyssey Marine Exploration, που έχει την έδρα της στη Φλόριντα, έδειξε απογοητευμένη από την έκβαση της υπόθεσης και ανήγγειλε πως ασκήσει έφεση κατά της αποφάσεως.

Το ισπανικό πολεμικό πλοίο βυθίστηκε από το βρετανικό ναυτικό το 1804, επιστρέφοντας από τη νότια Αμερική, νοτιοδυτικά της Πορτογαλίας. Η εταιρεία Odyssey εντόπισε το ναυάγιο σε βάθος 518 μ. σε ένα άγνωστο σημείο, στο οποίο έδωσε την ονομασία «Μαύρος Κύκνος». Στο πλοίο, η εταιρεία βρήκε έναν θησαυρό 17 τόνων, ο οποίος περιλάμβανε μισό εκατομμύριο αργυρά νομίσματα και εκατοντάδες αντικείμενα από χρυσό.

Η Odyssey μετέφερε το θησαυρό στη Φλόριντα, χωρίς προηγουμένως να ενημερώσει την Ισπανία και χωρίς να αποκαλύψει τη θέση εύρεσης. Ισχυρίστηκε απλώς ότι το ναυάγιο βρισκόταν σε διεθνή ύδατα. Η Ισπανία, αντίθετα, είχε εξαρχής την υποψία ότι το ναυάγιο βρισκόταν εντός των δικών της χωρικών υδάτων.

Στην αρχή, ακούστηκαν διάφορες υποθέσεις ως προς την προέλευση του θησαυρού: Ανήκε στο πλοίο HMS Sussex που βυθίστηκε το 1694 στο Στενό του Γιβραλτάρ; Ή στο βρετανικό εμπορικό πλοίο Merchant Royal, που καταποντίστηκε το 1641 κοντά στις βρετανικές ακτές; Το 2008 η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως η πηγή του θησαυρού ήταν το πλοίο Nuestra Senora de las Mercedes y las Animas. Το ισπανικό πλοίο δέχθηκε επίθεση από βρετανικά πολεμικά σκάφη το 1804 στα δυτικά της Πορτογαλίας, επιστρέφοντας από το Περού στην πατρίδα, και καταποντίστηκε. Μια έκρηξη έκοψε στα δύο το πλοίο, ενώ περισσότεροι από 200 άνδρες του πληρώματος έχασαν τη ζωή τους…

Spiegel (22/09/2011) arxaiologia.gr


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου